Michenerita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralMichenerita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaPdBiTe
EpònimCharles Edward Michener Modifica el valor a Wikidata
DescobridorCharles Edward Michener Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusFrood mine (en) Tradueix i Vermilion mine (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.EB.25
Nickel-Strunz 9a ed.2.EB.25 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.17 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.12.3.11
Heys3.12.20
Propietats
Sistema cristal·líisomètric
Estructura cristal·linaa = 6,65 Å;
Grup puntual2 3 - tetartoidal
Grup espacialp21 3
Duresa2,5
Impureses comunesPt, Ag, Ni, Sb
Més informació
Estatus IMAmineral redefinit (Rd) Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1971-006a Modifica el valor a Wikidata
SímbolMch Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La michenerita és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de la cobaltita. Rep el nom en reconeixement de Charles Edward Michener (Red Deer, Alberta, gener de 1907 - Toronto, 15 d'octubre de 2004), geòleg canadenc de l'exploració, International Nickel Co. i d'un dipòsit de laterita a Indonèsia. Michener va descobrir i va estudiar per primera vegada aquest mineral que després va rebre el seu nom.

Característiques[modifica]

La michenerita és un sulfur de fórmula química PdBiTe. Cristal·litza en el sistema isomètric. La seva duresa a l'escala de Mohs és 2,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la michenerita pertany a «02.EA: Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:2, amb Fe, Co, Ni, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: aurostibita, bambollaïta, cattierita, erlichmanita, fukuchilita, geversita, hauerita, insizwaïta, krutaïta, laurita, penroseïta, pirita, sperrylita, trogtalita, vaesita, villamaninita, dzharkenita, gaotaiïta, al·loclasita, costibita, ferroselita, frohbergita, glaucodot, kullerudita, marcassita, mattagamita, paracostibita, pararammelsbergita, oenita, anduoïta, clinosafflorita, löllingita, nisbita, omeiïta, paxita, rammelsbergita, safflorita, seinäjokita, arsenopirita, gudmundita, osarsita, ruarsita, cobaltita, gersdorffita, hol·lingworthita, irarsita, jol·liffeïta, krutovita, maslovita, padmaïta, platarsita, testibiopal·ladita, tolovkita, ullmannita, wil·lyamita, changchengita, mayingita, hollingsworthita, kalungaïta, milotaïta, urvantsevita i reniïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descrita a parti de mostres de dos indrets del districte de Sudbury (Ontario, Canadà): la mina Vermilion Mine, a la localiitat de Denison, i la mina Frood Mine, al municipi de McKim. Tot i tractar-se d'una espècie poc habitual ha estat descrita en tots els continents del planeta, inclosa l'Antàrtida.

Referències[modifica]

  1. «Michenerite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 29 abril 2021].