Paracostibita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralParacostibita

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCoSbS
Epònimcostibita i para- Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmina de coure Trout Bay, Mulcahy, Districte de Kenora, Ontario, Canadà
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.EB.10e Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.2.EB.10e Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/D.24 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.12.7.2
Heys3.10.14
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 5,76 Å; b = 5,94 Å; c = 11,66 Å
Duresa7
Impureses comunesFe, Ni, As
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA1969-023
SímbolPcsb Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La paracostibita és un mineral de la classe dels sulfurs que pertany al grup de la löllingita. Rep el nom del grec "para" per a prop, i costibita, per la relació polimòrfica amb aquest mineral.

Característiques[modifica]

La paracostibita és un sulfur de fórmula química CoSbS. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 1970. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 7.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la paracostibita pertany a «02.EA: Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:2, amb Fe, Co, Ni, PGE, etc.» juntament amb els següents minerals: aurostibita, bambollaïta, cattierita, erlichmanita, fukuchilita, geversita, hauerita, insizwaïta, krutaïta, laurita, penroseïta, pirita, sperrylita, trogtalita, vaesita, villamaninita, dzharkenita, gaotaiïta, al·loclasita, costibita, ferroselita, frohbergita, glaucodot, kullerudita, marcassita, mattagamita, pararammelsbergita, oenita, anduoïta, clinosafflorita, löllingita, nisbita, omeiïta, paxita, rammelsbergita, safflorita, seinäjokita, arsenopirita, gudmundita, osarsita, ruarsita, cobaltita, gersdorffita, hol·lingworthita, irarsita, jol·liffeïta, krutovita, maslovita, michenerita, padmaïta, platarsita, testibiopal·ladita, tolovkita, ullmannita, wil·lyamita, changchengita, mayingita, hollingsworthita, kalungaïta, milotaïta, urvantsevita i reniïta.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina de coure Trout Bay, situada a la localitat de Mulcahy, al districte de Kenora (Ontario, Canadà). També ha estat descrita a Anglaterra, Suècia, Àustria, Rússia, el Japó i Austràlia.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Paracostibita
  1. «Paracostibite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 28 abril 2021].