Organovaïta-Mn

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralOrganovaïta-Mn
Fórmula química K2MnNb4(Si4O12)2O4·5-7H2O
Epònim Natalia Ivanovna Organova Tradueix i manganès
Localitat tipus Mont Karnasurt, massís de Lovozero, Península de Kola, Província de Múrmansk, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoria silicats > ciclosilicats
Nickel-Strunz 10a ed. 9.CE.30g
Nickel-Strunz 9a ed. 9.CE.30g
Nickel-Strunz 8a ed. VIII/E.07
Propietats
Sistema cristal·lí monoclínic
Estructura cristal·lina a = 14,551Å; b = 14,001Å; c = 15,702Å; β = 117,584°
Simetria 2/m - prismàtica
Color rosat en varies tonalitats, rosa-marró, groc-marró
Exfoliació no observada
Fractura irregular, desigual
Tenacitat fràgil
Duresa 5
Lluïssor vítria
Color de la ratlla blanc
Diafanitat transparent, translúcida
Densitat 2,88 g/cm3 (mesurada); 2,92 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiques biaxial (+)
Índex de refracció nα = 1,683 nβ = 1,692 nγ = 1,775
Birefringència δ = 0,092
Pleocroisme visible
Angle 2V calculat: 38°
Dispersió òptica feble
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2000-031
Referències [1][2]
Modifica les dades a Wikidata

L'organovaïta-Mn és un mineral de la classe dels silicats, que pertany al grup de la labuntsovita. Rep el nom de la cristal·lògrafa russa Natalia Ivanovna Organova (1929-).

Característiques[modifica]

L'organovaïta-Mn és un ciclosilicat de fórmula química K2MnNb4(Si4O12)2O4·5-7H2O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2000. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'organovaïta-Mn pertany a "09.CE - Ciclosilicats amb enllaços senzills de 4 [Si4O12]8- (vierer-Einfachringe), sense anions complexos aïllats" juntament amb els següents minerals: papagoïta, verplanckita, baotita, nagashimalita, taramel·lita, titantaramel·lita, barioortojoaquinita, byelorussita-(Ce), joaquinita-(Ce), ortojoaquinita-(Ce), estronciojoaquinita, estroncioortojoaquinita, ortojoaquinita-(La), labuntsovita-Mn, nenadkevichita, lemmleinita-K, korobitsynita, kuzmenkoïta-Mn, vuoriyarvita-K, tsepinita-Na, karupmøllerita-Ca, labuntsovita-Mg, labuntsovita-Fe, lemmleinita-Ba, gjerdingenita-Fe, neskevaaraïta-Fe, tsepinita-K, paratsepinita-Ba, tsepinita-Ca, alsakharovita-Zn, gjerdingenita-Mn, lepkhenelmita-Zn, tsepinita-Sr, paratsepinita-Na, paralabuntsovita-Mg, gjerdingenita-Ca, gjerdingenita-Na, gutkovaïta-Mn, kuzmenkoïta-Zn, organovaïta-Zn, parakuzmenkoïta-Fe, burovaïta-Ca, komarovita i natrokomarovita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al mont Karnasurt, al massís de Lovozero, un massís situat al centre de la Península de Kola, dins la província de Múrmansk (Districte Federal del Nord-oest, Rússia). Només ha estat descrita en un altre indret, concretament al proper mont de Selsurt.

Referències[modifica]

  1. «Organovaite-Mn» (en anglès). Mindat. [Consulta: 9 març 2018].
  2. «The New IMA List of Minerals – A Work in Progress – Updated: November 2017» (en anglès). International Mineralogical Association. [Consulta: 9 març 2018].