Nanpingita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralNanpingita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCsAl₂(Si₃Al)O10(OH)₂
EpònimNanping i lloc de descobriment Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusPegmatita no. 31 (mina Xikeng; Xiyuantou), camp de pegmatites de Nanping (Xikeng), Districte de Yanping, Prefectura de Nanping, Fujian, República Popular de la Xina
Classificació
Categoriasilicats > fil·losilicats
Nickel-Strunz 10a ed.9.EC.15
Nickel-Strunz 9a ed.9.EC.15 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.VIII/H.10 Modifica el valor a Wikidata
Dana71.2.2a.8
Heys16.5.2
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 5,36Å; b = 8,86Å; c = 21,42Å; β = 95,77°
Duresa2,5 a 3
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,551 nβ = 1,584 nγ = 1,588
Birefringènciaδ = 0,037
Angle 2Vmesurat: 46°, calculat: 36°
Dispersió òpticar > v feble
Impureses comunesMn, K, Rb, H
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1987-006 Modifica el valor a Wikidata
Any d'aprovació1988
SímbolNpg Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La nanpingita és un mineral de la classe dels silicats que pertany al grup de la mica. Va ser anomenada en honor de l'àrea de Nanping, a la República Popular de la Xina, que inclou la localitat tipus d'aquest mineral.[1]

Característiques[modifica]

La nanpingita és un fil·losilicat de fórmula química CsAl₂(Si₃Al)O10(OH). Cristal·litza en el sistema monoclínic. Poques vegades cristal·litza en forma de cristalls pseudohexagonals; es sol trobar més en cristalls irradiants i agregats, i escates i plaques, de fins a 1 cm.[2] La seva duresa a l'escala de Mohs és de 2,5 a 3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la nanpingita pertany a «09.EC - Fil·losilicats amb plans de mica, compostos per xarxes tetraèdriques i octaèdriques» juntament amb els següents minerals: minnesotaïta, talc, wil·lemseïta, ferripirofil·lita, pirofil·lita, boromoscovita, celadonita, chernykhita, montdorita, moscovita, paragonita, roscoelita, tobelita, aluminoceladonita, cromofil·lita, ferroaluminoceladonita, ferroceladonita, cromoceladonita, tainiolita, ganterita, annita, ephesita, hendricksita, masutomilita, norrishita, flogopita, polilitionita, preiswerkita, siderofil·lita, tetraferriflogopita, fluorotetraferriflogopita, wonesita, eastonita, tetraferriannita, trilitionita, fluorannita, xirokxinita, shirozulita, sokolovaïta, aspidolita, fluoroflogopita, suhailita, yangzhumingita, orlovita, oxiflogopita, brammal·lita, margarita, anandita, bityita, clintonita, kinoshitalita, ferrokinoshitalita, oxikinoshitalita, fluorokinoshitalita, beidel·lita, kurumsakita, montmoril·lonita, nontronita, volkonskoïta, yakhontovita, hectorita, saponita, sauconita, spadaïta, stevensita, swinefordita, zincsilita, ferrosaponita, vermiculita, baileyclor, chamosita, clinoclor, cookeïta, franklinfurnaceïta, gonyerita, nimita, ortochamosita, pennantita, sudoïta, donbassita, glagolevita, borocookeïta, aliettita, corrensita, dozyïta, hidrobiotita, karpinskita, kulkeïta, lunijianlaïta, rectorita, saliotita, tosudita, brinrobertsita, macaulayita, burckhardtita, ferrisurita, surita, niksergievita i kegelita.

Jaciments[modifica]

La nanpingita va ser descoberta a la pegmatita no. 31 trobada al camp de pegmatites de Nanping (Xikeng) (Fujian, República Popular de la Xina). També ha estat descrita a Angola, l'Argentina, el Canadà, els Estats Units i Rússia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Nanpingita
  1. 1,0 1,1 «Nanpingite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].
  2. «Nanpingite» (en anglès). Handbook of Mineralogy. Arxivat de l'original el 8 de maig 2019. [Consulta: 3 desembre 2019].