Romain Gary

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaRomain Gary

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(pl) Roman Kacew Modifica el valor a Wikidata
21 maig 1914 Modifica el valor a Wikidata
Vílnius (Imperi Rus) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 desembre 1980 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
7è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortSuïcidi Modifica el valor a Wikidata (Ferida per arma de foc Modifica el valor a Wikidata)
Dades personals
FormacióÉcole de l'Air (1938–1939)
Facultat de Dret de París (1935–1938)
Facultat de Dret d'Ais de Provença (1933–1934)
Liceu Masséna
Universitat Paul Cézanne Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciódirector de cinema, aviador, novel·lista, escriptor, traductor, guionista, diplomàtic, Français libre (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat1945 Modifica el valor a Wikidata –  1980 Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaFosco Sinibaldi
Romain Gary
Lucien Brulard
Émile Ajar
Shatan Bogat
René Deville Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteSegona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeLesley Blanch (1944–1961)
Jean Seberg (1962–1970)
Leïla Chellabi (1978–1980) Modifica el valor a Wikidata
FillsAlexandre Diego Gary
 ( Jean Seberg) Modifica el valor a Wikidata
ParesArieh-Leïb Kacew Modifica el valor a Wikidata  i Mina Owczyńska Modifica el valor a Wikidata
GermansJoseph Bregsztein, Walentyna Kacew i Pawel Kacew (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0308900 Allocine: 37770 Allmovie: p91110 IBDB: 10701 TMDB.org: 560055
Musicbrainz: 8ad3b6b3-1d11-4f25-a5f7-7dd17d3f012a Goodreads author: 32807 Modifica el valor a Wikidata
Placa en la que va ser casa de Romain Gary entre 1917 i 1923

Romain Gary (pseudònim de Roman Kacew o Katsev; 1914 - París, 2 de desembre de 1980) fou un escriptor i diplomàtic francès d'origen jueu-lituà.

Biografia[modifica]

Va néixer a Vílnius, Lituània el 8 de maig de 1914, com a Roman Kacew (jiddisch: קצב, rus: Рома́н Ка́цев). Encara que va néixer en terres lituanes de l'Imperi rus era jueu rus i mai va parlar lituà, sinó rus i jiddisch. Va passar la seva infància amb la seva mare a Vílnius, quan la ciutat pertanyia a Polònia Oriental amb el nom de Wilno, on cursà estudis de violí i dansa, sense el menor èxit. Més tard viuen a Varsòvia (1925-1928), uns dos anys i mig, on aprèn polonès a l'escola, i als tretze anys, el 1928, recala amb ella a Niça, perfecciona la llengua francesa i decideix ser escriptor. Atès que el seu pare biològic, un jueu rus, mai ho va reconèixer, la seva mare el feia passar per fill d'Ivan Mozzhujin, l'estrella del cinema rus.[1]

Va combatre en les Forces Armades de França com a pilot durant la Segona Guerra Mundial i va ser condecorat com a Heroi de Guerra amb la Creu de Guerra pel general Charles De Gaulle; d'aquesta experiència va escriure Educació europea (1945). Nomenat Cavaller de la Legió d'Honor i Heroi de l'Alliberament, entre d'altres condecoracions públiques, després de concloure estudis de Dret ingressa en la carrera diplomàtica, gràcies al seu poliglotisme, propi de molts jueus expatriats provinents d'Europa de l'Est (parlava i escrivia correctament francès, anglès, rus i alemany, a més de comprendre polonès, castellà, italià, lituà i jiddisch). Després de la guerra va treballar, per tant, com a diplomàtic fins a 1961 i va arribar a ser Cònsol General de França a Los Angeles (1958), on va arribar provinent de l'ambaixada de França a La Paz, Bolívia (1956), on era agregat d'afers exteriors, càrrec que també va exercir a Sofia (Bulgària) i Nova York, on va ser representant de França davant l'ONU. Mai va arribar a ser ambaixador, com volia la seva mare, degut, segons deien els seus afins, a la seva vida bohèmia.

Els seus millors amics a París van ser els escriptors André Malraux i Albert Camus, a qui freqüentava en les oficines de l'editorial Gallimard.

Es va casar amb l'escriptora Lesley Blanch i anys més tard amb l'actriu americana Jean Seberg, amb la qual va mantenir la relació matrimonial fins al suïcidi d'ella. Fins i tot després de la seva separació, Gary li va pagar els tractaments psiquiàtrics i li va regalar un pis al centre de París, on l'actriu va viure en companyia de l'únic fill de tots dos, Alexandre Diego Gary Seberg (París, 1963), únic hereu de tots dos. El nom espanyol de Diego, segons Romain Gary, l'hi van posar perquè va ser concebut en la seva residència d'estiueig a Palma.

Va emprar els pseudònims Émile Ajar, Fosco Sinibaldi i Shatan Bogat. És l'únic escriptor en la història que ha guanyat dues vegades el Premi Goncourt, la segona vegada amb el pseudònim de Émile Ajar, fet que va generar una gran polèmica a França, amb connotacions legals i que no es va resoldre fins a poc abans del seu suïcidi. Gary es va burlar així de l'alta cultura francesa i la crítica literària més dogmàtica, que acusava la seva obra de romàntica i passada de moda i, no obstant això, celebrava la del tal Émile Ajar un suposat escriptor jove, geni desconegut al que van lloar sense saber que es tractava del mateix escriptor: Romain Gary.

Va ser autor d'uns trenta llibres, novel·les, relats, assajos i memòries, a més de guions de cinema, mitjà en el qual va arribar a dirigir dues pel·lícules protagonitzades per la seva dona, Jean Seberg. El seu nom figura en els crèdits d'una vintena de pel·lícules, telefilms i sèries de televisió, en qualitat de guionista, argumentista, director o actor (font: www.imdb.com).

Es va suïcidar el 2 de desembre de 1980 al seu apartament de París.

Fruit de les relacions culturals franc-jueves es va crear a Jerusalem el Centre Culturel Français Romain Gary de Jérusalem.

Obra publicada[modifica]

Amb el nom real Romain Kacew
Amb el pseudònim de Romain Gary
Amb el pseudònim de Fosco Sinibaldi
Amb el pseudònim de Shatan Bogat
Amb el pseudònim de Émile Ajar

Premis[modifica]

Referències[modifica]

  1. Dictionnaire de la litterature francaise du XXe siecle.. France: Encyclopædia Universalis, [2016]. ISBN 2-85229-147-9.