Usuari:Masoud.h1368/Annex:Futbolistes del Futbol Club Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Estrangers[modifica]

Ladislau Kubala, primera gran figura internacional del club.

Els jugadors d'origen estranger han tingut gran pes a la història del club, i han marcat algunes de les èpoques més reconegudes del conjunt català. Per això ha estat un dels clubs europeus que s'ha distingit històricament per tenir a les seves files alguns dels considerats millors futbolistes del panorama internacional.[1][2]

Tot i el talent del porter hongarès dels anys 1920 Ferenc Plattkó, la majoria d'historiadors consideren que el també hongarès Ladislau Kubala va ser la primera gran figura de talla internacional que va militar al conjunt barcelonista.[3] Coetanis de Kubala, en els anys cinquanta també van destacar els seus compatriotes Zoltán Czibor i Sándor Kocsis, el paraguaià Eulogio Martínez o el brasiler Evaristo Macedo. No obstant això no va ser fins als anys setanta, data de la regularització d'estrangers al futbol espanyol, quan el club va començar a fitxar reconeguts jugadors internacionals. El FC Barcelona ha comptat des de llavors amb una gran quantitat de futbolistes forans que, militant al club blaugrana, han conquerit prestigiosos trofeus individuals.

Cinc jugadors estrangers del club van ser guardonats amb el premi FIFA World Player que els acreditava com els millors futbolistes del món (Romário, Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho i Messi) i cinc forans van ser premiats amb la Pilota d'Or que els acreditava com els millors jugadors del futbol europeu (Johan Cruyff, Hristo Stoítxkov, Rivaldo, Ronaldinho i Messi).[4]

A més el club ha comptat amb altres jugadors distingits internacionalment com Allan Simonsen, Hansi Krankl, Diego Maradona, Luís Figo, Samuel Eto'o o Rafael Márquez per citar-ne alguns.

Casos de nacionalitat múltiple[modifica]

Entre els estrangers[5] hi ha casos de futbolistes que van adoptar o posseïen també la nacionalitat espanyola, bé per naixement, o per adquirir-la després, i per tant deixant de ser considerats com a tals.[6][7][8]

En els primers anys del futbol patrí les qüestions d'estrangerismes i les seves inclusions als clubs suscitaven debats que donaven lloc a diverses conclusions. Algunes de les més comunes eren les escissions que donaven lloc a creacions de nous clubs —ocasionant també desaparicions—, les fugides de jugadors, inadmissions de membres, negacions a disputes de partits i fins i tot impugnacions de tornejos, patents fins i tot al Campionat d'Espanya (edició de 1911,[9] moment, per exemple, en el qual l'Athletic Club va adoptar la seva centenària idiosincrasia sobre la procedència dels seus futbolistes).[10][11] Les discrepàncies i normatives d'estrangers es van succeir,[12] on el FC Barcelona va ser sempre un dels clubs més partidaris a la seva inclusió, i sent no en va, una de les seves discrepàncies més notòries amb el seu històric rival Reial Club Deportiu Espanyol i motiu de la denominació periquita.[13] El cas es va magnificar als anys cinquanta, «cas Di Stéfano» mitjançant, i després d'una desmesurada allau de nacionalització d'estrangers se'n va dictaminar l'exclusió.[14] La «picaresca»[15] va desembocar en el «cas dels oriünds»,[16] un frau documental per fer passar per espanyols futbolistes forans.

Així, espanyols, estrangers, oriünds i casos de múltiples nacionalitats, van acabar per conformar la barreja dels club espanyols, fins a la més transcendental i vigent resolució de la Llei Bosman. Aquesta, dictaminada pel tribunal europeu el 1995, va contreure nous termes i/o normatives per als jugadors estrangers amb ciutadania europea: jugadors comunitaris (extracomunitaris, en contraposició). Arran de la sentència, es va desembocar al «cas Simuténkov»,[17] per reflectir un àmbit més globalitzat respecte a la procedència dels jugadors, i pel qual els casos de múltiples nacionalitats estan en primera línia al futbol contemporani.

Alguns de les diferents casuístiques i/o excepcions dins dels estrangerismes del futbol espanyol a ressaltar són: Enrique Normand, fill de francès de qui va prendre la nacionalitat;[18] Munir El Haddadi,[19] Zacarias Ghailán i Chadi Riad, amb doble nacionalitat, i d'internacionalitat marocain; mateix cas que l'equatorià d'ascendència Diego Almeida; o el cas de Milonguita Heredia qui, tot i nacionalitzar-se després espanyol, va disputar partits com a argentí al club. Existeixen també els casos d'antigues entitats territorials de les colònies espanyoles com Juan de Garchitorena —fins fa pocs anys considerat erròniament com a argentí—,[20] i els seus compatriotes Manuel Amechazurra i Paulino Alcántara, nascuts en la llavors Capitania General de Filipines.[21] Més casos d'espanyols oriünds i/o de múltiple nacionalitat van ser Emili Sagi-Barba, nascut circumstancialment a argentina; Thiago Alcántara, nascut a Itàlia i d'ascendència brasilera; Ramón Zabalo, espanyol nascut a Anglaterra; Pepito Ramos, espanyol nascut al Protectorat espanyol al Marroc; Gerardo Miranda, espanyol nascut a l'antiga Àfrica Occidental Francesa; Sebastià Herrera, espanyol nascut a Dinamarca; ni Luis Cembranos i Miguel Retuerto, espanyols nascuts a Suïssa;[22][23] ni Alejandro Marqués, espanyol nascut a Veneçuela; ni Urko Pardo, espanyol nascut a Bèlgica; Junior Firpo, espanyol nascut a la República Dominicana; ni Ansu Fati, espanyol nascut a Guinea Bissau.[24]

Segons nacionalitat[modifica]

Fins a l'actualitat han estat 368 futbolistes estrangers o espanyols amb una altra nacionalitat, segons el club i fonts especialitzades,[25] els que han format part del Futbol Club Barcelona —o dels seus equips reserves—, llistats a continuació.

En el cas de Jorge Alberto Mendonça s'indica la seva nacionalitat portuguesa en ser Angola llavors parteix de l'Àfrica Occidental Portuguesa.[26][27][28][29][30][31]

  • Nota: En negreta jugadors actualment sota disciplina del club; indicada entre parèntesis una altra nacionalitat: (esp) per a jugadors amb nacionalitat espanyola; (ita), italiana; (bra), brasilera; (den), danesa; (ale), alemanya; (fil), filipina; (fra), francesa; (arg), argentina; (cmr), camerunesa; (srb), Sèrbia.
Nacionalitat # Jugadors
Espanya Espanya 6 (+28) Paulino Alcántara (fil), Thiago Alcántara (bra), Christiansen (den), Pizzi (arg), Sagi-Barba (arg), Bojan (srb).
Alemanya Alemanya 10 (+1) Steinberg, Schilling, Maier, Müller, Rositzky, Walter, Zaro, Schuster, Enke, Ter Stegen.
Albània Albània 1 Manaj.
Andorra Andorra 1 Bernaus (esp).
Argentina Argentina 34 (+2) Bori, Rovira, Pascual Ros, Caffaratti, Marcos Aurelio, Nicolau, Giménez, Medrano, Bodingo, Cos, Oswaldo (esp), Zuviría, Astegiano, Maradona, Gabrich, Husillos, Pellegrino, Bonano (ita), Saviola (esp), Riquelme, Sorín, Messi (esp), Lozano, Iglesias, Rosa, Becchio, Araujo, Maxi López, Milito (ita), Mascherano (ita), Heredia (esp), Rolón, Ramos Mingo, Agüero (esp).
Àustria Àustria 3 Löwinger, Krankl, Demir
Bèlgica Bèlgica 2 Goyvaerts, Vermaelen.
Belarús Belarús 1 Hleb.
Bòsnia i Herzegovina Bòsnia i Hercegovina 3 Kodro, Pecelj, Pjanić.
Brasil Brasil 52 (+4) Fausto, Jaguaré, Lucídio da Silva, Macedo, Chicao, Liert Rosa da Silva, Wálter da Silva, Waldo, Marinho, Williams Verísimo Bio, Roberto Dinamite, Cléo, Aloísio, Romário, D’Marcellus, Vitinho, Ronaldo, Giovanni, Sonny Anderson, Rivaldo, Triguinho, Rochemback, Marcelão, Geovanni, Ronaldinho (esp), Calvano, Belletti, Sylvinho (esp), Edmílson (ita), Dani Alves (esp), Henrique, Maxwell, Keirrison, Adriano (esp), Rafinha (esp), Neymar, Douglas, Gonçalves, Marlon, Paulinho, Malcom, Coutinho, Arthur, Neto, Novaes, Matheus Fernandes, Emerson Royal, Gomes, De Vega (esp), Matheus Pereira, Gustavo Maia, Raphinha (ita)
Bulgària Bulgària 1 Stoítxkov.
Camerun Camerun 10 (+1) Suffo, Eto'o, Song (fra), Dongou, Bagnack, Kaptoum, Enguene, Hongla, Ondoa, Frank.
Canadà Canadà 1 Ballou.
Txèquia Txèquia 1 Hanke.
Xile Xile 3 Alexis Sánchez, Claudio Bravo (esp), Arturo Vidal.
Colòmbia Colòmbia 5 Mosquera, Yerry Mina, Jeison Murillo (esp), Andrés Solano, Juanda Fuentes.
República del Congo Rep. del Congo 1 Ndockyt.
Corea del Sud Corea del Sud 2 Paik Seung-ho, Lee Seung-Woo.
Costa d'Ivori Costa d'Ivori 2 Yaya Touré y Kessié.
Costa Rica Costa Rica 4 Tomás Soley, Carlos Soley, Alejandro Morera, Froylán Ledezma.
Croàcia Croàcia 4 Vučević, Prosinečki, Halilović, Rakitić.
Dinamarca Dinamarca 5 (+1) Simonsen, Laudrup, Ekelund, Braithwaite (guy), Christensen.
Equador Equador 2 Kike Saverio (esp), Diego Almeida (esp).
Escòcia Escòcia 9 A. Black, Gillespie, Girvan, Mauchan, J. Black, Hamilton, White, Pattullo, Archibald.
Estats Units Estats Units 2 Dest, Konrad (esp).
Filipines Filipines 2 (+1) Manuel Amechazurra, Juan Garchitorena.
Finlàndia Finlàndia 1 Litmanen.
França França 28 (+2) Fenouillère, Normand, Carlier, Bigué, Verdoux, Robusco, Muller, Blanc, Dugarry, Déhu, Dutruel, Petit, Christanval, Giuly, Thuram, Sylvestre, Henry, Abidal, Mathieu, Digne, Umtiti (cmr), Dembélé, Lenglet, Todibo, Griezmann, Chendri, Kays Ruiz, Koundé.
Gabon Gabon 1 Aubameyang (esp) (fra).
Gal·les Gal·les 1 Hughes.
Ghana Ghana 1 Prince (ale).
Guinea Guinea 2 Ilaix Moriba (esp), Saidou Bah.
Grècia Grècia 1 Anéstis Anastasiádis.
Guatemala Guatemala 1 Juan de Urruela.
Hondures Hondures 1 Anthony Lozano.
Hongria Hongria 11 Plattkó, Berkessy, Szeder, Kubala, Nyers, Kaszás, Czibor, Kocsis, Ilku, Szalay, Ottó Vincze.
Anglaterra Anglaterra 16 Arthur Witty, Bastow, A. Fitzmaurice, J. Parsons, W. Parsons, Freeman, Harris, J. Morris, S. Morris, H. Morris, Charles Wallace, MacKenzie, Wihl, Percy Wallace, Lineker, McGuane.
Islàndia Islàndia 1 Guðjohnsen.
Israel Israel 1 Assulin.
Itàlia Itàlia 4 (+5) Coco, Albertini, Zambrotta, Motta (bra).
Japó Japó 1 Abe.
Jordània Jordània 1 Bawab.
Macedònia Macedònia del Nord 1 David Babunski.
Mali Mali 1 Keita.
Marroc Marroc 5 Moha El Yaagoubi (esp), Munir (esp), Moha El Ouriachi, Ez Abde (esp), Ghailán (esp), Chadi Riad.
Mèxic Mèxic 4 Rafa Márquez (esp), Santiago Fernández, Giovani (esp) (bra), Jona dos Santos (esp) (bra).
Montenegro Montenegro 1 Carević.
Nigèria Nigèria 6 Amunike, Okunowo, Babangida, Onyema, Godswill, Bassey.
Països Baixos Països Baixos 28 Johan Cruyff, Neeskens, Bals, Muller, Koeman, Witschge, Jordi Cruyff, Reiziger, Hesp, Bogarde, Zenden, Cocu, Kluivert, Frank de Boer, Ronald de Boer, Overmars, Van Bronckhorst, Davids, Van Bommel, Hoogervorst, Afellay, Cillessen, Frenkie de Jong, Reis, Van Beijnen, Mbuyamba, Depay, Luuk de Jong.
Paraguai Paraguai 8 Eulogio Martínez (esp), Cayetano Ré, Raúl Amarilla, Pedro Fernández, Julio César Romerito, Hermes González, Melanio Olmedo, Antonio Sanabria.
Perú Perú 4 Hugo Sotil, Juan Seminario, Miguel Loayza, Pedro Aicart.
Polònia Polònia 1 Lewandowski.
Portugal Portugal 14 Virgilio Da Costa, Mendonça (esp), Vítor Baía, Couto, Figo, Simão, Quaresma, Deco, Luís Gustavo, Edgar Ié, Agostinho Cá, André Gomes, Semedo, Trincão.
Romania Romania 3 Szegedi, Hagi, Popescu.
Rússia Rússia 1 Kornéiev.
Senegal Senegal 5 Mendy, Diagne, Wagué, N'Diaye, Diounkou.
Sèrbia Sèrbia 3 (+1) Drulić, Ćirić, Marić.
Suècia Suècia 3 Andersson, Larsson, Ibrahimović.
 Suïssa 18 Gamper, Wild, Künzli, Widerkehr, Gaissert, Gass, Fischer, Meyer, Keller, Baer, Otto Berger, E. Büchlein Haeck, Thalmann, Staub, Brussendörf, Adolf Berger, Alfred Berger, Guillemenot.
Turquia Turquia 3 Rüştü, Turan, Demir.
Ucraïna 1 Txigrinski.
Uruguai Uruguai 20 Mascaró, Scarone, Faccio, Enrique Fernández, Prais, Salaberry, Villaverde, Moll, Benítez, Cubilla, Alcides Silveira, Endériz, Amarillo, Julio César Jiménez, Néstor Martín, Cáceres, Luis Suárez, Santiago Bueno, Araújo, Zeballos.
Veneçuela Veneçuela 1 Jeffrén Suárez.
  1. «Jugadores extranjeros». Transfermarkt. [Consulta: 14 juliol 2022].
  2. «Jugadores del FC Barcelona por país». BDFutbol. [Consulta: 14 juliol 2022].
  3. Antoni Closa.
  4. No se cita Ronaldo en rebre'l en un altre club, l'Inter de Milà.
  5. «El Barça, en cifras - Futbolistas extranjeros (españoles nacidos en el extranjero)». Archivo histórico del FC Barcelona. [Consulta: 16 juliol 2022].
  6. «FC Barcelona - Jugadores extranjeros». Transfermarkt. [Consulta: 16 juliol 2022].
  7. «Listado de jugadores del Barcelona por país». BDFutbol. [Consulta: 16 juliol 2022].
  8. «Listado de jugadores del Barcelona "B" por país». BDFutbol. [Consulta: 16 juliol 2022].
  9. «Hace 100 años (diciembre 1911)». CIHEFE - Cuadernos de Fútbol. [Consulta: 16 juliol 2022].
  10. «Athletic de Bilbao, cien años sin extranjeros». La Vanguardia. [Consulta: 16 juliol 2022].
  11. «La 1º alineación indebida se dio en la Copa del Rey de 1911». As. [Consulta: 16 juliol 2022].
  12. «Primera apertura de extranjeros en la liga (1933)». As. [Consulta: 16 juliol 2022].
  13. Societat Espanyola de Football a la seva fundació, i Club Deportivo Español després, totes dues per diferenciar-se d'un excessivament internacionalitzat futbol català.
  14. «Día de la Hispanidad 2019: 50 años del Caso de los Oriundos». Marca. [Consulta: 16 juliol 2022].
  15. «pícaro». Diccionario de la lengua española. Real Academia Española (castellà).
  16. «La picaresca de los falsos oriundos». El País. [Consulta: 16 juliol 2022].
  17. «Sentencias que cambiaron el fútbol: Bosman y Simutenkov». TerracoGest Asesoría. [Consulta: 20 enero 2020].
  18. França no contemplava casos de doble nacionalitat fins a dècades després. Havies de renunciar a la teva nacionalitat francesa per adoptar-ne una altra.
  19. «Nº 15 La doble nacionalidad y la normativa FIFA: el caso Munir El Haddadi - Millennium DiPr». [Consulta: 25 març 2023].
  20. «Garchitorena: el primer argentino del FC Barcelona era filipino». CIHEFE - Cuadernos de fútbol. [Consulta: 1r agost 2017].
  21. «Jugadores extranjeros, en constante expansión». CIHEFE - Cuadernos de fútbol. [Consulta: 1r agost 2017].
  22. «Los suizos y el FC Barcelona (primera parte)». CIHEFE - Cuadernos de fútbol. [Consulta: 1r agost 2021].
  23. «Los suizos y el FC Barcelona (segunda parte)». CIHEFE - Cuadernos de fútbol. [Consulta: 1r agost 2021].
  24. Mateix cas aplicat als jugadors filials, ia aquells nascuts a Espanya però que van adoptar una nacionalitat estrangera, encara que fos aquesta la que en primera instància utilitzessin a l'àmbit esportiu. Antigament es donava el cas de jugadors estrangers que després d'adoptar la nacionalitat espanyola van representar els dos països internacionalment, fet avui no permès.
  25. «Extranjeros del Barcelona (faltan los de competiciones regionales y/o sin debutar)». BDFutbol. [Consulta: 5 novembre 2017].
  26. Enric Boix. «Jugadores extranjeros del FC Barcelona (primer equipo)». Portal digital BuscandoTrazos.
  27. «Jugadores extranjeros del FC Barcelona». Página oficial del Barcelona.
  28. «Barça International Players» (en inglés). Fans Barcelona.
  29. «El primer argentino del FC Barcelona». CIHEFE - Cuadernos de fútbol. [Consulta: 1r agost 2021].
  30. «Virgilio Da Costa Neves. Primer portugués del FC Barcelona». CIHEFE - Cuadernos de fútbol. [Consulta: 1r agost 2021].
  31. Arrechea, Fernando «Los hermanos Morris. Pioneros del fútbol barcelonés». Cuadernos de Fútbol. CIHEFE, 60, diciembre 2014. ISSN: 1989-6379.