Priapisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaPriapisme
El nom de la malaltia prové del déu Príap. modifica
Tipusmalaltia del penis, malaltia vascular perifèrica i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitaturologia Modifica el valor a Wikidata
Patogènia
Localitzaciópenis humà Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-11GB06.1 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10N48.3
CIM-9607.3
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0134503 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB25148
MedlinePlus003166 Modifica el valor a Wikidata
eMedicinemed/1908
MeSHD011317 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0033117 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:9286 Modifica el valor a Wikidata

El priapisme és una erecció mantinguda i dolorosa del penis, sense relació amb l'estímul sexual. Aquesta erecció només afecta els cossos cavernosos del penis, de tal manera que els cossos esponjosos no hi participen (el gland es mostra flàccid, per tant). El mot prové del déu grec Príap, divinitat grega relacionada amb la fecunditat.

Els cossos cavernosos es congestionen i no poden evacuar correctament la sang que contenen, que pot coagular-se i mantenir el procés. Hi ha dos tipus de priapisme: de baix flux (venooclusiu) i d'alt flux arterial; d'un 80% a un 90% dels priapismes són trastorns de baix flux.[1] El de baix flux implica que la sang del cos del penis no es buida. El d'alt flux implica un curtcircuit arteriovenós en el sistema vascular del penis. El tractament és diferent per a cada tipus. El tractament ràpid pot ser beneficiós per a una recuperació funcional.

Causes[modifica]

El priapisme pot ser primari o secundari a diverses causes, com:

En medicina veterinària el priapisme causa problemes en la munta dels animals, ja que si no es pot resoldre l'erecció del semental, el penis no es podrà retreure dins el prepuci i hi haurà una parafimosi. Es pot intentar tractar aplicant aigua freda i vigilant que no es lesioni, sinó cirurgia.

Complicacions[modifica]

La principal conseqüència de priapismes perllongats és una disfunció erèctil permanent.

Tractament[modifica]

És possible la remissió espontània, però un priapisme perllongat, de durada superior a dues o tres hores és tributari d'atenció urològica urgent.

Referències[modifica]

  1. PRIAPISM – ETIOLOGY, PATHOPHYSIOLOGY AND MANAGEMENT, C. VAN DER HORST, HENRIK STUEBINGER, CHRISTOPH SEIF, DIETHILD MELCHIOR, F.J. MARTÍNEZ-PORTILLO, K.P. JUENEMANN; http://www.scielo.br/pdf/ibju/v29n5/18554.pdf
  2. Bansal S, Gupta SK «Sodium Valproate induced priapism in an adult with bipolar affective disorder». Indian Journal of Pharmacology, 45, 6, novembre 2013, pàg. 629. DOI: 10.4103/0253-7613.121383.