Shmuel Kamenetsky

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaShmuel Kamenetsky

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementnovembre 1924 Modifica el valor a Wikidata (99 anys)
Krementxuk Modifica el valor a Wikidata
Roix ieixivà
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióJudaisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióBeth Medrash Govoha
Eitz Chaim Schools (en) Tradueix
Yeshivas Ner Yisroel (en) Tradueix
Yeshiva Torah Vodaas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciórabí, activista antivaccins Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAharon Kotler Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeTemi Kamenetsky (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
PareYaakov Kamenetsky Modifica el valor a Wikidata
ParentsMordechai Brooks (sogre) Modifica el valor a Wikidata

Shmuel Kamentsky (en hebreu: שמואל קמנצקי) (nascut al novembre de 1924) és un rabí haredim dels Estats Units. El Rabí Kamenetsky és el fundador, el degà i el director de la Ieixivà Talmúdica de Filadèlfia. És un dels Guedolim lituans més coneguts, que resideixen fora de la Terra d'Israel. És el fill del Rabí Yaakov Kamenetsky. (1891-1986), un dels líders de la Torà més importants d'Amèrica del Nord.

Biografia[modifica]

Kamenetsky va ser un estudiant del Rabí Aharon Kotler, de qui va rebre l'ordenació rabínica (semicha). Abans d'estudiar amb el Rabí Kotler, a la Ieixivà de Lakewood, Kamenetsky va aprendre en el Col·legi Rabínic Ner Israel, sota la tutela del cosí del seu pare, el Rabí Yaakov Yitzchok Ruderman, i abans d'això, va estudiar a l'escola Etz Chaim de Toronto.[1]

A mitjan anys 50, com a part de l'esforç de la Iexivà de Lakewood per establir més ieixives fora del poble, Kamenetsky i el Rabí Dov Schwartzman van ser enviats a fundar la Ieixivà Talmúdica de Filadèlfia. En 1955, Schwartzman va marxar per obrir la seva ieixivà a Israel. Kamenetsky aleshores va cercar al Rabí Elya Svei, per servir com a director adjunt de la ieixivà. Aquest arranjament va continuar fins a la defunció de Svei al març de 2009.[2][3]

Kamenetsky és un membre del Consell de Savis de la Torà (Moetzes Guedolei HaTorà), de l'organització rabínica Agudat Israel d'Amèrica, i serveix en el consell rabínic de moltes organitzacions, incloent el Sistema Educatiu Independent a Israel (Chinuch Atzmai), l'associació d'escoles jueves ortodoxes Torah Umesorah, la fundació Chofetz Chaim Heritage Foundation, i l'Associació per a la Divulgació del judaisme entre els Professionals (en anglès: Association for Jewish Outreach Professionals) (AJOP).

La seva opinió és freqüentment cercada i esmentada en els afers corrents tals com: l'atracció entre persones del mateix sexe, l'abús sexual, l'obesitat i les dietes, fumar tabac i beure alcohol en excés durant la festa jueva de Purim. La seva aprovació també és requerida per a la publicació de llibres sobre la Torà en anglès. Kamentsky és actiu en el si del moviment contra les vacunes, en una ocasió va declarar: "Veig les vacunes com un problema, és un frau. Fins i tot la vacuna de Salk era un frau. És tan sols un gran negoci."[4][5][6][7][8][9]

Vida personal[modifica]

L'esposa de Kamenetsky, Temi, era la filla del Hazan Moshe Brooks, va créixer en les seccions de Boro Park i Williamsburg, al barri de Brooklyn, a la ciutat de Nova York. Els seus fills són: el Rabí Sholom Kamenetsky, el director de la Ieixivà Talmúdica de Filadèlfia, el Rabí Avrohom Kamenetsky, un professor de Talmud a la Ieixivà Bais Yisroel, a Jerusalem, Dov Kamenetsky, un ben conegut filantrop i un magnat immobiliari de Toronto, Canadà, el Rabí Zave Kamenetsky de Lakewood, Nova Jersey, un professor de Talmud a la Ieixivà Belmar, el Rabí Dovid Kamenetsky, un autor i editor de l'edició Schottenstein del Talmud (publicada per Artscroll i Mesorah), tant en hebreu com en anglès, i un professor de Talmud a la Ieixivà Darchei Noam de Jerusalem, el Rabí Aharon Kamenetsky, i Eliyahu Kamenetsky. Les seves filles estan casades amb els Rabins: Yechiel Moskowitz, Shaya Shechter, i Shalom Kelemer. Un altre gendre seu, és el Rabí Tzvi Berkowitz, professor de Talmud al Col·legi Rabínic Ner, situat a Baltimore.[10]

Referències[modifica]

  1. Klein, Devorah «Eitz Chaim Schools to Celebrate 100th anniversary» (en anglès). Hamodia, 24-05-2017.
  2. Birnbaum, Avraham «Rav Dov Schwartzman, zt"l» (en anglès). Yated Neeman, 26-11-2011.
  3. Tannenbaum, Gershon «Rabbi Elya Svei (1924–2009) Talmudical Yeshiva of Philadelphia» (en anglès). The Jewish Press, 01-04-2009.
  4. Goldberg, Arthur. «A discussion with Rabbi Shmuel Kamenetsky on same sex atraction» (PDF) (en anglès). Hakira, the Flatbush Journal of Jewish Law and Thought, 26-11-2011.
  5. Berger, Paul. «Leiby Kletzky Murder Reignites Fight Over Reporting Abuse» (en anglès). The Jewish Daily Forward, 02-08-2011.
  6. «We have to control ourselves: Soveya interview with Rabbi Shmuel Kamenetsky» (PDF) (en anglès). Hakhel.info.
  7. «Rabbi Shmuel against smoking» (en anglès). YouTube, 20-05-2013.
  8. «Rabbi Shmuel Kaminetsky: "It is an Aveira to Get Drunk on Purim"» (en anglès). Vos Iz Neias, 12-02-2010.
  9. Simone, Ellen. «A Healthy Dose?» (en anglès). Baltimore Jewish Times, 28-08-2014. Arxivat de l'original el 2019-01-30. [Consulta: 30 gener 2019].
  10. Gebber, Leah «The Rebbetzin's perspective: A schmooze with Rebbetzin Temi Kamenetsky» (en anglès). Mishpacha, 27-09-2012.