Maria Leszczyńska

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Maria Leszczynska)
Infotaula de personaMaria Leszczyńska

Maria Leszczyńska, per Alexis Simon Belle Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Marie Leszczyńska Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 juny 1703 Modifica el valor a Wikidata
Poznań Modifica el valor a Wikidata
Mort24 juny 1768 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
palau de Versalles (França) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturabasílica de Saint-Denis Modifica el valor a Wikidata
Reina consort
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuquessa
Reina consort Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Leszczyński Modifica el valor a Wikidata
CònjugeLluís XV de França (1725–1768) Modifica el valor a Wikidata
FillsElisabet de França, Victòria Lluïsa de França, Sofia de França, Teresa de França, Lluïsa Maria de França, Adelaida de França, Maria Lluïsa de França, Lluís de França, Enriqueta de França, Felip de França Modifica el valor a Wikidata
ParesEstanislau I de Polònia Modifica el valor a Wikidata  i Caterina Opalińska Modifica el valor a Wikidata
GermansAnne Leszczynska Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 9512285 Modifica el valor a Wikidata
Maria Leszczyńska, per Jean-Marc Nattier (1748)

Maria Leszczyńska (23 de juny de 1703, Trzebnica, Silèsia - Versalles, 1768) fou membre d'una família de la alta aristocràcia de Polònia que es convertí en reina de França des de l'any 1725 fins a la seva mort el 1768 a conseqüència del seu matrimoni amb el rei Lluís XV de França.

Essent filla de Stanisław Leszczyński que es convertí en rei Estanislau I de Polònia i de Katarzyna Opalińska.

L'any 1704 Estanislau fou elegit per la Dieta d'aristòcrates polonesos com a rei del país. El seu regnat fou breu, ja que l'any 1709 el príncep-elector August II de Saxònia es convertí en el rei de Polònia i Estanislau hagué de partir a l'exili amb tota la seva família.

Pertanyent a una família de baix relleu dins de l'aristocràcia polonesa i amb una carència de recursos econòmics importants, la família s'establí a Estrasburg sota la protecció de la monarquia francesa.

L'any 1725, Maria es convertí en promesa del rei de França, Lluís XV de França. Maria fou elegida per un seguit de condicions: la primera fou que l'amant del llavors primer ministre, el duc de Borbó, la Marquesa de Prié i molt influent en la cort en aquells temps, va lluitar perquè fos Maria la promesa del rei: segona, era set anys més gran que el rei i això feia que pogués tenir descendència aviat, evitant que la Corona caigués en la branca dels Orleans; tercera, l'escàs relleu polític de la seva família feia que França no s'hagués d'involucrar en complicades estratègies polítiques de cara el futur; i finalment perquè era catòlica.

Hom explica que en el moment en què el rei Estanislau conegué la notícia del prometatge es personà a l'habitació on hi havia Maria que brodava al costat de la seva mare. Estanislau s'ajupí i començà a resar exhortant a la seva dona i filla a seguir-lo. Maria preguntà que si havia recuperat el tron polonès, com a justificació de tan inusitada alegria, i Estanislau li comunicà que li tenia una molt millor notícia, es convertia en reina de França.

Maria arribà a la Cort de Versalles dominada per les diferents amants del seu espòs. Maria mai tingué un relleu polític important. Malgrat tot, la seva família es beneficià de la seva posició i ocupà un rol important en les aliances estratègiques de França, possibilitant que Estanislau es convertís en duc sobirà de Lorena a títol vitalici.

Maria morí apartada del seu marit però amb el suport de tots els seus fills, que retreien al seu pare la vida poc ordenada que portava a la Cort.

Descendència[modifica]

El matrimoni entre Maria i Lluís tingué els següents fills:

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Maria Leszczyńska