Ask i Embla

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Embla)
Infotaula personatgeAsk i Embla

Modifica el valor a Wikidata
Tipusantropogonia
agrupació de personatges en la mitologia nòrdica
parella de ficció de primer ésser humà Modifica el valor a Wikidata
Creat perOdin, Hœnir, Lóðurr, Vili i Modifica el valor a Wikidata
Altres
Part demitologia nòrdica Modifica el valor a Wikidata

En la mitologia escandinava, Ask i Embla (en nòrdic antic: Askr ok Embla [ˈɑskz̠ ok ˈemblɑ]) són els primers humans, creats pels déus, que van engendrar la resta.[1]

La parella està testimoniada tant a l'Edda poètica, compilada al segle xiii a partir de fonts tradicionals anteriors, com a l'Edda en prosa, escrita al segle xiii per Snorri Sturluson.[2]

En ambdues fonts la història és força similar, es diu que mentre Odin i els seus germans passejaven per les vores del gran oceà, es varen trobar amb dos troncs d'arbre. Vili els va donar la raó i sentiments, Ve els sentits de la vista i de l'oïda i Odin l'alè de la vida. Midgard es va convertir en la seva llar.[3] S'han proposat diverses teories per explicar les dues figures, i de tant en tant hi ha referències en la cultura popular.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ask i Embla
Ask i Embla de Robert Engels
  1. «Ask and Embla | The first two Humans | Norse Mythology» (en anglès americà). Skjalden, 03-08-2020. [Consulta: 24 juny 2022].
  2. «Snorri Sturluson - Icelandic Author of the famous Norse mythology books» (en anglès americà). Skjalden, 04-03-2018. [Consulta: 24 juny 2022].
  3. «Askr and Embla | Norse mythology» (en anglès). Encyclopedia Britannica. [Consulta: 24 juny 2022].