Mary Wollstonecraft

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mary Wollstonecraft
Mary Wollstonecraft by John Opie (c. 1797).jpg
Mary Wollstonecraft
Naixement 27 d'abril de 1759
Spitalfields
Mort 10 de setembre de 1797
Londres
Nacionalitat britànica
Ocupació filòsofa, escriptora
Cònjuge William Godwin
Fills Mary Shelley
Modifica dades a Wikidata

Mary Wollstonecraft (27 d'abril de 1759 - 10 de setembre de 1797) fou una filòsofa i escriptora britànica. Durant la seva carrera, escrigué novel·les, tractats, un relat de viatge i un llibre de literatura infantil. Wollstonecraft és coneguda per Vindicació dels drets de la dona, en la qual argumenta que les dones no són per naturalesa inferiors als homes, sinó que només pot semblar-ho pel fet que no han tingut accés a una educació adequada. Suggereix que dones i homes haurien de ser tractats com a éssers racionals i imagina un ordre social basat en la raó.

Tant per part del públic en general com de les feministes, la vida de Wollstonecraft ha estat objecte del mateix interès, si no major, que les seves obres, a causa de les seves relacions poc convencionals i sovint tumultuoses. Després dels idil·lis amb Henry Fuseli i Gilbert Imlay, Wollstonecraft es casà amb el també filòsof William Godwin, un els precursors del moviment anarquista; amb ell tingué una filla, Mary Shelley, autora de Frankenstein i esposa del conegut poeta romàntic Percy Bysshe Shelley. Wollstonecraft morí a l'edat de trenta-vuit anys a causa de les complicacions derivades del naixement de la seva filla, deixant diverses obres inacabades.

Avui en dia, Wollstonecraft és considerada una de les precursores de la filosofia feminista. La seva precoç defensa de la igualtat i els seus atacs al feminisme convencional i a la degradació de la dona van ser l'avantsala de l'aparició del moviment feminista. Les seves idees filosòfiques i els seus conflictes personals han estat considerats com a influències importants en les posteriors obres feministes.

Primers anys[modifica | modifica el codi]

Wollstonecraft va néixer el 27 d'abril de 1759 a Spitalfields, Londres, Anglaterra. Encara que la seva família tenia uns ingressos acceptables quan ella era petita, el seu pare els va malbaratar en projectes especulatius. A causa d'això, la família va passar a estar en una situació financera inestable i es van veure obligats a traslladar-se freqüentment durant la joventut de Wollstonecraft. Aquesta situació econòmica es va fer tan greu que el pare de Mary va obligar-se a gastar una herència que ella, d'altra manera, hauria rebut en la seva maduresa. A més, sembla que era un home violent que maltractava la seva esposa quan es trobava begut. En la seva adolescència, Wollstonecraft acostumava a mentir per protegir la seva mare. Amb les seves germanes, Everina i Eliza, exercia un paper igualment influent. Per exemple, en un moment concret, el 1784, va convèncer la seva germana Eliza, que havia patit el que probablement va ser una depressió postpart, perquè abandonés el seu marit i el seu nadó; Wollstonecraft va arreglar-ho tot perquè Eliza pogués fugir, demostrant així el seu desig de desafiar les normes socials. El preu que va haver de pagar, però, va ser alt: la seva germana va patir el rebuig social i, ja que no podia tornar a casar-se, va ser bandejada a una vida de pobresa i de treball dur.

Wollstonecraft va tenir dues amistats en la seva joventut, la primera amb Jane Cremen a Beverley. Ambdues solien llegir llibres juntes i assistien a classes impartides pel pare de Cremen, un científic i filòsof amb estil propi. Wollstonecraft gaudia enormement en l'atmosfera intel·lectual de la casa de Cremen i valorava molt la seva amistat amb la noia, de vegades fins al punt de ser emocionalment possessiva. Wollstonecraft li va escriure: "S'han format en mi certes nocions romàntiques d'amistat ... sóc una mica peculiar en el meu enteniment de l'amor i l'amistat, he de tenir el primer lloc o cap". En algunes de les cartes de Wollstonecraft a Arden, es revelen les volàtils i particularment depressives emocions que la van turmentar durant tota la vida.

La segona, i possiblement més important, amistat, la va mantenir amb Fanny Blood, a la qual Wollstonecraft atorgava el mèrit d'haver obert la seva ment. Wollstonecraft va imaginar una utopia de convivència amb Blood; van fer plans per llogar habitacions juntes i recolzar-se emocionalment i econòmica l'una a l'altra, però aquest somni es va veure frustrat davant la realitat dels seus problemes financers. A més, Wollstonecraft es va adonar que havia idealitzat Blood, ja que estava més de part dels valors tradicionalment considerats femenins que Wollstonecraft. De tota manera, Mary va romandre dedicada a ella i a la seva família al llarg de tota la seva vida (freqüentment, oferia una mica de diners al seu germà, per exemple). Per tal de guanyar-se la vida, Wollstonecraft, les seves germanes i Blood van obrir una escola a Newington Green, una comunitat inconformista, però Blood es va comprometre amb un home al cap de poc. Després del seu casament, el seu marit, Hugh Skeys, se la va endur a Europa amb la intenció que la seva salut, que sempre havia estat precària, millorara. No obstant això, després de quedar embarassada, la salut de Blood es va deteriorar encara més. El 1785, Wollstonecraft se'n va anar a Lisboa amb Blood per tenir-ne cura, encara que no va servir de res: Blood va morir en el part el 29 de novembre d'aquest mateix any; a més, el seu abandonament de l'escola va tenir com a conseqüència que el projecte fracassés. La mort de Blood va destrossar Wollstonecraft i va ser part de la inspiració per a la seva primera novel·la, La novel·la de Maria.

Llegat[modifica | modifica el codi]

Wollstonecraft ha tingut el que Cora Kaplan anomena un ''curiós'' llegat: ''per ser una autora activista aficionada a molts gèneres, en l'últim quart de segle la vida de Wollstonecraft s'ha seguit molt més de prop que els seus escrits. Després del devastador efecte de les Memòries de Godwin, la reputació de Wollstonecraft no va gaudir de gaire bona salut durant un segle; fou fins i tot criticada per autors com Maria Edgeworth, que clarament creà l'excèntrica Harriet Freke de Belinda (1801) a la imatge i semblança de Wollstonecraft. No fou fins a finals del segle XIX quan l'escriptora tornà a ser aplaudida. Amb l'arribada del moviment feminista, dones amb opinions polítiques tan diferents com Virginia Woolf i Emma Goldman recuperaren la història de Wollstonecraft i celebraren els ''experiments de la seva vida'', com Woolf els anomenà en un famós assaig. Molts, en qualsevol cas, continuaren desprestigiant l'estil de vida de Wollstonecraft.

Així, doncs, el feminisme dels 60 i 70 portà de nou l'èxit a les obres de Wollstonecraft. El seu bon moment reflectia el que també gaudia el moviment feminista; per exemple, a principis dels 70, foren publicades sis biografies de Wollstonecraft que representaven la seva apassionada vida així com la seva radicalitat i racionalitat. Wollstonecraft fou vista com una figura paradoxal i intrigant que no s'avenia amb la versió del feminisme de 1970. En els 80 i 90, va aparèixer una imatge diferent de l'escriptora, que la descrivia molt més com una creació del seu temps; intel·lectuals com Claudia Johnson, Gary Kelly i Virgina Sapiro mostraren la continuació entre el pensament de Wollstonecraft i altres idees importants del segle XVIII, com és el cas de la sensibilitat, l'economia i la teoria política.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mary Wollstonecraft Modifica l'enllaç a Wikidata