Robert Andrews Millikan

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Robert Millikan l'any 1891
Premi Nobel
Premi Nobel de Física
(1923)

Robert Andrews Millikan (Morrison, Illinois, 1868 - Pasadena, 1953) fou un físic i professor universitari nord-americà que va guanyar el Premi Nobel de Física l'any 1923 pel seu treball per a determinar el valor de la càrrega de l'electró i l'efecte fotoelèctric.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Nascut el 22 de març de 1868 a la ciutat de Morrison situada a l'estat nord-americà d'Illinois, va estudiar a la universitats de Columbia, Berlín i Göttingen. El 1896 va ser nomenat professor de física a la Universitat de Chicago, càrrec que abandonà el 1921 per a assumir la presidència de l'Institut Tecnològic de Califòrnia, a Pasadena.

Millikan morí el 19 de desembre de 1953 a la ciutat de l'estat nord-americà de Califòrnia Pasadena.

Recerca científica[modifica | modifica el codi]

Va estudiar al principi la radioactivitat dels minerals d'urani i la descàrrega en els gasos. Després va realitzar investigacions sobre radiacions ultraviolades.

Entre 1910 i 1917, mitjançant el seu experiment de la "gota d'oli", va determinar la càrrega de l'electró: 1,602 × 10-19 coulombs; i la seva massa en repòs: 9,109 × 10-31 kg. La càrrega de l'electró és la unitat bàsica de l'electricitat i es considera la càrrega elemental en el sentit que tots els cossos carregats ho estan amb un múltiple sencer d'aquesta càrrega. L'electró i el protó posseïxen la mateixa càrrega, però, convencionalment, la càrrega del protó es considera positiva i la de l'electró negativa.

El 1916 va procedir a determinar la constant de Planck amidant la freqüència de la llum i l'energia dels electrons alliberats en l'efecte fotoelèctric. Posteriorment es va dedicar a l'estudi dels raigs còsmics, tal com ell els va denominar, mitjançant experiències efectuades des d'una profunditat de 20 metres sota l'aigua fins a una altura de 16.000 metres, per a la qual cosa va organitzar expedicions científiques a Austràlia i l'Índia. Va experimentar d'aquesta forma l'augment de la intensitat d'aquests raigs amb l'altura.

El 1923 va ser guardonat amb el Premi Nobel de Física pels seus treballs per determinar el valor de la càrrega de l'electró i l'efecte fotoelèctric.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]