Carreteres Radials d'Espanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Imatge de l'A-6 a Las Rozas de Madrid.

Les Carreteres Radials d'Espanya conformen la xarxa bàsica de carreteres nacionals històriques. Es caracteritzen per tenir com a origen a Madrid, per ser la capital d'Espanya i a més situada pràcticament al centre de la situada península, la qual cosa permetia això.

Nomenclatura[modifica]

Les carreteres es marcaven amb la següent nomenclatura: «N» amb el número de la carretera amb números romans —I, II, III, IV, V, VI— separat amb un guió. Des de la nova Llei de Carreteres de 2015, s'han reemplaçat aquests nombres romans per la seva versió aràbiga —1, 2, 3, 4, 5, 6—, tot i que la senyalització s'està adaptant de mica en mica. A l'actualitat aquesta nomenclatura només roman de manera administrativa i en els trams conservats i en ús d'antics traçats no desdoblats, ja que totes les vies han estat gairebé íntegrament desdoblades en autovies i autopistes, i ara es coneixen com «A» amb el número que tenien en nombres aràbics —1, 2, 3, 4, 5, 6— separat amb guió. Són les hereves de la xarxa radial de camins establerta per Carlos III el 10 de juny de 1761 mitjançant el Reial decret expedit per fer camins rectes i sòlids a Espanya, que facilitin el comerç d'unes províncies amb altres, donant principi per les d'Andalusia, Catalunya, Galícia i País Valencià.[1][2] A principis del segle xx es va crear un pla per afirmar aquestes vies, Circuito Nacional de Firmes Especiales, creant la xarxa de carreteres nacionals que ha existit durant tot el segle xx. A finals del segle xx i principis del segle xxi es dupliquen la majoria de les vies quedant l'actual xarxa d'autovies i autopistes radials.

Radials històriques (Carreteres nacionals)[modifica]

La nomenclatura comença a la carretera que va cap al nord, i es numeren les següents en l'ordre de les agulles de l'rellotge.

Nomenclatura Origen Destinació Nom
 N-I  Madrid Irun N-1
 N-II  Madrid La Jonquera N-2
 N-III  Madrid València N-3
 N-IV  Madrid Cadis N-4
 N-V  Madrid Frontera amb Portugal, a l'oest de Badajoz N-5
 N-VI  Madrid La Corunya N-6

Radials actuals (Autovies)[modifica]

Nomenclatura Origen Destinació Nom Altres noms
 A-1  Madrid Burgos Autovia del Nord
Miranda de Ebro Lasarte-Oria
 A-2  Madrid Saragossa Autovia del Nord-est Autovia d'Aragó (Madrid-Saragossa)
Fraga Barcelona Autovia del Nord-est (Fraga-Barcelona)
 A-3  Madrid València Autovia de l'Est Autovia de València
 A-4  Madrid Dos Hermanas Autovia del Sud Autovia d'Andalusia
Jerez de la Frontera Puerto Real
 A-5  Madrid Portugal Autovia del Sud-oest Autovia d'Extremadura
 A-6  Madrid Collado Villalba Autovia del Nord-oest
Adanero Arteixo

Autopistes en aquests recorreguts[modifica]

Nomenclatura Origen Destinació Nom Notes
 AP-1  Vitoria - Gasteiz Eibar Autopista de el Nord
 AP-2  Saragossa Fraga-El Vendrell Autopista del Nord-est Fi de peatge previst el 31/08/2021
 AP-4  Dos Hermanas Jerez de la Frontera-Cadis Autopista del Sud És gratis des del 31/12/2019
 AP-6  Collado Villalba Adanero Autopista del Nord-oest Pròrroga de peatge pel TJUE.

Expirava en 2018

 AP-7  Barcelona La Jonquera Autopista de la Mediterrània Fi de peatge previst en aquest tram 31/08/21 (juntament amb l'AP-2)

Quilòmetre zero[modifica]

Origen de les carreteres radials

A la Puerta del Sol de Madrid, en el paviment de la vorera, es pot veure la famosa placa pètria commemorativa de quilòmetre zero de la Xarxa d'Interès General de l'Estat. Deu carreteres nacionals d'aquesta xarxa, calculen la seva tira quilomètrica partint des d'aquesta coneguda fita, o més simplement de l'esmentada plaça en general, en el cas de les set primeres i a través d'alguna d'elles tres, que són: N-I, N-II, N-III, N-IV, N-V, N-VI i N-401, de manera directa i la N-111 a través de la N-2 a Medinaceli, Sòria, la N-301 a través de la N-4 a Ocaña, Toledo, i la N-601 a través de la N-6 a Adanero, Àvila.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «[https://web.archive.org/web/20210201193200/http://www.altorres.synology.me/articulos/caminos/caminos_reales.htm Los caminos reales espa�oles]». Arxivat de l'original el 2021-02-01. [Consulta: 8 agost 2020].
  2. Madrazo Madrazo, 1984, p. 96 y siguientes.

Bibliografia[modifica]

  • Madrazo Madrazo, Santos. El sistema de comunicaciones en España, 1750-1850. El tráfico y los servicios (en castellà). 2. Turner, 1984. ISBN 8475061133. OCLC 928655859.