Vés al contingut

Tema de Viquipèdia:La taverna/Ajuda

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

Després de passar algunes hores treballant en un article al qual havia posat la plantilla d'inacabat, en el moment de publicar els canvis, no ho he pogut fer i he perdut tota la feina. M'ha sortit un avís que algú havia modificat aquella pàgina (ara veig que ha estat un robot). Com que no he entès bé les instruccions que em donava, he provat de tornar enrere, però he anat a parar a la versió última publicada i tot el que havia fet havia desaparegut.

Si els robots són tan llestos, que saben el que han de fer en un article, no podrien també detectar que algú hi està fent canvis en aquell moment? (Potser és una bajanada el que dic, disculpeu.) No és la primera vegada que em passa i és molt frustrant veure que has perdut hores de treball. Què caldria fer? Copiar el que has fet en un arxiu abans de publicar els canvis, per si de cas?

Paucabot (discussiócontribucions)

Bon dia, Mercè. Em sap greu: ha estat el meu robot i només ha fet una molt petita modificació.

Efectivament, quan hi ha un conflicte d'edició, et dona l'opció de triar entre el canvi minúscul del bot i la teva feinada, però no ets la primera persona que es perd en les instruccions i perd la feina (i això que varen millorar aquest selector de conflicte d'edicions fa poc!). Està clar que aquesta eina s'ha de millorar. Mentrestant, qualcú sap si hi ha qualque vídeo clar i en català que poguem usar per explicar com funciona?

Reiter: em sap greu. Un dels problemes a resoldre de la Viquipèdia és el dels conflictes d'edició. Jo et recomanaria (a part d'aprendre a usar l'eina de conflicte d'edicions) de desar la tasca més sovint.

PS. Els bots no són gaire intel·ligents, precisament diria que són tot el contrari.

Paucabot (discussiócontribucions)
Paucabot (discussiócontribucions)

L'eina és aquesta i és nova del 2018.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

És un problema que ens trobem sovint en viquimaratons, també, i pel qual ens ha marxat gent emprenyadíssima per aquest motiu. En la meva opinió, ens convé adreçar bé diverses coses:

  1. Com bé diu en @Paucabot, actualitzar la pàgina d'Ajuda.
  2. Mencionar en roig que quan hi hagi un conflicte d'edició, aparegui un missatge (Mediawiki) que permeti obrir una pestanya nova i llegir què cal fer per no perdre la informació en aquell pas essencial.
  3. No es pot saber si un novell està editant la pàgina en aquell moment, però recomanar-los sempre d'afegir {{editant}} o {{escolar}} el primer cop que ho facin i respectar de no interferir amb edicions. Malauradament hi ha administradors i usuaris avançats que NO respecten aquesta plantilla i interfereixen amb canvis menors tals com categories, infotaules o d'altres. Caldria tenir una mica més de consideració i emprar la discussió per explicar-los com fer-ho; això també és part d'una mentoria positiva.
  4. Si algú creu que l'eina no és suficient i que té marge de millora i idees, proposar-ho a la propera Llista de desitjos de Meta (Wishlist tècnica) el proper novembre. Sembla que hi ha una interfície beta de l'eina que s'ha implementat fa uns mesos en alemany, persa i àrab. Vegeu-ne més aquí. I si provem d'implementar-la?
Paucabot (discussiócontribucions)

Responc a l'OT i per al·lusions. Hi ha administradors o usuaris avançats que no cerquen fer mentoratge (excepte quan m'ho demanen) sinó manteniment de trinxera perquè saben que, si no ho fan ells, no ho farà ningú i molt menys quan el canvi ja no aparegui als casos recents. Això, de vegades, pot provocar petits inconvenients, que estaria bé que fossin més compresos (ben igual com els mantenidors miram d'entendre les desenes de correccions que hem de fer cada dia).

Si demanam respecte per la feina dels altres, jo també deman respecte per la feina bruta que feim els mantenidors perquè d'altres persones es puguin dedicar a fer mentoratge, a escriure articles o a fer articles de qualitat, per exemple.

Crec que és l'enèsima vegada que se'm recomana de fer molta més feina de la que faig. Gràcies, però de veres: no en necessit més. Poca gent s'ocupa dels canvis recents però sempre hi ha gent disposada a dir als pocs que s'encarreguen d'això com l'haurien de fer. Si pensau que podeu revisar els canvis recents i els articles nous i mentoritzar les desenes d'usuaris nous cada dia, Viquipèdia:Llanceu-vos-hi!, que tenim molta feina.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Jo no he esmentat el teu nom d'usuari al meu missatge en cap moment ni pretenia personalitzar en ningú concret, però per la resposta entenc que te n'has sentit al·ludit. Quan una feina bruta implica la feinada que fas però també espantar o foragitar gent ben vàlida i interessada en el projecte i trepitja part de l'esforç que fem d'altres en integrar-la, em veig amb l'obligació i admiració de reconéixer-ne la part positiva (que ho he fet, pública, privada i reiteradament quan ha calgut) però alhora també amb el dret de criticar-ne la que no.

Com més cuidem els nous viquipedistes i els fem entendre bé les coses, més possibilitats hi ha que n'apareguin de nous que (et) donin cop de mà als canvis recents i a la trinxera general. De la mateixa manera que molta de feina bruta prové d'un consens de fa molts anys per nomenar administradors, un càrrec que no hauria de ser vitalici i que hauria d'estar subjecte a revisió cíclica -assegurant que no sigui una justificació per deixar d'atendre bàsics d'etiqueta, prejutjar edicions de novells sense proves i saltar-se avisos o consells essencials a discussions (tant de novells com no).

Paucabot (discussiócontribucions)

Ja he dit el que pensava sobre el tema. Crec que ho podem deixar aquí, que el fil anava d'una altra cosa. Si vols treure més temes com el de limitar el mandat dels administradors, fes-ho en un altre fil, per favor.

Arnaugir (discussiócontribucions)

D'acord amb el que s'ha dit, en aquest cas una cosa que podríem implementar a tots els bots (inclòs el meu ArnauBot) és no fer canvis en articles que tinguin les plantilles "editant", "inacabat" o "escolar". Així almenys ni que sigui en casos com el de la Mercè, no sortiria el conflicte.


En tot cas el problema últim rau efectivament en l'eina de resolució del conflicte d'edicions.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Molt d'acord amb aquest darrer punt, @Arnaugir. Potser aquest darrer és el més senzill per assolir un consens entre tots els botaires; crec que pot ser una opinió compartida que un bot mai hauria de ser el motiu que desencadeni un conflicte d'edicions.

Què en penseu, botaires (disculpeu si me'n descuido algun): @Leptictidium, @Townie, @Toniher, @Beusson, @Joutbis, @KRLS, @Coet, @Jaumeortola, @Yuanga.

Yuanga (discussiócontribucions)

Potser es podria proposar que els conflictes d'edició s'emmagatzemin de manera paral·lela durant un temps prudencial, encara que no s'apliquin, per tal que els administradors (o el propi usuari) hi tingui accés per a casos com aquest.

Leptictidium (discussiócontribucions)

En els dotze anys que fa que gestiono un bot, que jo recordi no he rebut mai cap queixa per un conflicte d'edicions provocat pel bot, però sí unes quantes per un conflicte d'edicions provocat per mi mateix (tot i que tendeixo a esperar 20 minuts després de l'última edició del creador d'un article).

Així doncs, crec que el problema rau més aviat en el fet que el missatge que surt quan hi ha un conflicte d'edicions és poc comprensible. Potser faria falta posar amb lletres ben grosses, majúscules, vermelles i en negreta «EL VOSTRE TREBALL ES CONSERVA A LA CAIXA DE SOTA. EL PODEU TORNAR A COPIAR I ENGANXAR A LA CAIXA D'EDICIÓ. NO TORNEU ENRERE O SORTIU DE LA PÀGINA SI NO VOLEU PERDRE EL VOSTRE TREBALL.»

Paucabot (discussiócontribucions)

El meu bot (pywikibot) és massa senzill per implementar que no editi en pàgines que tenen segons quina plantilla. Ja el vaig posar que començàs a les 12 del vespre per mirar de no interferir en les edicions dels humans. Justament va fer aquesta edició 25 edicions i una hora i mitja abans d'acabar de fer la passada.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Paucabot, doncs es veu que el teu bot i jo coincidim en horaris. Tot i que no em fixo uns horaris determinats per entrar a la Viquipèdia, sóc noctàmbula i moltes vegades és després de mitjanit quan treballo millor. Potser sí que estaria bé incorporar un avís amb lletres vermelles i ben visible, com diu @Leptictidium. Anit, com que no vaig veure massa clar què havia de fer, vaig pensar que, si tornava enrere, m'apareixeria la pàgina en què estava treballant, amb els canvis no publicats.

Sé que podria anar publicant a poc a poc, però el cas és que mai no hi penso i ho faig com si escrivís un article per a una revista o per al meu blog, que no el publicaria de manera que semblés un esborrany, una feina inacabada. Aquest vespre intentaré reconstruir la feina feta ahir, que en l'historial del navegador encara trobaré els enllaços a la bibliografia que vaig consultar.

Per altra banda, agraeixo la feina que feu amb la gent que, com jo, tot i no ser novella, seguim movent-nos a les palpentes per la Viquipèdia, i no voldria que el meu comentari fos origen de discussió.

Joutbis (discussiócontribucions)

No ens discutim pas, tranquil·la. Passa que has tret un tema interessant, que molts ens hi hem trobat, i hem perdut treball igual que tu. Si hi ha una manera d'evitar-ho, mirarem de millorar-ho.

Joutbis (discussiócontribucions)

D'acord amb en Lepti i amb el Pau. A mi també m'ha passat alguna vegada que per un conflicte d'edició (i no era amb un bot) he perdut els canvis, i fa molta ràbia. Adoptar les dotzenes de scripts diferents que tinc perquè no editin si hi ha certes plantilles és fàcil de codificar, però un malson logístic. Perquè llavors hauré de gestionar la llista d'articles que no s'han fet per culpa de la plantilla. Tenint en compte que aquestes plantilles poden quedar-s'hi anys, què voleu que us digui: em sembla una mala solució. Amb els scripts que utilitza el Pau, directament és impossible. I els conflictes no són només amb bots.

Estic més per donar unes instruccions ben fetes en el mateix moment que surt l'error (que és quan més falta fa i et poses més nerviós), que no pas fer vídeos que es mirarà poca gent. Ja us dic, m'he trobat al lloc de la Mercè i no és agradable.

Beusson (discussiócontribucions)

Encara que no sóc botaire (el Beussonbot va passar a millor vida fa un grapat d'anys), ja que m'ha mencionat en Xavier opinaré: Un avís clar i entenedor ajudarà en més d'un conflicte d'edicions, amb els anys m'hi he trobat diverses vegades, i ja tinc après com salvar-ho, però sempre hi ha gent que no fa el procediment correcte. Crec, com diu el Joutbis, que arranjar això és millor que fer llistes d'articles on s'hagi de revisar manualment els canvis per si hi ha CE.

Pau Colominas (discussiócontribucions)

Per mi crec que hem d'enfocar els esforços en explicar com resoldre els conflictes d'edicions. Els conflictes d'edició són inevitables (i no els eradicarem ni amb horaris, ni amb bots que no editin quan hi ha una plantilla posada, ni de cap altra manera) per tant el que cal és fer pedagogia sobre què fer quan n'apareix un. Actualment la feina no es perd a no ser que no sàpigues com fer anar l'editor (i això passa amb tot, no només amb el conflicte d'edició) per tant jo apuntaria cap a missatges clars com el que proposa el Lepti, o amb vídeos formatius com proposa en Pau -que, Joutbis, podríem enllaçar a la pàgina que apareix quan hi ha un conflicte d'edició perquè els usuaris novells el mirin al moment-.

Un altre tema és que la Wikimedia Foundation podria gastar-se menys diners en festes, viatges i collonades i invertir-los en una eina gestió de les edicions en paral·lel com la de Google Drive i programari similar.

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

M'acaba de passar una altra vegada, ara en l'article Eva Mameli Calvino, que avui he ampliat i ara hi havia afegit encara algunes coses, fet esmenes i citacions a partir d'un article que he localitzat avui.

El cas és que, quan m'ha sortit el primer avís, he triat l'opció de resoldre-ho manualment (em sembla que això és el que deia) però el que he vist és una pàgina amb aquests avisos:

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 14:26, 12 feb 2021 amb l'última edició de Mercè Piqueras (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

(dif.) ←la pròxima versió més antiga | vegeu la versió actual (dif.) | Versió més nova → (dif.)

Salta a la navegacióSalta a la cerca

ATENCIÓ: Esteu editant una versió antiga d'aquesta pàgina. Si la deseu, els canvis fets des d'eixa revisió es perdran.

Abans de revertir edicions, considereu modificar la versió actual.

Previsualització

Disculpes! No s'ha pogut processar la vostra modificació a causa d'una pèrdua de dades de la sessió.

Pot ser que s'hagi tancat la sessió. Comproveu si teniu la sessió iniciada i proveu-ho una altra vegada. Si continués sense funcionar, proveu de finalitzar la sessió i torneu a iniciar-ne una. Comproveu que el vostre navegador permeti les galetes d'aquest lloc.


Per sort només havia fet canvis en un parell de paràgrafs, però m'hi havia passat molta estona comparant dades en diversos articles de les referències i ara ja no ho recordo i hauria de tornar a començar. I tot per un robot que ha eliminat 2 octets! Que frustrant!

Paucabot (discussiócontribucions)

Ostres, Mercè. Ha tornat a ser el meu robot, que l'he hagut d'activar manualment de dia perquè hi ha problemes a ToolForge.

Pel que he vist a l'historial i pel que dius, no has pogut conservar el teu text perquè a l'hora de desar t'ha donat un error. No sé molt bé que ha passat perquè jo, l'altre dia, sí que vaig poder guardar la meva feina usant aquesta eina (això sí, diria que obri l'editor de codi antic).

Mercè Piqueras (discussiócontribucions)

@Paucabot, per sort no m'he precipitat i he mantingut oberta la pàgina on m'ha sortit aquest avís perquè ara m'hi he fixat i hi veig els canvis que hi havia fet. Més tard, amb calma, obriré l'article en una altra finestra i aniré comparant els dos textos i copiant els canvis.

Resposta a «Pèrdua del treball fet»