Ornitoquirs

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ornithocheirae)
Infotaula d'ésser viuOrnitoquirs
Ornithocheirae Modifica el valor a Wikidata

Esquelet reconstruït d'un Coloborhynchus spielbergi
Període
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdrePterosauria
Cap valorOrnithocheirae Modifica el valor a Wikidata
Seeley, 1870
Subgrups

Els ornitoquirs (Ornithocheirae) és un clade extint de pterosaures pteranodontoïdeus que van viure entre el Cretaci inferior i el Cretaci superior (de la meitat del Barremià fin a la meitat del Campanià) on actualment es troba Àsia, Europa, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud.[1] Va ser nomenat per Harry Seeley el 1870 com la família que conté a Ornithocheirus i als seus parents. El nom va ser esmenat a Ornithocheiridae, per encaixar amb els requeriments de el Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica respecte que un clade amb rang de família ha d'acabar amb el sufix -idae. Brian Andres (2010), en la seva revisió de la filogènia dels pterosaures, va definir el nom Ornithocheirae filogenèticament, com un tàxon basat en nodes consistent en l'últim ancestre comú d'Anhanguera, Ornithocheirus i a tots els seus descendents.[2] Per tant Ornithocheirae és definit de manera que inclou a dues famílies, els Anhangueridae i els Ornithocheiridae, seguint l'opinió d'Alexander Kellner[3] i B. Andres que aquestes famílies no haurien de ser sinonimizadas basant-se en les seves definicions filogenètiques originals.[2]

Referències[modifica]

  1. Butler, Richard J.; Brusatte, Stephen L.; Andres, Brian B.; Benson, Roger B. J. «How do geological sampling biases affect studies of morphological evolution in deep time? A case study of the Pterosauria (Reptilia: Archosauria)» (en anglès). Evolution, 66(1), 2012, pàg. 147–162. DOI: 10.1111/j.1558-5646.2011.01415.x.
  2. 2,0 2,1 Andres, Brian Blake. Systematics of the Pterosauria (en anglès). Yale University, 2010, p. 366. «Imatge prèvia que mostra el cladograma sense noms de clades» 
  3. Kellner, A. W. A. «Pterosaur phylogeny and comments on the evolutionary history of the group. pp. 105-137.; en Buffetaut, E. & Mazin, J.-M., (eds.): Evolution and Palaeobiology of Pterosaurs» (en castellà). Geological Society of London, Special Publications 217 [Londres], 2003, pàg. 1-347.

Vegeu també[modifica]