Priapisme

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaPriapisme
Pompeya erótica6.jpg
El nom de la malaltia prové del déu Príap.
Tipus malaltia del penis i malaltia vascular perifèrica
Especialitat urologia
Localització penis humà
Classificació
CIM-10 N48.3
CIM-9 607.3
Recursos externs
DiseasesDB 25148
eMedicine med/1908
MeSH D011317
UMLS CUI C0033117 i C0033117
DOID DOID:9286 i DOID:9286
Modifica les dades a Wikidata

El priapisme és una erecció mantinguda i dolorosa del penis, sense relació amb l'estímul sexual. Aquesta erecció només afecta als cossos cavernosos del penis, de tal manera que els cossos esponjosos no hi participen (el gland es mostra flàccid, per tant). El mot prové del déu grec Príap, divinitat grega relacionada amb la fecunditat.

Els cossos cavernosos es congestionen i no poden evacuar correctament la sang que contenen, que pot coagular-se i mantenir el procés. Hi ha dos tipus de priapisme: de baix flux (venooclusiu) i d'alt flux arterial; d'un 80% a un 90% dels priapismes són trastorns de baix flux.[1] El de baix flux implica que la sang del cos del penis no es buida. El d'alt flux implica un curtcircuit arteriovenós en el sistema vascular del penis. El tractament és diferent per a cada tipus. El tractament ràpid pot ser beneficiós per a una recuperació funcional.

Causes[modifica]

El priapisme pot ser primari o secundari a diverses causes, com:

En medicina veterinària el priapisme causa problemes en la munta dels animals, ja que si no es pot resoldre l'erecció del semental, el penis no es podrà retreure dins el prepuci i hi haurà una parafimosi. Es pot intentar tractar aplicant aigua freda i vigilant que no es lesioni, sinó cirurgia.

Complicacions[modifica]

La principal conseqüència de priapismes perllongats és una disfunció erèctil permanent.

Tractament[modifica]

És possible la remissió espontània, però un priapisme perllongat, de durada superior a dues o tres hores és tributari d'atenció urològica urgent.

Referències[modifica]

  1. PRIAPISM – ETIOLOGY, PATHOPHYSIOLOGY AND MANAGEMENT, C. VAN DER HORST, HENRIK STUEBINGER, CHRISTOPH SEIF, DIETHILD MELCHIOR, F.J. MARTÍNEZ-PORTILLO, K.P. JUENEMANN; http://www.scielo.br/pdf/ibju/v29n5/18554.pdf
  2. Bansal S, Gupta SK «Sodium Valproate induced priapism in an adult with bipolar affective disorder». Indian Journal of Pharmacology, 45, 6, novembre 2013, pàg. 629. DOI: 10.4103/0253-7613.121383.