Menestral

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Menestral és una classe social originada en l'antic règim estamental i considerada després principalment com una part de la petita burgesia.

A la Corona d'Aragó es definien com a menestrals aquells oficis que es feien combinant tècniques mecàniques o manuals (fusters, per exemple). El concepte era contraposat al dels oficis artistes, i per tant no s'agrupaven en col·legis com aquells sinó en gremis[1] o confraries. A Barcelona els menestrals participaven en el consell municipal a partir del 1257. Al llarg dels anys la influència de la menestralia va créixer especialment a les ciutats de Barcelona i Mallorca.

A València fins al 1520 quan els agermanats ho imposaren, els menestrals no tingueren accés al govern municipal.

Amb la caiguda del règim estamentari la paraula menestral ha passat a englobar la petita burgesia amb una part dels obrers qualificats i aquest grup ha tingut molta influència en la vida social i política dels segles xix i xx.

Tipus de menestrals[modifica]

Referències[modifica]

  1. Montaner i Martorell, Josep Maria. La modernització de l'utillatge mental de l'arquitectura a Catalunya (1714-1859). Institut d'Estudis Catalans, 1990, p.70. ISBN 8472831582. 

Vegeu també[modifica]

Wikiquote A Viquidites hi ha citacions, dites populars i frases fetes relatives a Menestral