Relacions exteriors de Guinea Bissau

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Política i govern de
Guinea Bissau
  • Constitució
  • President
    José Mário Vaz
  • Primer Ministre
    Baciro Djá
  • Assemblea Nacional Popular
    President
    Cipriano Cassamá
  • Partits polítics
    PAIGC
    PRS
  • Eleccions recents
  • Divisió administrativa
  • Relacions exteriors
    Ministre d'Afers Exteriors
    Relacions amb la UE
  • Drets humans
  • Drets LGBT

Aquest és un article sobre les relacions exteriors de Guinea Bissau. La República de Guinea Bissau segueix una política exterior no alineada i busca relacions d'amistat i cooperació amb una àmplia varietat d'estats i organitzacions. França, Portugal, Angola, Brasil, Egipte, Nigèria, Líbia, Cuba, l'Organització per l'Alliberament de Palestina i Rússia tenen oficines diplomàtiques a Bissau.

Relacions bilaterals[modifica]

Botswana[modifica]

Botswana i Guinea Bissau van establir relacions diplomàtiques el 22 de març 2010.[1]

Cap Verd[modifica]

La República de les illes Cap Verd estan a uns 900 quilòmetres al nord-oest de Guinea Bissau. Tots dos eren colònies de l'Imperi Portuguès i van lluitar junts per la independència amb un pla per a la unificació, però ambdós països se separen en 1980.[2][3]

Xina[modifica]

Guinea[modifica]

Pakistan[modifica]

Portugal[modifica]

Rússia[modifica]

Guinea Bissau té una ambaixada a Moscou, i Rússia té una ambaixada a Bissau.

Senegal[modifica]

Corea del Sud[modifica]

La República de Corea fou visitada el juny de 1983 per l'assessora de Política i Afers Exteriors del President Francisca Vas Turpin, el juny de 1985 pel president Joao Bernardo Vieira, en juny de 1986 pel Ministre de Defensa Nacional Abdoul Kabele i el novembre de 2011 pel ministre d'Economia i Finances Nosolini Embaló i el Ministre d'Afers Exteriors Pires.[4]

Suècia[modifica]

Estats Units[modifica]

L'Ambaixada dels EUA va suspendre les operacions a Bissau el 14 de juny de 1998, enmig d'un conflicte violent entre les forces lleials al llavors president Vieira i la junta dirigit pels militars. Abans i després del tancament de l'ambaixada, els Estats Units i Guinea Bissau han gaudit d'excel·lents relacions bilaterals.

Organitzacions internacionals[modifica]

Guinea Bissau és membre de diverses organitzacions internacionals: les Nacions Unides i molts dels seus organismes especialitzats i relacionats, incloent el Banc Mundial, el Fons Monetari Internacional (FMI), l'Organització Mundial de la Salut, l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació, el Grup dels 77 i l'Organització Internacional d'Aviació Civil.

Guinea-Bissau és també un membre del Banc Africà del Desenvolupament (BAD), de la Comunitat Econòmica dels Estats d'Àfrica Occidental (CEDEAO), la Unió Econòmica i Monetària de l'Àfrica Occidental (UEMOA), l'Organització de la Conferència Islàmica (OCI), la Unió Africana (UA) i la permanent Comitè Permanent Interestatal per a la Lluita contra la Sequera al Sahel (CILSS).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. "Botswana establishes relations with Samoa, Guinea Bissau" 30 March 2010 Link retrieved 1 April 2010.
  2. MacQueen, Norrie. «Widening trajectories: Guinea Bissau and Cape Verde since independence». Relações Internacionais, 01-02-2006. Arxivat de l'original el 23 d’abril 2015. [Consulta: 29 octubre 2015].
  3. Mendy, Peter Karibe; Lobban, Jr., Richard A. «Cape Verde, Relations with». A: Historical Dictionary of the Republic of Guinea-Bissau. Scarecrow Press, 17 octubre 2013 [Consulta: 29 octubre 2015]. 
  4. [enllaç sense format] http://www.mofa.go.kr/ENG/countries/middleeast/countries/20070804/1_24493.jsp?menu=m_30_50