Gudmundita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralGudmundita

Gudmundita de Pezinok, Bratislava, Eslovàquia
Fórmula químicaFeSbS
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.02.EB.20
Nickel-Strunz 9a ed.2.EB.20 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.22 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.12.4.2
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Hàbit cristal·líprismes cònics
Estructura cristal·linaa = 10.00Å, b = 5.95Å, c = 6.73Å, β = 90°
Colorblanc argent
Exfoliacióno en té
Fracturadesigual
Duresa5,5 a 6
Lluïssorforta, metàl·lica
Color de la ratllanegra
Densitat6,72
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolGu Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La gudmundita és un mineral del grup de l'arsenopirita, de la classe dels sulfurs. Rep el seu nom de la localitat de Gudmundstorp (Suècia), on va ser descoberta l'any 1928.

Característiques[modifica]

La gudmundita és un sulfur de ferro i antimoni amb fórmula FeSbS, i pot contenir impureses de níquel. Cristal·litza en el sistema monoclínic formant prismes cònics. La seva duresa a l'escala de Mohs oscil·la entre 5,5 i 6. Té una fractura desigual i exfoliació absent. Pertany al grup arsenopirita de minerals juntament amb glaucodot, osarsita, arsenopirita i ruarsita.[2]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la gudmundita pertany a «02.EA: Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:2, amb Fe, Co, Ni, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: aurostibita, bambollaita, cattierita, erlichmanita, fukuchilita, geversita, hauerita, insizwaita, krutaita, laurita, penroseita, pirita, sperrylita, trogtalita, vaesita, villamaninita, dzharkenita, gaotaiita, alloclasita, costibita, ferroselita, frohbergita, glaucodot, kullerudita, marcassita, mattagamita, paracostibita, pararammelsbergita, oenita, anduoita, clinosafflorita, löllingita, nisbita, omeiita, paxita, rammelsbergita, safflorita, seinäjokita, arsenopirita, osarsita, ruarsita, cobaltita, gersdorffita, hol·lingworthita, irarsita, jolliffeita, krutovita, maslovita, michenerita, padmaita, platarsita, testibiopal·ladita, tolovkita, ullmannita, willyamita, changchengita, mayingita, hollingsworthita, kalungaita, milotaita, urvantsevita i rheniita.

Formació i jaciments[modifica]

És un mineral d'origen d'alteració hidrotermal. Sol trobar-se associada a altres minerals com: antimoni, arsenopirita, bismut, calcopirita, or, kermesita, pirita i pirrotina.

Referències[modifica]

  1. «Gudmundite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 febrer 2015].
  2. «Arsenopyrite Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 21 febrer 2015].