Orquestra Simfònica de Montreal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Orquestra Simfònica de Mont-real)
Infotaula d'organitzacióOrquestra Simfònica de Montreal
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusorquestra simfònica Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1934, Quebec Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Instal·lació esportiva del clubMontreal Symphony House (en) TradueixMontreal (Quebec) . 2.100  Modifica el valor a Wikidata
Activitat1935 Modifica el valor a Wikidata –
GènereMúsica clàssica Modifica el valor a Wikidata
Director musicalRafael Payare (2021–) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webosm.ca… Modifica el valor a Wikidata
Facebook: OSMconcerts Twitter (X): OSMconcerts Instagram: osmconcerts Youtube: UCTpzmAzVm5-cQNwgIbcsqCw Spotify: 4AcXapei4U7xnWecv9AEBd Musicbrainz: 52f351cf-e724-4225-82d6-dcb77333ace4 Songkick: 161140 Discogs: 539271 Allmusic: mn0001882189 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

L'Orquestra Simfònica de Montreal (Orchestre Symphonique de Montréal) o OSM, és una orquestra simfònica de la ciutat de Montreal (Quebec), la més prestigiosa del Canadà.[1] Actualment[Quan?] el director titular és Kent Nagano, director japonès nacionalitzat als Estats Units.[Cal actualitzar]

Història[modifica]

Va ser fundada el 1934 amb el suport del govern del Quebec. Va fer el seu primer concert el 14 de gener de 1935 a la sala de l'École Le Plateau, al parc Lafontaine, sota la direcció del director canadenc Rosario Bourdon. L'orquestra ha interpretat principalment obres de Beethoven, Txaikovski, Mendelssohn, Debussy, Goldmark, i Calixa Lavallée.

Wilfrid Pelletier, director d'orquestra a la Metropolitan Opera de Nova York, en va esdevenir el primer director artístic, i va crear els Matinées symphoniques pour la jeunesse (Matins simfònics per a la joventut) i els Concerts d'été (Concerts d'estiu) a l'aire lliure, a l'esplanada del Châlet del Mont Royal.

De 1940 a 1957, el director belga Désiré Defauw succeeix a Pelleter i són convidats nombrosos directors famosos, com Charles Münch, Bruno Walter, George Enescu, Ígor Stravinski, Leopold Stokowski, Leonard Bernstein, Pierre Monteux, Josef Krips, Ernest Ansermet i Otto Klemperer.

El 1957, Ígor Markevitch va ser nomenat nou director artístic, i sota la seva gestió es multipliqquen les activitats de l'orquestra que aconsegueix un estatut professional. Zubin Mehta el reemplaça de 1961 a 1967, període durant el qual l'orquestra simfònica de Montreal realitza les seves primeres gires, i és la primera orquestra canadenca que actua a Europa. És reemplaçat per Franz-Paul Decker entre 1967 i 1975, i posteriorment és breument succeït per Rafael Frühbeck de Burgos de 1975 a 1976.

El 1977 és nomenat Charles Dutoit com a director artístic, càrrec que va ocupar fins al 2002. És sota la seva iniciativa que es crea el festival Mozart Plus a la basílica de Notre-Dame, al barri vell de Montreal, així com diversos concerts gratuïts als parcs de la regió de Montreal. El 1981, l'orquestra efectua una gira per Canadà i els Estats Units; posteriorment entre 1981 i 1987, realitzen set gires per Àsia, nou gires per Europa i dos per Sud-amèrica.

L'agost de 1987 realitzen cinc concerts al Hollywood Bowl de Los Angeles i després, l'estiu 1988, tres concerts al festival de Ravinia. El 1990, l'orquestra respon a la invitació al festival d'estiu de la prestigiosa Boston Symphony Orchestra a Tanglewood.

Després d'un període de descans, el 1999 l'orquestra participa en la 15a edició del Festival de Musica de Canàries, seguida per una gira al Japó durant el mes de juny, i una gira de dues setmanes a Alemanya. El febrer de 2000, la gira va ser d'una setmana a Florida.

El 27 de juny de 2006, el govern del Quebec anuncia la construcció d'una sala de concerts per a l'OSM avaluada en 105 milions de dol·lars amb fons públics i privats. S'espera que estigui acabada, el més tard, l'any 2011.[Cal actualitzar]

Directors[modifica]

Premis[modifica]

  • Desembre de 1984: disc de platí per a la gravació del Bolero de Ravel (més de 100.000 exemplars venuts).
  • Febrer de 1996: Grammy per a la gravació de l'òpera Les Troyens de Berlioz.
  • Febrer de 2000: Grammy per «la millor interpretació instrumental - solista amb orquestra» per a la gravació del 1r i el 3r Concert núm. 1 i núm. 3 de Prokófiev i del Concert núm. 3 de Béla Bartók amb Martha Argerich i Charles Dutoit.
  • Novembre de 2001: Premi pel millor concert de l'any a la "Gala des Prix Opus du Conseil Québécois de la Musique" per Elektra de Richard Strauss.
  • 2002: Premi pel millor concert de l'any a la "Gala des Prix Opus du Conseil Québécois de la Musique", categoria música clàssica, romàntica i moderna, per Wozzeck d'Alban Berg.
  • Abril de 2003, tardor 2003: millor disc clàssic «categoria gran conjunt o solista amb gran conjunt» per al Concerts per a violí, volum II, de Max Bruch, amb el violinista James Ehnes sota la direcció de Mario Bernardi. Premi Félix per la mateixa gravació.

Referències[modifica]

  1. «Orquestra Simfònica de Montreal». Gran Enciclopèdia de la Música. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Orquestra Simfònica de Montreal