Orpiment

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralOrpiment

Cristall d'orpiment de la mina Twin Creeks, Districte de Potosi, Comtat de Humboldt, Nevada, Estats Units
Fórmula químicaAs₂S₃
Epònimor i pigment Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.02.FA.30
Nickel-Strunz 9a ed.2.FA.30 Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 8a ed.II/F.02 Modifica el valor a Wikidata
Dana2.11.1.1
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Hàbit cristal·lícomunament en agregats columnars foliats o fibrosos; pot ser reniforme o botrioidal; també granular o en pols; vidres rarament prismàtics
Estructura cristal·linaa = 11.475(5) Å, b = 9.577(4) Å, c = 4.256(2) Å, β = 90.45(5)°; Z = 4
Grup puntualmonoclínica 2/m
Colorgroc daurat, groc ataronjat o ocre
Maclesen {100}
Exfoliació{010} perfecta, fulletes parcialment flexibles, imperfecta {100}
Tenacitatsèctil
Duresa1,5 a 2
Lluïssorgrassa, nacrada sobre les superfícies d'exfoliació
Color de la ratllagroga clara
Diafanitattransparent
Gravetat específica3,49
Densitat3,48
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 2.400 nβ = 2.810 nγ = 3.020
Birefringènciaδ = 0,620
Pleocroismefort en llum reflectida, de color blanc a gris pàl·lid amb tint vermellós; en llum transmesa, Y = groc, Z = groc verdós
Angle 2Vmesurat: 30° a 76°, calculat: 62°
Dispersió òpticar > v, forta
Més informació
Estatus IMAmineral heretat (G) Modifica el valor a Wikidata
SímbolOrp Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

L'orpiment és un mineral de la classe dels sulfurs. El terme prové del llatí auripigmentum (pigment auri o daurat) a causa del seu color groc profund.

Característiques[modifica]

L'orpiment és un mineral compost per arsènic i sofre. Té una duresa a l'escala de Mohs d'1,5 a 2 i un pes específic de 3,46. Fon entre 300 i 325 °C. Des del punt de vista òptic és biaxial amb índex de refracció a = 2,4, b = 2,81, g = 3,02. De coloració ataronjada groguenca, conté 60,91% d'arsènic, 39,09% de sofre i impureses de mercuri i germani. Cristal·litza en el sistema monoclínic amb formes gairebé ròmbiques. Generalment es presenta en masses laminars, de color groc, amb tonalitats ataronjades i en alguns casos verdoses per impureses. Té llustre resinós, i nacrat. Visualment és molt similar a la uzonita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'orpiment pertany a «02.FA: Sulfurs d'arsènic, àlcalis, sulfurs amb halurs, òxids, hidròxid, H₂O, amb As, (Sb), S» juntament amb els següents minerals: duranusita, dimorfita, pararealgar, realgar, alacranita, uzonita, laphamita, getchellita i wakabayashilita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en tot el món, i es forma per sublimació en les fumaroles volcàniques, en fonts hidrotermals temperades, per canvis bruscos de temperatura i com a subproducte de la descomposició d'altres minerals arsenicals com el realgar per acció de la llum solar. Sol trobar-se associat a altres minerals com: estibina, realgar, guix, calcita, barita i arsènic.

Usos[modifica]

L'orpiment va ser un important element d'intercanvi comercial durant l'Imperi Romà i va tenir usos medicinals a la Xina, malgrat la seva alta toxicitat. Es va utilitzar com a verí volàtil i en pocions verinoses. A causa del seu cridaner color, va arribar a ser favorit dels alquimistes tant a la Xina com a Occident en la seva recerca per obtenir or. Durant segles se'l va explotar i es va processar com a pigment per a pintura, i en tal aplicació va ser un dels molt escassos grocs brillants i clars disponibles fins ben entrat el segle xix, tot i els problemes derivats de la seva toxicitat extrema i la seva incompatibilitat amb altres pigments basats en plom i coure, com l'atzurita. L'ús com a pigment va cessar amb el descobriment del groc de cadmi i altres colorants al segle xix.

En l'actualitat l'orpiment s'utilitza en la fabricació de vidre permeable a la radiació infraroja, teles especials, i linòleums. Com a pigment té aplicacions en semiconductors i fotoconductors i en la fabricació de focs d'artifici.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orpiment
  1. «Orpiment» (en anglès). Mindat. [Consulta: 24 novembre 2014].