Bhuta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Una ballarina daiva paravar, que balla per invocar bhuta, com apareix en el volum 6 de Castes i tribus del sud de l'Índia (1909), d'Edgar Thurston (1855-1935)[1]

En la mitologia hinduista, un bhuta és una criatura sobrenatural, en general el fantasma d'una persona morta.[2]

L'explicació sobre com es creen els bhuta varia segons la zona de l'Índia; solen ser éssers pertorbats i ansiosos perquè hi ha traves que impedeixen que passen a l'etapa següent, que ―depenent de la creença― és poder reencarnar-se (a la Terra, al paradís o a l'infern), deixar d'existir o entrar al nirvana.[a][3][4]

Els bhuta són el resultat d'una mort violenta, una mort prematura o l'absència d'un ritu funerari (que el fill o filla té l'obligació de realitzar).[a][3]

Etimologia[modifica]

Bhūta és un terme sànscrit que té les connotacions de 'passat' i 'ésser'.[b][5]

Prové de la paraula indoeuropea * bheu o * bhu ―antiquíssim terme (del II mil·lenni ae) que es considera «una de les arrels més esteses de l'idioma indoeuropeu». Per això és semblant als seus cognats en pràcticament totes les branques de la família indoeuropea, com ara:[c][6][d][7]

En hindustànic, panjabi, caixmiri, bengalí, sindhi i altres idiomes del nord del subcontinent, el concepte de bhuta s'empra en frases fetes:

  • bhut sawaar hona (‘tenir muntat damunt el fantasma d'alguna cosa’): vol dir tenir un interés obsessiu per aquesta cosa, o treballar sense parar per assolir aquest objectiu.
  • bhut utarna (‘traure's de damunt un fantasma’), desfer una obsessió o adonar-se que es tenia una falsa creença que era molt volguda.[8]
  • bhut lagna (‘semblar-se a un fantasma’): vol dir tenir un aspecte descurat o vestir-se de manera ridícula.
  • bhut bangla (‘bungalou fantasma’), manera pejorativa de referir-se a una casa desendreçada, sense manteniment o abandonada.[9]
Bhuta Chakil

La paraula també ha entrat en el javanés d'Indonèsia pel sànscrit; es pronuncia [buta], i generalment es refereix a un gegant maligne o demoníac, que ocupa una casa o una cambra. També es refereix al gènere dels gegants roïns en les històries wayang kulit javaneses, com a Bhuta Cakil ('el gegant Chakil').

Característiques dels bhuta[modifica]

Els bhuta poden alterar i assumir formes d'alguns animals a voluntat, però en general es veuen en forma humana.[e][10]

Sovint, però, els peus els delaten com a fantasmes, ja que apunten cap enrere.[f][11]

Els bhuta eviten el contacte amb llocs considerats sagrats en moltes tradicions del subcontinent indi. Sovint suren per sobre del lloc, de manera imperceptible o a 30 cm d'altura. Els bhuta no tenen ombra i parlen amb accent nasal.[g][12]

Se solen amagar en arbres específics i prefereixen aparéixer amb roba blanca.[h][13]

A voltes els bhuta ocupen cases específiques (les «bhuta bangla», és a dir ‘bungalou fantasma’), que solen ser llocs on algú va morir, o que tenen algun significat per al bhuta.[14]

Moltes històries de fantasmes a la zona combinen aquests elements. Per exemple, poden implicar un protagonista que no pot fugir quan es troba amb un bhuta. En comptes d'això, accepta involuntàriament la companyia del bhuta (per exemple, camina al costat del fantasma mentre va per un bosc, o recull el fantasma al seu vehicle perquè li sembla que és una dona atractiva esperant de nit a la vora de la carretera). A poc a poc s'adonen que la companya està vestida completament de blanc, que té una veu curiosament nasal, i que els peus li apunten cap enrere; que ell o ella no projecta ombra a la llum de la lluna, o que camina lliscant per l'aire, sense tocar el terra.

Els supersticiosos hinduistes afirmen que als bhuta els agrada la llet i se submergeixen en un got de llet si el troben destapat. El consum de llet contaminada amb un bhuta és considerat una manera típica que un ésser humà siga posseït per un bhuta, i és un element freqüent en les històries sobre bhuta.

Una mena particular de bhuta és el d'una dona que mor durant l'embaràs o el part. Aquest bhuta es diu «chudail» en tota l'Índia, i «dakini» a Bengala i Nepal). Les chudails semblen dones, però tenen els peus girats cap enrere o tenen alguna altra característica a l'inrevés. Poden canviar de forma en qualsevol moment. Les chudails sovint atrauen els joves en els cruïlles de carreteres i als camps deserts, o similars. Si un home s'enamora d'una chudail, ella li causarà la mort i l'abandonarà, ja convertit en bhuta. En tota l'Índia, però, hi ha històries d'homes que conviuen amb una chudail, o que fins i tot s'hi casen.

Com frustrar els bhuta[modifica]

Galeria de bhuta, al Museu Nacional d'Artesanies i Tèxtils (a Nova Delhi)

Els hinduistes creuen que els bhuta li temen a l'aigua i als objectes de ferro o d'acer; per això diuen que cal mantenir a prop aquests objectes per esglaiar-los.[i][15]

També diuen que l'olor de cúrcuma cremada els fa fugir.

Una superstició comuna a la resta del món afirma que invocar el nom de sants i déus també espanta els bhuta.

En algunes zones es diu que en sentir la presència d'un bhuta invisible cal esguitar-se terra al damunt.[j][16]

Segons la mitologia hinduista, l'ànima no es pot destruir de cap manera. Com el bhuta és l'ànima d'una persona difunta, que està perduda o amoïnada, els exorcistes hinduistes afirmen que no es poden destruir, sinó que realitzen un ritual amb una oració de l'Atharva-veda anomenada «Atma-shanti» (‘La pau de l'ànima’), que és un ritual sraddha (‘aniversari de la mort’) modificat, que han d'efectuar les persones que se senten perseguides per un bhuta, i prometen que faran tots els possibles per assegurar que el bhuta es reencarne, o per acabar alguna obra que el bhuta ha deixat incompleta en vida. Així, el bhuta creu que aconseguirà el que desitja i deixarà de molestar els humans.[17]

Un bhuta pot ser l'esperit d'un heroi o d'una bona persona que ha mort en circumstàncies poc desitjables. Pot convertir-se en un ésser protector i benefactor. Els hindús creuen que poden pacificar un bhuta pel culte i l'ofrena d'aliments, foc, encens, en el que s'anomena «bhuta aradhana» ('adoració d'un fantasma').[18]

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 En la mitologia hinduista, un bhuta és un fantasma inquiet. Es pensa que els bhuta són malignes si han mort per una mort violenta o prematura o si se les han negat els ritus funeraris.
  2. bhūt भूत (m.) un fantasma; un esperit maligne; ... el temps passat (també bhūtkāl भूतकाल); (adj.) passat, passat.
  3. una de les arrels més esteses de l'indoeuropeu, és a dir, * bheu / * bhu―. Aquesta arrel, que es pot trobar pràcticament a totes les branques de la família [...] bod galesa, irlandesa bha, gaèlica escocesa ba; Anglès be ... letó però ... rus byt '... budan persa modern; Bhu vèdic.
  4. derivat en sànscrit de les dues arrels verbals (indoeuropea * es- i * bheu-) [...] bhūtam n. "Ser, criatura"
  5. Es creu que els fantasmes o els mals esperits tenen la forma d'un ésser humà, però els seus peus estan girats cap enrere. [...] Poden canviar les seves formes en qualsevol moment.
  6. Els seus peus estan torçats i girats cap enrere. El bhut sempre flota un peu per sobre del terra.
  7. Els agrada molt la llet [...] Bhuts mai no pot seure a terra [...] Tres proves infal·libles mitjançant les quals podeu reconèixer una bhut. En primer lloc, no projecta cap ombra. [...] Pot suportar qualsevol cosa al seu barri, excepte l'olor de la cúrcuma ardent. [...] Sempre parla amb un toc nasal.
  8. Bhoot: aquest malèvol esperit masculí apareix amb una roba blanca impecable. La seva residència són arbres i terraplens de camp. Apareix i desapareix en moments.
  9. És desitjable tenir l'aigua a mà, ja que el bhoot evitava l'aigua. Un altre objecte útil per evitar el bhoot era qualsevol cosa de ferro. No cal que sigui una espasa ni un ganivet; fins i tot un braçalet d'acer s'havia de protegir.
  10. Vaig veure que una ombra enorme es movia allà i aquí. Poc a poc, aquella ombra va canviar de forma i va caminar cap a mi. Vaig pensar que alguna mena de gent intentava atacar-me. Dic el mantra a correcuita, he recollit una mica de pols del terra.

Referències[modifica]

  1. Thurston, Edgar (1909): Castes & Tribes of South India (‘castes i tribus del sud de l'Índia’), volum 6, pàg. 141.
  2. Dallapíccola, Anna: Dictionary of Hindu Lore and Legend. ISBN 0-500-51088-1.
  3. 3,0 3,1 Hoiberg, Dale; i Ramchandani, Indu (2000): Students' Britannica India, volum 1-5, India: Popular Prakashan, Encyclopaedia Britannica, 2000. ISBN 978-0-85229-760-5.
  4. Kuharik, Ben: «Bhoot (ghost)», 4t capítol de The Esoteric Codex: Hindu Demons, en anglés.
  5. Wagenaar, Henk W.; Parikh, S. S.; Plukker, D. F.; Veldhuijzen van Zanten, R. (1993): Allied Chambers transliterated Hindi-Hindi-English dictionary. Allied Publishers, 1993. ISBN 978-81-86062-10-4.
  6. Stassen, Leon (2004): Intransitive Predication: Oxford Studies in Typology and Linguistic Theory. Oxford (Regne Unit): Oxford University Press, 2004. ISBN 978-0-19-925893-2.
  7. Snyder, William H. (2001): Time, Being, and Soul in the Oldest Sanskrit Sources. Global Academic Publishing, 2001. ISBN 978-1-58684-072-3.
  8. Datta, Nonica (1999): Forming an identity: a social history of the Jats. Oxford (Inglaterra): Oxford University Press, 1999. ISBN 978-0-19-564719-8. Ficha bibliográfica.
    « Traieu el fantasma d'aquesta ingenuïtat del cap.. »
  9. Mande, teniente general Yashwant (2009): Terror in Kashmir & other stories. Nova Delhi: Prabhat Prakashan, 2009, 159 pàgs.
    « La casa tenia un aspecte cutre. No va venir cap visitant. S'havia convertit en un bhut bangla. »
  10. Enthoven, R. E. (1989): Folklore Notes (dos volums). Asian Educational Services, 1989. ISBN 978-81-206-0485-8.
  11. Österreichische Leo-Gesellschaft, Görres-Gesellschaft (Anthropos Institute): Anthropos, volum 57, Zaunrith'sche Buch-, Kunst- und Steindruckerei, 1962.
  12. Crooke, William (1896): The popular religion and folk-lore of northern India (volum 1, pàg. 237). A. Constable & Company, 1896; 653 pàgs.
  13. Office of the Registrar General (1962): Census of India, 1961, Volume 8, Part 6, Issue 9. Delhi: Manager of Publications, Government of India, 1962.
  14. Misra, Amaresh (1998): Lucknow, fire of grace: the story of its revolution, renaissance and the aftermath. Nova Delhi: HarperCollins Publishers India, 1998. ISBN 978-81-7223-288-7.
    « Bhoot Bungalow - Mansió caçada. »
  15. Brard, Gurnam Singh Sidhu (n. 1930): East of Indus: my memories of old Punjab (‘A l'est del riu Indus, les meues memòries de l'antic Panjab’), pàg. 269. Nova Delhi: Hemkunt Press, 2007. ISBN 978-81-7010-360-8.
  16. Winner, Ellen (2003): World Shaman: Encountering Ancient Himalayan Spirits in Our Time. Bloomington (Indiana): iUniverse, 2003. ISBN 978-0-595-28836-6.
  17. Pattanaik, Devdutt (2006): Myth=Mithya (pàgs. 77-78). Nova Delhi: Penguin Books India, 2006. ISBN 978-0-14-309970-3.
    « Els fantasmes no són criatures sense Déu. No estan exorcitzats. »
  18. Jain, Jyontindra; i Aggarwala, Aarti: Museums of India - National Handicrafts and Handilooms Museum, New Delhi. ISBN 0-944142-23-0.

Vegeu també[modifica]