Universitat de Lleida

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: UdL)
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióUniversitat de Lleida
Logo UdL.svg
Lleida-Udl5.jpg
L'edifici del rectorat, el Seminari de Lleida
Dades bàsiques
Abreviació UdL
Tipus entitat universitat pública
Història
Fundació 1300
Activitat
Membre de Associació Catalana d'Universitats Públiques (2002)
Xarxa Vives d'Universitats
Alumnat 10.901 (2012-2013[1])
PDI 922 (2012-2013[1])
PAS 437 (2012-2013[1])
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Rector Roberto Fernández Díaz
Campus Rectorat, Campus de Cappont, Complex de la Caparrella, Campus de l'ETSEA, Campus de Ciències de la Salut, Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida
Afiliacions Xarxa Vives d'Universitats
Xifres destacables
Finançament Públic (Departament d'Innovació Universitat i Empresa, Generalitat de Catalunya)
Pressupost 72.253.046 € (2014[1])

Web www.udl.cat

Modifica les dades a Wikidata

La Universitat de Lleida (UdL) és una universitat pública ubicada a la ciutat de Lleida. Es tracta de la universitat més antiga tant de Catalunya com de la desapareguda Corona d'Aragó, i és una de les universitats més antigues d'Europa.[2] Forma part del Campus d’Excel·lència Internacional Iberus.[3] També és membre de la Xarxa Vives d'Universitats i participa en el projecte Cultur Pro (Llengua i cultura professional).

Història[modifica]

Mapa de situació i any de fundació de les més antigues universitats europees.

Els orígens de la Universitat de Lleida es troben en l'antic Estudi General de Lleida, creat l'1 de setembre 1300, mitjançant el privilegi fundacional atorgat pel rei Jaume II a petició dels estaments municipals. Prèviament, i a sol·licitud del rei, el papa Bonifaci VIII havia atorgat, l'1 d'abril de 1297, la butlla que aprovava la creació d'un Estudi General en les terres del rei d'Aragó.

La incorporació de Lleida al món universitari en les darreries del segle XIII va implicar l'arribada d'estudiants dels territoris de la Corona d'Aragó i d'altres, així com de tota una població vinculada a les noves possibilitats culturals i econòmiques del nou centre: increment del comerç i la manufactura, especialment d'aquells oficis relacionats amb el món del pergamí, el paper i el llibre. Així mateix, la universitat convertia la ciutat en centre d'intercanvis i difusió de les idees i els avenços científics. D'altra banda, estudiants i professors formaven una comunitat dotada d'un barri específic amb llocs emblemàtics per a les celebracions solemnes com la mateixa Catedral o l'església de Sant Martí, i distingida amb beneficis tributaris, immunitats i privilegis diversos.

L'Estudi General entrà en un període de declivi important, a mitjan segle XVII, producte, entre altres causes, de les guerres entre França i Espanya; una decadència que continuaria fins al regnat de Felip V, ja al segle XVIII. En aquesta època, i un cop finalitzada la Guerra de Successió, els reformadors borbònics decidiren implantar un nou model d'universitat. L'11 de maig de 1717, es fundà a Cervera, en agraïment al suport ofert per aquesta ciutat emplaçada a uns 70 km a l'est de Lleida, un nou centre universitari que unificava i per tant tancava la resta de centres del Principat de Catalunya. Pel que fa a l'Estudi General de Lleida, una Reial Cèdula del 9 d'octubre n'ordenava el tancament definitiu, després de 417 anys de perllongada existència. Finia, així, la primera etapa de vida de la Universitat catalana que ha desenvolupat l'activitat acadèmica durant un període més llarg.

El 12 de desembre de 1991, el Parlament de Catalunya aprovà la Llei de creació de la Universitat de Lleida. La institució es constituïa a partir de tots els estudis universitaris de la ciutat de Lleida. El Dr. Víctor Siurana Zaragoza en fou President (DOGC 1750) de la Comissió Gestora fins a l'elecció del Dr. Jaume Porta Casanellas com a Rector en maig de 1993. El procés de constitució de la universitat va conclure amb l'aprovació, pel Claustre Constituent, dels Estatuts de la Universitat de Lleida, el 27 d'octubre de 1994.

Campus[4][modifica]

Vista d'alguns dels edificis del Campus de Cappont, situats junt al riu Segre.
CREA Lleida

Campus de Cappont[modifica]

 • Facultat de Dret, Economia i Turisme.
 • Escola Politècnica Superior.
 • Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social.

Campus d'Igualada[modifica]

 • Escola Politècnica Superior.
 • Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia.
 • Facultat de Medicina.

Campus de l'ETSEA[modifica]

Campus del Rectorat[modifica]

 • Facultat de Lletres.

Campus de Ciències de la Salut[modifica]

 • Facultat de Medicina.
 • Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia.

Campus de la Caparrella[modifica]

Amb centres adscrits a la UdL:

Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida - PCiTAL[modifica]

 • Consorci format per la UdL i l'Ajuntament de Lleida amb l'objecte de promocionar les activitats d'R+D+I conjuntes universitat-empresa i la creació de noves empreses basades en el coneixement.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «La UdL en xifres». Universitat de Lleida.
 2. «Guia UdL 2015-2016» (pdf). Universitat de Lleida, 2015. [Consulta: 8 febrer 2016].
 3. «Universitat de Lleida». Xarxa Vives d'Universitats.
 4. «Ubicació dels Campus». Universitat de Lleida, 23-06-2015. [Consulta: 8 febrer 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Universitat de Lleida Modifica l'enllaç a Wikidata