4 de 9 sense folre

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Quatre de nou sense folre)
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «4 de 9 amb folre».
4 de 9 sense folre
Dibuix del primer 4 de 9 sense folre descarregat de la història, fet per la Colla Vella dels Xiquets de Valls el setembre del 1881 en les Festes de Santa Tecla de Tarragona.
Dibuix del primer 4 de 9 sense folre descarregat de la història, fet per la Colla Vella dels Xiquets de Valls el setembre del 1881 en les Festes de Santa Tecla de Tarragona.
Altres noms 4 de 9 net, 4 de 9, castell total[1]
Nomenclatura 4de9sf, 4d9sf, 4de9n, 4d9n, 4de9, 4d9, 4/9sf, 4/9n, 4/9
Estructura simple Quatre
Pisos Nou
Tècnica Sense folre
Categoria Gamma extra
Punts descarregat (2016) 2315
Punts carregat (2016) 2015
Núm. colles 4 d, 2 i
Primer 4 de 9 sense folre descarregat pels Minyons de Terrassa a les Fires de Sant Narcís de Girona el 25 d'octubre del 1998, segon de la història i primer del segle XX, fet 117 anys després de l'últim descarregat.
Primer 4 de 9 sense folre carregat per Colla Vella dels Xiquets de Valls en la segona època d'or, fet el 21 d'octubre del 2001 en la diada de Santa Úrsula, i segon assolit en la història de la colla.
Primer 4 de 9 net carregat pels Castellers de Vilafranca l'1 de novembre del 2002 en la diada de Tots Sants a Vilafranca del Penedès.
Primer 4 de 9 sense folre descarregat a Valls, fet per la Colla Joves Xiquets de Valls en la diada de Santa Úrsula el 27 d'octubre del 2013.

El 4 de 9 sense folre, també anomenat 4 de 9 net o simplement 4 de 9, és un castell d'estructura simple format per quatre castellers per pis al tronc fins al pis de sisens i que té nou pisos d'alçada. Els tres últims pisos, que componen el pom de dalt, els formen una parella de dosos, un aixecador i un enxaneta. La principal dificultat d'aquest castell en comparació amb el 4 de 9 amb folre rau en el fet que aquesta construcció, amb aquesta alçada i estructura, gairebé sempre es realitza amb el suport del folre al pis de segons. En aquest cas, fer-lo sense aquest reforç i només amb el suport de la pinya esdevé un castell molt més complicat i considerat de màxima dificultat a causa de la seva fragilitat. És considerat un castell de gamma extra i en la taula de puntuacions del XXIV Concurs de castells de Tarragona (2012) se li atribuí una dificultat entre el 5 de 9 amb folre i l'agulla i el 2 de 8 sense folre.[2] Es coneix com el "castell total" perquè és la construcció en la qual es necessita més castellers de tronc de primera categoria.[1]

Història[modifica | modifica el codi]

1881[modifica | modifica el codi]

Segons algunes fonts, el primer 4 de 9 sense folre podria haver estat carregat el 29 d'agost del 1881, durant la primera època d'or, per la Colla Nova dels Xiquets de Valls, a la Festa Major del Catllar, municipi del Tarragonès on sovint hi actuaven les dues colles de Xiquets de Valls.[3] No obstant això, el setembre del 1881, un mes més tard d'aquesta possible temptativa, el 4 de 9 sense folre va ser descarregat per primera vegada a la història per la Colla Vella dels Xiquets de Valls durant les Festes de Santa Tecla de Tarragona.[4][5][3] Aquests castells van generar una autèntica llegenda que ha perviscut gràcies a la tradició oral.[3] Es tracta d'una fita històrica que no es tornaria a repetir fins al 1998, quan els Minyons de Terrassa el recuperaven magistralment 117 anys després d'aquell primer, i fins llavors únic, Quatre de nou net descarregat de la història.

Primers intents del segle XX[modifica | modifica el codi]

Des de llavors, aquest castell es deixà de veure a les places i no es tornà a intentar fins al cap de 102 anys, quan el 23 d'octubre del 1983, en la diada de Santa Úrsula, la Colla Joves Xiquets de Valls va fer-ne el primer intent del segle XX, el qual va caure amb sisens a l'esquena dels quints.[6] Aquest intent va fer-se tres anys abans que la mateixa colla intentés per primera vegada el 4 de 9 amb folre, fet el 30 d'agost del 1986 en la diada de Sant Fèlix de la festa major de Vilafranca del Penedès. Les dues colles de Valls l'havien assajat per aquella diada, però l'intent va fer veure que la consecució d'aquest castell encara quedava molt lluny.

El segon i tercer intents d'aquest castell van ser fets pels Minyons de Terrassa el 20 de novembre del 1994 en la XVI Diada dels Minyons de Terrassa[7] i el 17 de novembre del 1996 en la XVIII Diada dels Minyons de Terrassa, respectivament, ambdues celebrades al Raval de Montserrat de Terrassa.[8] El primer intent fet pels Minyons de Terrassa, portat a plaça després d'haver descarregat el 4 de 8 net a l'assaig anterior, fou el millor intent d'aquest castell fins al moment, el qual va caure amb l'aixecador col·locat i l'enxaneta entrant.[8] L'any següent no es va intentar cap vegada.

L'any 1998 es van veure set intents d'aquest castell i fins a quatre colles diferents el van provar. La primera temptativa de la temporada, i primer intent d'aquesta construcció feta en una diada de Sant Fèlix., i més matinera fins aleshores, va ser feta per la Colla Joves Xiquets de Valls el 30 d'agost a Vilafranca del Penedès i no es va coronar per uns moments de dubtes de la canalla. Poc més d'un mes més tard en el XVII Concurs de castells de Tarragona, celebrat el 4 d'octubre a la plaça de braus de Tarragona, se'n veieren quatre intents. El primer dels quatre intents fets en aquell concurs fou protagonitzat per la Colla Joves Xiquets de Valls en la primera ronda, castell que tornà a intentar un altre cop sense èxit en la quarta ronda, tot i que en els dos intents arribaren a col·locar els dosos.[9] També en aquesta ronda la Colla Jove Xiquets de Tarragona va fer-ne el primer i únic intent que ha fet fins a l'actualitat, castell que finalment va acabant fent llenya amb els sisens col·locats.[10] Per altra banda, en cinquena ronda la Colla Vella dels Xiquets de Valls va intentar-lo per primera vegada, però el castell es va ensorrar amb sisens col·locats. La colla es trobava en segona posició darrere els Castellers de Vilafranca per una diferència de 20 punts i, tot i no haver-lo assajat gaire fou provat sense sort.[9] Es tracta de la primera vegada que la Colla Vella l'intentava després d'aquell únic i ja llegendari Quatre de nou net que la mateixa Colla Vella havia descarregat l'any 1881.[11]

Primer descarregat del segle XX[modifica | modifica el codi]

El 25 d'octubre del 1998, al cap de tres setmanes del XVII Concurs de castells de Tarragona es van veure dos intents en dues actuacions diferents. Un a la plaça del Blat de Valls en la diada de Santa Úrsula, on la Colla Joves Xiquets de Valls va fer el quart intent de la temporada, també sense èxit, i l'altre a la plaça del Vi de Girona, en el marc de les Fires de Sant Narcís, on 117 anys després del primer i únic 4 de 9 sense folre descarregat, els Minyons de Terrassa el descarregaren per segona vegada a la història i primera del segle XX.[12] El fet de programar-lo coincidint amb la diada de Santa Úrsula va ser criticat per part de les dues colles de Valls,[13] polèmica alenada per l'aleshores cap de colla dels Castellers de Vilafranca, Francesc Moreno "Melilla", en uns comentaris desafortunats -i també molt criticats- aprofitant la condició de col·laborador en la retransmissió televisiva de la diada vallenca. El que fou inqüestionable és que, amb aquest nou èxit dels Minyons de Terrassa, es recuperava el darrer dels tres grans castells mítics del segle XIX, tal com ja havien fet els mateixos Minyons amb el Cinc de nou amb folre l'any 1995 (també descarregat una única vegada a la història, el 1883, 112 anys enrere), i els Castellers de Vilafranca amb el Pilar de vuit amb folre i manilles el mateix any 1995. L'any següent, el 24 d'octubre de 1999, després de sis intents fallits la Colla Joves Xiquets de Valls el carregà per primera vegada en la diada de Santa Úrsula.[9] Al mateix moment els Minyons també a Girona, assolien el castell per segona vegada, quedant aquest cop en carregat.

El 24 de juny del 2000 la Colla Joves Xiquets de Valls va carregar-lo un altre cop en la diada de Sant Joan de Valls al juny iniciant una sèrie fantàstica amb aquest castell, carregant-lo aquell any en 5 ocasions vegades i descarregant-lo per primera vegada el 30 d'agost del 2000, a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès amb dos despenjaments.[14] Aquell mateix 2000, els Minyons de Terrassa també el tornarien a carregar dues vegades més, el primer a Girona per tercer any consecutiu i l'altre a Mataró.

Segle XXI[modifica | modifica el codi]

En la diada de Sant Fèlix del 2001, celebrada el 30 d'agost, per primera vegada dues colles el van descarregar en la mateixa actuació: els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls el van descarregar, amdbues per segona vegada als seus historials, un fet que no s'ha tornat a repetir mai. En aquesta actuació la Colla Vella dels Xiquets de Valls també va intentar aquesta construcció, la qual va acabar caient abans de carregar-se.[5]

El 7 d'octubre d'aquell any els Minyons de Terrassa el van tornar a descarregar per tercera i última vegada fins a l'actualitat a la història de la colla en la diada del Mercadal de Reus. Posteriorment, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va carregar-lo per primera vegada en la diada de Santa Úrsula del 2001, després d'haver-ne fet un intent en la mateixa actuació. D'aquesta manera la colla vallenca es convertia en la tercera en assolir-lo en la segona època d'or dels castells, i la primera a assolir tots els castells que formaven el repertori d'aleshores. En la mateixa diada la Colla Joves Xiquets de Valls també el va carregar, castell que no tornaria a intentar fins al 2012.[15] El mateix any, i en la Diada dels Minyons de Terrassa els terrassencs el tornarien a assolir per última vegada, si bé quedà en carregat. En acabar l'any, acabaria l'època de gran domini de la Colla Joves Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa sobre aquest castell, en què entre les dues n'assoliren 14 en les temporades 2000 i 2001.

El 2002 els Minyons de Terrassa fan dos intents fallits d'aquest castell a la diada de la Festa Major de Terrassa.[16] El 6 d'octubre del mateix any, els Castellers de Vilafranca van fer un intent d'aquest castell en el XIX Concurs de castells de Tarragona, construcció que no es va carregar. A la diada de Santa Úrsula del mateix 2002, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va carregar-lo per segona vegada i última fins a l'actualitat.[15] L'1 de novembre del mateix any, en la diada de Tots Sants de Vilafranca del Penedès, els Castellers de Vilafranca carregaren aquesta construcció per primera vegada a la seva història, i esdevenia així l'última de les quatre grans colles d'aleshores en assolir-lo.[17] Al cap d'un any, l'1 de novembre del 2003, van tornar a carregar-lo per segona vegada en la diada de Tots Sants a Vilafanca del Penedès.[18]

Després de cinc temporades sense que es tornés a intentar, l'any 2008 els Castellers de Vilafranca van carregar-lo dues vegades. La primera ocasió fou el 5 d'octubre en la vint-i-dosena edició del concurs de castells de Tarragona[19][20][21] i la segona l'1 de novembre, en el marc de la diada de Tots Sants.[22]

L'1 d'octubre del 2011 els Castellers de Vilafranca, després de fer el 4 de 8 net tres cops en una setmana a l'assaig,[23] van carregar el seu cinquè 4 de 9 sense folre en la diada del Mercadal, a la plaça del Mercadal de Reus.[24][25][26][27][1] Tres setmanes més tard, el 23 d'octubre, en la diada de Santa Úrsula, la Colla Vella dels Xiquets de Valls va fer el sisè intent d'aquest castell, el qual va fer llenya amb els sisens col·locats el mateix que l'intent de l'any posterior a Tarragona, que marcaria tanmateix la recuperació definitiva d'aquest castell en el món casteller.[28][29][30]

El XXIV Concurs de castells de Tarragona contemplava com 14 després d'assolir-se per primera vegada, els vilafranquins se l'adjudicaven completat. Fita que repetirien un mes després per Tot Sants, sent el sisè i el setè descarregats de la història respectivament. I el primer descarregant-lo amb un altre castell net descarregat. Per la seva banda la Joves de Valls també assolia aquest castell sense poder però descarregar-lo en la diada Santa d'Úrsula del 2012. Així la colla recuperava el castell just 11 anys després del darrer. Les mateixes colles assoliren el castell total l'any 2013. Els castellers de Vilafranca descarregaven el castell per primera vegada a la diada de Sant Fèlix junt amb el 3de10fm i 15 dies després repetien el 4 de 9 net a la plaça de la Font de Tarragona. Convertint-se en la tercera plaça de la ciutat en veure'l descarregat, i el quart descarregat consecutiu pels verds sense caiguda. La Joves per la seva banda descarregava el seu tercer de la seva trajectòria a la Diada de Santa Úrsula de 2013, sent el primer 4 de 9 net descarregat a Valls en la història dels castells.

El 2014 fou carregat per 3 colles sense arribar-se a descarregar, primer per la Joves de Valls en el seu millor Sant Fèlix a Vilafranca. També el carregaren per Santa Úrsula on fou coronat per les dues colles de Valls, la Vella que l'havia desmuntat al concurs en un intent que li hagués donat la victòria, el coronava 12 anys després. Mentre que els vilafranquins feien l'aleta el castell per Tots Sants.

El 30 d'agost de 2015, a la Diada de Sant Fèlix, la Colla Vella dels Xiquets de Valls finalment va descarregar per primera vegada a l'època castellera moderna el 4 de 9 sense folre. Els rosats s'erigiren en els grans dominadors del castell, assolin consecutivament l'onzè, el dotzè i el tretzè descarregats. Completant-los també per Santa Tecla a Tarragona 134 anys després del primer i a Santa Úrsula sent el segon completat mai a Valls. És la primera colla en descarregar-ne 3 en una mateixa temporada.

Cronologia[modifica | modifica el codi]

La següent taula mostra una cronologia dels intents de 4 de 9 sense folre fets fins a l'actualitat, a partir del segle XX. Hi figuren les colles que l'han intentat, la data, la diada, la plaça, el resultat del castell, els altres castells intentats en l'actuació i un comentari de cada una de les temptatives.

Colles[modifica | modifica el codi]

Assolit[modifica | modifica el codi]

Actualment hi ha 4 colles castelleres que han assolit el 4 de 9 sense folre i totes l'han descarregat.[31] La taula següent mostra la data, diada i plaça en què les colles el carregaren i/o descarregaren per primera vegada a partir del segle XX:

Núm. Colla Carregat Diada Plaça Descarregat Diada Plaça
1 Minyons de Terrassa 25 d'octubre de 1998 (1998-10-25) Diada de Sant Narcís Plaça del Vi, Girona 25 d'octubre de 1998 (1998-10-25) Diada de Sant Narcís Plaça del Vi, Girona
2 Colla Joves Xiquets de Valls 24 d'octubre de 1999 (1999-10-24) Diada de Santa Úrsula Plaça del Blat, Valls 30 d'agost de 2000 (2000-08-30) Diada de Sant Fèlix Plaça de la Vila, Vilafranca del Penedès
3 Colla Vella dels Xiquets de Valls 21 d'octubre de 2001 (2001-10-21) Diada de Santa Úrsula Plaça del Blat, Valls 30 d'agost de 2015 (2015-08-30) Diada de Sant Fèlix Plaça de la Vila, Vilafranca del Penedès
4 Castellers de Vilafranca 1 de novembre de 2002 (2002-11-01) Diada de Tots Sants Plaça de la Vila, Vilafranca del Penedès 7 d'octubre de 2012 (2012-10-07) XXIV Concurs de castells de Tarragona Tarraco Arena Plaça, Tarragona

No assolit[modifica | modifica el codi]

Actualment hi ha 2 colles castelleres, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Barcelona, que han intentat el 4 de 9 sense folre, és a dir, que l'ha assajat i portat a plaça però que no l'ha carregat mai. La taula següent mostra la data, diada i plaça en què l'intentà per primera vegada:[31]

Núm. Colla Intent Diada Plaça
1 Colla Jove Xiquets de Tarragona 4 d'octubre de 1998 (1998-10-04)[11][10] XVII Concurs de castells de Tarragona Plaça de braus, Tarragona
2 Castellers de Barcelona 16 de novembre de 2014 (2014-11-16) Festa Major del Clot Plaça Valentí Almirall, Barcelona

Estadística[modifica | modifica el codi]

Color Resultat
Verd Descarregat (D)
Groc Carregat (C)
Vermell Intent (I)
Intent desmuntat (ID)
Actualitzat el 2 de novembre de 2016

Nombre de vegades[modifica | modifica el codi]

Fins a l'actualitat s'han fet 75 temptatives d'aquest castell entre 6 colles, de les quals només en 16 ocasions s'ha aconseguit descarregar. De la resta de vegades que s'ha provat, 24 cops s'ha carregat, 24 més ha quedat en intent i 11 altres cops el castell s'ha desmuntat abans de ser carregat sense que caigués. La colla que més vegades l'ha descarregat és la Colla Vella dels Xiquets de Valls (6), seguida els Castellers de Vilafranca (5), i la Colla Joves Xiquets de Valls (3) i els Minyons de Terrassa (3). La Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Castellers de Barcelona l'han intentat 1 vegada sense èxit.[32]

Núm. Colla Resultats globals Total Resultats parcials
D C I ID Assolit (D+C) No assolit (I+ID) Caigudes (C+I)
1 Colla Vella dels Xiquets de Valls 6 3 9 2 20 9 11 12
2 Castellers de Vilafranca 5 6 4 3 18 11 7 10
3 Colla Joves Xiquets de Valls 3 11 6 4 24 14 10 17
4 Minyons de Terrassa 3 4 3 2 12 7 5 7
5 Colla Jove Xiquets de Tarragona 0 0 1 0 1 0 1 1
6 Castellers de Barcelona 0 0 1 0 1 0 1 1
Total 17 24 24 11 76 41 35 48
Percentatge 22,37% 31,58% 31,58% 14,47% 100% 53,95% 46,05% 63,16%

Poblacions[modifica | modifica el codi]

Fins a l'actualitat el 4 de 9 sense folre s'ha intentat a 11 poblacions diferents. D'aquestes deu poblacions, en un total de 9 hi ha sigut carregat almenys un 4 de 9 sense folre, i en 5 s'ha descarregat; només en dues, Sitges i Barcelona, no s'hi ha assolit mai. La població on s'ha provat més cops aquest castell és Valls amb 20 vegades i Tarragona amb un total de 19 vegades, seguides de Vilafranca del Penedès, amb 17 intents.[32][33]

Núm. Població D C I ID Total
1 Vilafranca del Penedès 8 6 3 0 17
2 Tarragona 4 2 8 5 19
3 Valls 3 9 6 2 20
4 Girona 1 2 0 0 3
5 Reus 1 1 0 0 2
6 Vila-rodona 0 1 2 0 3
7 Mataró 0 1 0 1 2
8 Terrassa 0 1 3 1 5
9 La Bisbal del Penedès 0 1 0 0 1
10 Sitges 0 0 1 2 3
11 Barcelona 0 0 1 0 1
Total 17 24 24 11 76
Percentatge 22,37% 31,58% 31,58% 14,47% 100%


Temporades[modifica | modifica el codi]

La taula següent mostra totes les ocasions en què s'ha intentat el 4 de 9 sense folre al llarg de les temporades, des del primer intent al segle XX per part de la Colla Joves Xiquets de Valls.[32][33]

Núm. Colla 1983 1994 1998 1999 2000 2001 2002 2003 2006 2008 2009 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Total
1 Castellers de Vilafranca 1i 1i 1c, 1i 1c 2c 1i, 1id 1c 2d 2d, 1id 1c 1d 5d, 6c, 4i, 3id
2 Colla Vella dels Xiquets de Valls 1i 1i 1c, 2i 1c 1i 1i 1i 2i 1c, 1id 3d, 1id 3d 6d, 3c, 9i, 2id
3 Colla Joves Xiquets de Valls 1i 4i 1c, 1id 1d, 5c, 1id 1d, 1c, 1i 1c 1d 2c, 2id 1c 3d, 11c, 6i, 4id
4 Minyons de Terrassa 2i 1d 1c 2c, 1id 2d, 1c 1i, 1id 3d, 4c, 3i, 2id
5 Colla Jove Xiquets de Tarragona 1i 1i
6 Castellers de Barcelona 1i 1i
Total 1i 2i 1d, 6i 2c, 1i, 1id 1d, 7c, 1i, 2id 3d, 3c, 4i 2c, 2i, 1id 1c, 1i 1i 2c 1i, 2id 1c, 1i 2d, 1c, 2i 3d, 1id 4c, 1i, 3id 3d, 1id 4d, 1c 17d, 24c, 24i, 11id

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 1,2 «Torna el castell total». Ara.cat, 3 octubre del 2011. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 2. «Taula de puntuacions». concursdecastells.cat, 2012. [Consulta: 9 gener 2013].
 3. 3,0 3,1 3,2 «El "Jan de la Casa Roja" pujà a segons al 4 de 9 "limpio" que s'aixecà al Catllar el 1881». elcasteller.cat, 2003. [Consulta: 20 gener del 2012].
 4. «Tarragona, Santa Tecla 1881». Colla Vella dels Xiquets de Valls. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 5. 5,0 5,1 Joan Climent Ferré. «Quatre de nou, descarregat a Vilafranca per la Colla Joves Xiquets de Valls. Era el 2n descarregat.». elcasteller.cat, setembre del 2001. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 6. «Fites castelleres assolides». Colla Joves Xiquets de Valls. [Consulta: 26 març del 2012].
 7. «Any 1994 - Història dels Minyons de Terrassa». Minyons de Terrassa, 1994. [Consulta: 26 març del 2012].
 8. 8,0 8,1 «Any 1996 - Història dels Minyons de Terrassa». Minyons de Terrassa, 1996. [Consulta: 26 març del 2012].
 9. 9,0 9,1 9,2 «L'Era dels Titans: de 1994 fins a 1999». lawebdelscastellers.com. [Consulta: 25 gener 2013].
 10. 10,0 10,1 «Història de la colla: Una recuperació aparent (1997 - 1999)». Colla Jove Xiquets de Tarragona. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 11. 11,0 11,1 «Concurs 1998». Concurs de castells de Tarragona, 1998. [Consulta: 26 març del 2012].
 12. «Girona ya es "castellera". Los Minyons de Terrassa coompletan el "quatre de nou" por primera vez desde 1881» (en castellà). La Vanguardia, 26 octubre del 1998. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 13. «"A los Minyons les faltó sensibilidad", según las colles» (en castellà). La Vanguardia, 28 octubre del 1998. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 14. «Diada de Festa Major de Sant Fèlix». Colla Joves Xiquets de Valls, 30 agost del 2000. [Consulta: 8 març del 2012].
 15. 15,0 15,1 «Santa Úrsula». Colla Vella dels Xiquets de Valls. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 16. «Any 2002 - Història dels Minyons de Terrassa». Minyons de Terrassa, 2002. [Consulta: 23 febrer del 2012].
 17. «Actuacions de l'any 2002 - Tots Sants». Castellers de Vilafranca, 1 novembre del 2002. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 18. «Actuacions de l'any 2003 - Tots Sants». Castellers de Vilafranca, 1 novembre del 2003. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 19. «Actuacions de l'any 2008 - Concurs Tarragona». Castellers de Vilafranca, 5 octubre del 2008. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 20. «Vilafranca es llueix amb els castells nets». El Punt, 6 octubre del 2008. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 21. «Els verds arrasen». Avui, 6 octubre del 2008. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 22. «Actuacions de l'any 2008 - Tots Sants». Castellers de Vilafranca, 1 novembre del 2008. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 23. Terraza, Santi «Sense límits». Castells, núm. 40, setembre-octubre 2011, pp. 8-11. ISSN: 1699-4787 [Consulta: 16 març del 2012].
 24. «Reus. Diada del Mercadal». Webcasteller, 1 octubre del 2011. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 25. «El 4 de 9 carregat, gran galó de la Diada del Mercadal 2011». delcamp.cat, 2 octubre del 2011. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 26. «Els Castellers de Vilafranca carreguen el 4 de 9 sense folre a Reus». El Punt Avui, 1 octubre del 2011. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 27. Josep M. Soler. «4 de 9 sense folre carregat al Mercadal». rtvvilafranca.cat, 3 octubre del 2011. [Consulta: 14 març del 2012].
 28. «Valls. Fira de Santa Úrsula». Webcasteller, 23 octubre del 2011. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 29. «La Colla Vella de Valls descarrega, nou anys després, el 5 de 9 amb folre». delcamp.cat, 23 octubre del 2011. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 30. «Nou anys després, la Vella dels Xiquets de Valls torna a descarregar el 5 de 9 amb folre». directe.cat, 23 octubre del 2011. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 31. 31,0 31,1 «Tots els castells: 4de9». castell.manies.cat. [Consulta: 22 febrer del 2012].
 32. 32,0 32,1 32,2 «Base de Dades de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya – Colla Jove Xiquets de Tarragona». Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Colla Jove Xiquets de Tarragona. [Consulta: 17 gener del 2013].
 33. 33,0 33,1 «Estadístiques del 4 de 9 sense folre». moncasteller.cat. [Consulta: 22 febrer del 2012].

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: 4 de 9 sense folre Modifica l'enllaç a Wikidata
Vídeos