Tinnitus

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Tinnitus
Classificació i recursos externs
Especialitat Otorinolaringologia
CIM-10 H93.1
CIM-9 388.3
DiseasesDB 27662
MedlinePlus 003043
eMedicine ent/235
Patient UK Tinnitus
MeSH D014012
Modifica dades a Wikidata

El tinnitus, en català acufen, és un fenomen perceptiu auditiu que consisteix a sentir cops o sons a l'oïda que no procedeixen de cap font externa. Pot ser provocat per un gran nombre de causes, generalment traumàtiques, o pot ser producte d'un símptoma de taponament de les orelles o de vertigen de Ménière.[1] També pot ser causat per situacions d'estrès (estudis, treball, entorn familiar, econòmic o social) o per una exposició a sorolls intensos.[2][3][4][5]

Consisteix generalment en brunzits, xiuxiuejos o soroll de campanetes, que poden arribar a ser tan forts que el pacient sigui incapaç de sentir una conversa normal. Mitjançant estudis electrofisiològics i d'imagenologia, s'han pogut distingir dues variants importants d'acufen neurosensorial: el perifèric (setmanes o mesos d'evolució), i el central o crònic (mesos o anys d'evolució).[6] No es limita al soroll de campanetes, també es pot percebre en forma de xiulet, brunzit greu o agut, ronc, xiuxiueig, soroll blanc, estrèpit o cant de grills, entre altres sons.

La forma més habitual té el seu origen en lesions de l'orella interna, la còclea, per exposició a sorolls molt intensos, tot i que també poden ser causades per infeccions, l'ús d'alguns medicaments, o situacions d'estrès. En la major part dels casos, el metge pot descobrir i tractar-ne la causa, encara que en algunes ocasions el diagnòstic resulta molt difícil. Molt rares vegades, els sorolls són en realitat al·lucinacions originades al cervell, i no a l'oïda.

Tipus Causes del tinnitus o acúfens Malalties
Subjectiu Otològiques Pèrdua de l'audició induïda pel soroll, presbiacúsia, otosclerosi, otitis, impactació de cerumen, sordesa sobtada, malaltia de Ménière i altres causes de pèrdua de l'audició.
Neurològiques Traumatisme de crani, esclerosi múltiple, neurinoma de l'acústic (o Schwannoma vestibular) i altres tumors de l'angle pontocerebel·lós.
Infeccioses Otitis mitjana i seqüeles de la malaltia de Lyme, meningitis, sífilis i altres processos inflamatoris o infecciosos que afecten l'orella.
Relacionades amb fàrmacs Efectes secundaris relacionats amb salicilats, antiinflamatoris no esteroïdals, antibiòtics aminoglicòsids, diürètics de la nansa i agents quimioteràpics (cisplatí, vincristina).
Altres Disfunció de l'articulació temporomandibular i altres malalties dentàries.
Objectiu Pulsatius Estenosi de la caròtida, malformacions arteriovenoses, altres anomalies vasculars, hipertensió intracranial idiopàtica, tumors vasculars com ara el glomus jugular, malaltia valvular cardíaca, com l'estenosi aòrtica; estats d'elevat cabal cardíac, com l'anèmia o el consum de drogues, i altres situacions que causen un flux sanguini turbulent.
Muscular o anatòmic Mioclònia palatina, espasme del múscul tensor del timpà o de l'estapedi, obstrucció de la trompa d'Eustaqui.
Espontànies Emissions otoacústiques espontànies.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. RAMIREZ, BALLESTEROS, SANDOVAL. - Símptomes ótics referits en trastorns temporomandibulars. Relació amb músculs masticatoris. Rev Mèd Xile 2007; 135: 1582-1590 Disponible en Scielo]
  2. Joaquín Mayordomo. El rum-rum de la crisi, 2011. 
  3. Miguel Angel Lopez Gonzalez - Francisco Esteban Ortega. acúfeno com a senyal de malestar 1, 2010. 
  4. Miguel Angel Lopez Gonzalez - Francisco Esteban Ortega. acúfeno com a senyal de malestar 2, 2010. 
  5. Miguel Angel Lopez Gonzalez - Francisco Esteban Ortega. acúfeno com a senyal de malestar 3, 2010. 
  6. Penya M. A. (2008) Bases fisiopatològiques del tractament del tinnitus neurosensorial: Rol del sistema auditiu eferent Rev Otorrinolaringol. Cir. Cap Coll 2008; 68: 49-58

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tinnitus Modifica l'enllaç a Wikidata