Eix atlàntic d'alta velocitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula xarxa de transportsEix atlàntic
Eixe atlántico
Pont de l'eix atlàntic a Catoira.
RecorregutLa Corunya - Vigo
Inauguració2011-2015
OperadorAdif
Tipus serveiTren d'alta velocitat
Territori cobertGalícia
Longitud155,6
Velocitat250 km/h
Ample ferroviari1668 mm
1435 mm

L'eix atlàntic d'alta velocitat és un corredor ferroviari que recorre la costa atlàntica de Galícia. Uneix de nord a sud les ciutats de la Corunya, Santiago de Compostel·la, Vilagarcía de Arousa, Pontevedra i Vigo, i està prevista la seva continuació cap al nord fins a Ferrol i cap al sud fins a la frontera portuguesa, a l'altura de Tui.

Es tracta d'una infraestructura amb via doble i traçat apte per velocitats de 250 km/h, amb carrils de 60 kg/m. En un principi era d'ample ibèric però s'estan instal·lant travesses polivalents que permetran la transformació del corredor en ample internacional.

El 2011 es va inaugurar el tram entre Santiago de Compostel·la i la Corunya i l'abril de 2015 es va inaugurar el tram entre Santiago i Vigo.[1]

Estacions[modifica]

Les principals estacions de la línia d'alta velocitat són:

Connexions[modifica]

L'Eix atlàntic està connectat a la LAV Olmedo-Zamora-Galícia a Santiago de Compostel·la. De moment només està en funcionament el tram entre Santiago i Ourense d'aquesta línia que connectarà Galícia amb Castella i Lleó i Madrid.

Es preveuen també dues connexions més: amb el Corredor interior de Galícia, que uniria Vigo i la Corunya passant per Ourense i Lugo, i la línia d'alta velocitat portuguesa des de Tui cap a Porto i Lisboa.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eix atlàntic d'alta velocitat