Arnó Babadjanian

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArnó Babadjanian

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(hy) Առնո Հարությունի Բաբաջանյան Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 gener 1921 Modifica el valor a Wikidata
Erevan Modifica el valor a Wikidata
Mort11 novembre 1983 Modifica el valor a Wikidata (62 anys)
Erevan Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Leucèmia Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacementiri Tokhmakh Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicArmenis Modifica el valor a Wikidata
FormacióEscola Estatal de Música Gnessin (1938–)
Escola Levon Shant d'Erevan (1928–)
Conservatori Estatal Komitas d'Erevan (–1947)
Conservatori de Moscou (–1948) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMúsica Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócompositor, compositor de bandes sonores, pianista, pedagog musical Modifica el valor a Wikidata
Activitat1952 Modifica el valor a Wikidata –
OcupadorConservatori Estatal Komitas d'Erevan (1950–1956) Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Comunista de la Unió Soviètica (1956–) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
GènereMúsica culta i estrada Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
ConflicteFront oriental de la Segona Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficMelódia Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAra Babajanian Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webbabajanyan.ru Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0044722 Musicbrainz: c74a60bb-7f8b-4d73-90d0-c993861b8779 Discogs: 807196 Allmusic: mn0002287531 Find a Grave: 119463983 Modifica el valor a Wikidata
Estàtua d'Arnó Babadjanian a Erevan.

Arnó Arutiúnovitx Babadjanian, rus: Арно́ Арутю́нович Бабаджаня́н, armeni: Առնո Հարությունի Բաբաջանյան, Arno Harutiuni Babadjanian, AFI /ɛ́rnoβaβaʤáɲan/[1](Erevan, 22 de gener de 1921 - Moscou, 11 de novembre de 1983) fou un compositor i pianista soviètic armeni.

Biografia[modifica]

Estudis i primeres composicions[modifica]

De pare matemàtic de professió i flautista de la música tradicional armènia, des de ben petit Arnó va mostrar habilitats musicals. Als 3 anys va començar a tocar un antic harmònium a casa. El 1926, el seu talent va ser notat per Aram Khatxaturian, durant una visita educativa a l'escola, i aquest li recomanà d'estudiar música.

El 1928 va ingressar al Conservatori d'Erevan, en el grup de nens amb dots musicals. Va escriure la seva primera composició, la Marxa de pioners, rus: Пионерский марш, als nou anys. Demostrà estar dotat d'una excel·lent memòria i era un molt bon lector a primera vista. Al piano, se l'encoratjava per la qualitat de la seva interpretació i per la seva delicadesa tècnica. Als 12 anys, va obtenir el primer premi al Concurs nacional per a joves músics de la República d'Armènia, on va interpretar la quarta sonata de Ludwig van Beethoven i el "Rondo Capriccioso" de Felix Mendelssohn.

Després de graduar-se a l'escola de música del Conservatori d'Erevan el 1935, va ingressar al conservatori a les facultats de piano i composició (classes de Sarguis Barkhudarian i Vardkes Talian.[2]

El 1938 es va traslladar a Moscou i va ingressar immediatament al darrer anys de l'Escola de Música Gnessin, on es va graduar a les classe de piano amb Ielena Gnéssina i a la classe de composició amb Vissarion Xebalín. Després de graduar-se a l'escola, va ingressar al Conservatori P.I. Txaikovski (classe especial de piano de Borís Berlin).

Al començament de la Segona Guerra Mundial va ser mobilitzat per treballar defensivament a prop de Smolensk. A finals de 1941 va ser evacuat amb el conservatori de Moscou a Saràtov.

Des del 1942 va estudiar al Conservatori d'Erevan. El 1947 s'hi va llicenciar, i l'any següent va tornar a Moscou, on continuà els seus estudis al Conservatori de Moscou, al penúltim curs del departament de piano, amb Konstantín Igúmnov.[3]

Des de 1943 fou membre de la Unió de Compositors Soviètics.

Babadjanian es va llicenciar en piano i composició el 1948. Va tornar a Armènia[3] i va ensenyar al Conservatori d'Erevan del 1950 al 1956. Va ser allà on va compondre, el 1950, la Balada heroica per a piano i orquestra, que seria guardonada amb el Premi Stalin el 1951 i la Rapsòdia armènia per a dos pianos. L'any següent, va escriure el seu Trio per a violí, violoncel i piano en fa sostingut menor, que enregistrarà amb David Óistrakh al violí i Sviatoslav Knuixevitski al violoncel.

Carrera[modifica]

Les seves influències són diverses i inclouen jazz, rock 'n' roll, música clàssica i música tradicional armènia.[4]

Va guanyar notorietat després d'escriure la cançó del títol per a la pel·lícula Cançó del primer amor, armeni: Առաջին սիրո երգը, el 1958. Aquesta cançó es va fer popular i es va emetre a la ràdio armènia. Després va escriure diverses cançons amb poetes com Ievtuixenko, Rojdéstvenski, Voznessenski o Akhmadúlina. Posteriorment, també va col·laborar amb el cantant Müslüm Maqomayev per a diversos enregistraments. Müslüm Maqomayev també ha interpretat diverses de les seves cançons, com Svadba (Свадьба, El casament), Lutsxi górod Zemlí (Лучший город Земли, La millor ciutat de la Terra) o Blagadoriu tebià (Благодарю тебя, T'ho agraeixo).

Placa d'Arno Babadjanian a Erevan

Es va convertir en membre del Partit Comunista el 1956. El mateix any, se li va concedir l'Orde de la Bandera Roja del Treball.

El 1959 va compondre un concert de violoncel dedicat a Mstislav Rostropóvitx. El 1965, va escriure Sis imatges per a piano. Després es va dedicar a la docència i a la seva activitat concertística.

Va ser guardonat amb el títol d'Artista del Poble de la República Socialista Soviètica d'Armènia el 1962 i després, el 1971, rebé el títol d'Artista del Poble de l'URSS. El 1981 va rebre l'Orde de Lenin.

L'artista morí a conseqüència d'una leucèmia l'11 de novembre del 1983. És inhumat al cementeri central d'Erevan.

Monument[modifica]

Al setembre del 2002, es va erigir un monument a Erevan en homenatge a Babadjanian. És una estàtua que representa el compositor tocant el piano. Aquesta estàtua és controvertida a causa de les opcions artístiques realitzades per l'escultor.[5]

Discografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Transcripció al web Ésadir de la CCMA
  2. (anglès) Biografia al web dolmetsch.com
  3. 3,0 3,1 Biografia a naxos.com
  4. (anglès) Babadjanian, Arno a pianorarescores.com
  5. Nicholas Holding. Armenia: With Nagorno Karabagh (en anglès). Bradt Travel Guides. ISBN 9781841623450. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arnó Babadjanian