Motor de quatre temps

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

El motor o cicle de quatre temps és un tipus de motor d'explosió que requereix quatre curses del pistó o èmbol (dues voltes completes del cigonyal) per a completar el cicle termodinàmic.

Cicle de quatre temps

Temps del cicle[modifica]

Representació gràfica d'un motor de quatre temps.
  1. Primer temps o admissió: en aquesta fase el descens del pistó aspira la mescla d’aire i combustible als motors d'encès provocat o l'aire en motors d'encès per compressió. La vàlvula d'admissió es manté oberta, mentre que la de sortida està tancada. Al primer temps el cigonyal dóna 180° i l'arbre de lleves dóna 90° i la vàlvula d'admissió es troba oberta i la seva cursa és descendent.
  2. Segon temps o compressió: En arribar al final de cursa inferior, la vàlvula d'admissió es tanca, comprimint-se el gas contingut a la cambra per l'ascens del pistó. Al 2n temps el cigonyal dóna 180° i l'arbre de lleves dóna 180°, i a més les dues vàlvules es troben tancades i la seva cursa és ascendent.
  3. Tercer temps o explosió: En arribar al fi de carrera superior el gas ha assolit la pressió màxima. Als motors d'encès provocat, salta la guspira a la bugia provocant la inflamació de la mescla, mentre que als motors dièsel, s'injecta el combustible que s'autoinflama per la presó i temperatura existents a l'interior del cilindre. Als dos casos, una vegada iniciada la combustió, aquesta progressa ràpidament incrementant la temperatura a l'interior del cilindre i expandint els gasos que empenyen el pistó. Aquesta és l'única fase en la qual s'obté treball físic. En aquest temps, el cigonyal dóna 180° mentre que l'arbre de lleves dóna 270 °C, les dues vàlvules es troben tancades i la seva carrera és descendent
  4. Quart temps o d'escapament: A aquesta fase el pistó empeny, en el seu moviment ascendent, els gasos de la combustió a través de la vàlvula d'escapament que queda oberta. En arribar al fi de carrera superior, es tanca la vàlvula d'escapament i s'obre la d'admissió, reiniciant-se el cicle. En aquest temps, el cigonyal, dona 720º i l'arbre de lleves dona 180° i la seva carrera és ascendent.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Motor de quatre temps Modifica l'enllaç a Wikidata