Divisió administrativa autònoma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Estats amb com a mínim una regió definida com a "autònoma" per la llei

Una divisió administrativa autònoma és una divisió administrativa d'un país que tenen un grau d'autonomia jurídica, o de llibertat respecte a una autoritat externa.

Posteriorment, diverses organitzacions internacionals com la Lliga de les Nacions, les Nacions Unides o el Consell d'Europa han establert convencions internacionals per protegir les diverses tipus de minories. El Consell d'Europa, per exemple, està demanant als seus signants a una convenció d'aquest tipus que presentin informes anuals que es debaten en presència de representants d'altres estats i minories interessades.

Llista de divisions administratives autònomes per país[modifica]

Designació Divisió Estat Notes
Territori Azad Kashmir  Pakistan Azad Kashmir i Gilgit-Baltistan són territoris autogovernants associats amb el Pakistan, però no han estat annexionats formalment al Pakistan ja que el conflicte del Kashmir encara no s'ha resolt. Reclamat per l'Índia.
Gilgit-Baltistan
 Dinamarca Els dos territoris[1] del regne de Dinamarca, de les illes Fèroe i de Groenlàndia, cadascuna té una legislatura decaiguda elegida, que té la capacitat de legislar en matèries desvolucionades. El Parlament de Dinamarca conserva la sobirania (Dinamarca és un estat unitari) i legislà en qüestions que no estan desvolucionades, a més de tenir la capacitat de legislar en les àrees que es devolucionen (això normalment no es produeix sense l'acord de la legislatura descartada).
Bandera Oroqen  Xina En efecte, aquests són comtats autònoms.
Evenk
Morin Dawa Daur
Ciutat Buenos Aires  Argentina Buenos Aires is the capital and largest city of Argentina
 Ceuta  Espanya Les ciutats autònomes d'Espanya són dos enclavaments situats a la costa nord del nord d'Àfrica envoltades pel Marroc, separades de la península Ibèrica per l'estret de Gibraltar.
 Melilla
Taixkent  Uzbekistan Tashkent és la capital de l'Uzbekistan
Comuna Bangui  República Centreafricana Bangui és la capital i la ciutat amb més població de la República Centreafricana.
Comunitat
Hi ha 17 comunitats autònomes d'Espanya
País  Regne Unit Tres dels quatre països constituents del Regne Unit, és a dir, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, cadascun tenen una legislatura delegada elegida que té la capacitat de legislar en matèries desvolucionades. El Parlament del Regne Unit conserva la sobirania (el Regne Unit és un estat unitari) i legislarà en qüestions que no estan desvolucionades, a més de tenir la capacitat de legislar en les àrees que es devolucionen (això normalment no es produeix, per convenció constitucional, sense l'acord de la legislatura desfullada).
Comptat
Hi ha 117 comtats autònoms de la República Popular Xina
Consell de districte Hi ha 25 divisions administratives autonòmiques a l'Índia.  Índia Els consells de districte autònom són antics segons les disposicions de la sisena llista de la Constitució de l'Índia
Illa  Tobago  Trinitat i Tobago La Cambra d'Assemblea de Tobago és una legislatura autònoma que és responsable de l'illa de Tobago.[2]
Okrug
Hi ha 6 okrugs autònoms de Rússia
Oblast Oblast Autònom Jueu  Rússia
Prefectura
Hi ha 30 prefectures autònomes a la República Popular Xina
Província Jeju  República de Corea
Kosovo i Metohija Reclamat per:

 Sèrbia

El 2008, la República de Kosovo va declarar la seva independència. Si bé Sèrbia no ha reconegut formalment la independència de Kosovo i continua disposant d'un aparell administratiu per a la província autònoma, la seva independència és reconeguda per 112 estats membres de l'ONU.
Controlat per:

 Kosovo

Tirol del Sud  Itàlia
Trentino
Vojvodina  Sèrbia
Aceh  Indonèsia
Papua
West Papua
Yogyakarta
 Vanuatu Les províncies de Vanuatu són unitats autònomes amb parlaments locals elegits popularment.
Regió  Åland  Finlàndia
Vall d'Aosta  Itàlia
Açores  Portugal
 Bougainville  Papua Nova Guinea
Friül-Venècia Júlia  Itàlia
Guangxi  Xina
 Hong Kong Macau  Xina
Reserva de Hopi  Estats Units
Nació Cherokee  Estats Units
Nació Choctaw  Estats Units
Oglala Lakota de la reserva índia de Pine Ridge  Estats Units
Mongòlia Interior  Xina
 Kurdistan Iraquià  Iraq El Kurdistan iraquià és l'única regió que ha obtingut el reconeixement oficial internacionalment com a entitat regional autònoma.
Puntland  Somàlia El territori de Puntland és l'única regió autònoma de Somàlia.
 Madeira  Portugal
Bangsamoro  Filipines
Atos  Grècia
Nació Navajo  Estats Units
Ningxia  Xina
Nació Nisga'a  Canadà
Nunatsiavut
RAAN  Nicaragua
RAAS
Rodrigues  Maurici
Rojava  Síria
 Sardenya  Itàlia
Sicília
 Tibet  Xina
Dogrib  Canadà
Xinjiang  Xina
Zanzíbar  Tanzània
República Nakhchivan  Azerbaijan
Adjara  Geòrgia
Abkhazia Reclamat per:

 Geòrgia

El 1999, la República d'Abkhazia va declarar la seva independència de Geòrgia després de la guerra de 1992 a 1993. Geòrgia i la majoria dels estats membres dels EUA no han reconegut la independència d'Abkhàzia i encara tenen un aparell administratiu per a la República Autònoma; Rússia i tres estats membres de l'ONU.
Controlat per:

 Abkhazia

Gorno-Badakhshan  Tajikistan
Crimea Reclamat per:

 Ucraïna

Controlat per:

 Rússia

Karakalpakstan  Uzbekistan
Sector Bissau  Guinea-Bissau
Unitat territorial Gagaúsia  Moldàvia
 Transnistria Reclamat per:

 Moldàvia

El 1990, la República Moldàvia Pridnestroviana va declarar la seva independència de la Unió Soviètica. Si bé Moldàvia no ha reconegut formalment la independència de Transnistria i encara disposa d'un aparell administratiu per a la província autònoma, la seva independència és reconeguda per altres 3 estats no membres de l'ONU.
Controlat per:

 Transnistria

Entitat  Bòsnia i Herzegovina

Altres regions autònomes inclouen, Somalilàndia, Puntland, Jubaland, Somàlia controlada a Etiòpia, Països Baixos (part del Regne dels Països Baixos), Aruba (Regne dels Països Baixos), Curaçao (Regne dels Països Baixos) i Sint Maarten (Regne dels Països Baixos).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 * Benedikter, Thomas. «The working autonomies in Europe». Society for Threatened Peoples, 19-06-2006. «Denmark has established very specific territorial autonomies with its two island territories»
    • Ackrén, Maria. «Greenland». Autonomy Arrangements in the World, novembre 2017. Arxivat de l'original el 2019-08-30. [Consulta: 11 desembre 2019]. «Faroese and Greenlandic are seen as official regional languages in the self-governing territories belonging to Denmark.»
    • «Greenland» (en anglès). European Commission, 03-06-2013. [Consulta: 27 agost 2019]. «Greenland [...] is an autonomous territory within the Kingdom of Denmark»
    • «Facts about the Faroe Islands». Nordic cooperation. Arxivat de l'original el 23 d’abril 2018. [Consulta: 1r juliol 2015]. «The Faroe Islands [...] is one of three autonomous territories in the Nordic Region»
  2. Tobago Division Of Tourism - About Tobago, Governance Arxivat 2007-07-10 a Wayback Machine.