Gas ideal

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un gas ideal és aquell gas hipotètic format per partícules puntuals, sense atracció ni repulsió entre elles i els xocs d'aquestes són perfectament elàstics. Els gasos ideals compleixen la llei dels gasos ideals.

Els gasos reals que més s'acosten a un comportament de gas ideal són els gasos monoatòmics en condicions de baixa pressió i alta temperatura. En condicions normals de pressió i temperatura la majoria dels gasos reals poden ser tractats qualitativament com un gas ideal. Diversos gasos com l'aire, el nitrogen, l'oxigen, l'hidrogen i el gasos nobles a més d'alguns gasos més pesats com el diòxid de carboni es poden aproximar com a gasos ideals amb un marge d'error tolerable.[1]

Tot i que els gasos ideals són hipotètics, experimentalment s'aplica la llei dels gasos ideals per estudiar els gasos reals, ja que les diferències teòriques i experimentals són menyspreables. Tot i així, en alguns casos l'equació dels gasos ideals no és aplicable, ja que la mida de les molècules i la interacció entre elles presenta error entre la teoria i l'aplicació real.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Cengel, Yunus A.; Boles, Michael A. Thermodynamics: An Engineering Approach. Fourth, p. 89. ISBN 0-07-238332-1.