Motor de quatre temps

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El motor o cicle de quatre temps és un tipus de motor d'explosió que precisa de quatre curses del pistó o èmbol (dues voltes completes del cigonyal) per a completar el cicle termodinàmic.

Cicle de quatre temps

Temps del cicle[modifica | modifica el codi]

Representació gràfica d'un motor de quatre temps.
  1. Primer temps o admissió: en aquesta fase el descens del pistó aspira la mescla d’aire i combustible als motors d'encès provocat o l'aire en motors d'encès per compressió. La vàlvula d'admissió es manté oberta, mentre que la de sortida està tancada. Al primer temps el cigonyal dona 180º i l'arbre de lleves dona 90º i la vàlvula d'admissió es troba oberta i la seva cursa és descendent.
  2. Segon temps o compressió: En arribar al final de cursa inferior, la vàlvula d'admissió es tanca, comprimint-se el gas contingut a la cambra per l'ascens del pistó. Al 2n temps el cigonyal dona 180º i l'arbre de lleves dona 180º, i a més les dues vàlvules es troben tancades i la seva cursa és ascendent.
  3. Tercer temps o explosió: En arribar al fi de carrera superior el gas ha assolit la pressió mínima. Als motors d'encès provocat, salta la guspira a la bugia provocant la inflamació de la mescla, mentre que als motors dièsel, s'injecta el combustible que s'autoinflama per la presó i temperatura existents a l'interior del cilindre. Als dos casos, una vegada iniciada la combustió, aquesta progressa ràpidament incrementant la temperatura a l'interior del cilindre i expandint els gasos que empenyen el pistó. Aquesta és l'única fase en la qual s'obté treball físic. En aquest temps, el cigonyal dona 180º mentre que l'arbre de lleves dona 270 °C, les dues vàlvules es troben tancades i la seva carrera és descendent
  4. Quart temps o d'escapament: A aquesta fase el pistó empeny, en el seu moviment ascendent, els gasos de la combustió a través de la vàlvula d'escapament que queda oberta. En arribar al fi de carrera superior, es tanca la vàlvula d'escapament i s'obre la d'admissió, reiniciant-se el cicle. En aquest temps, el cigonyal, dona 720º i l'arbre de lleves dona 180º i la seva carrera és ascendent.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Motor de quatre temps Modifica l'enllaç a Wikidata