Telefèric d'Olesa a Esparreguera

Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 04:42, 21 abr 2011 amb l'última edició de Aeri~cawiki (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula xarxa de transportsTelefèric d'Olesa a Esparreguera
Esparreguera - Olesa
Municipi(s)Olesa de Montserrat i Esparreguera
Inauguració2005
Longitud1.007 m
Temps de viatge4 min
OperadorFGC
Dades tècniques
Vehicles2
Capacitat vehicles15
Capacitat transport180 pers./h
Desnivell92 m
Velocitat5 m/s
Diàmetre cable55'5 mm
Enllaç amb:
Barcelona-Vallès Llobregat-Anoia
Trambaix Trambesòs
(Rodalies de Catalunya)
Rodalia de Barcelona
Rodalia del Camp de Tarragona
Rodalia de Lleida
Rodalia de Girona
Metro Barcelona

El nou Telefèric d'Olesa de Montserrat a Esparreguera és el primer funicular aeri de caire no turístic que es construeix a Catalunya. De fet, és una extensió del Metro del Baix Llobregat. La seva construcció respon a la demanda dels usuaris de la zona però molt qüestionat. Els habitants d'Esparreguera tenen en la línia noves possibilitats de connexió amb el municipi veí d'Olesa de Montserrat, a més de poder anar cap al Baix Llobregat i el Barcelonès, així com una nova unió directa cap al Bages, totes elles usant l'aeri i la línia de tren Llobregat-Anoia. L'aeri monocable recorre el quilòmetre de la línia en 4 minuts, tenint cada cabina capacitat per a 15 persones. El nou telefèric es va posar en servei el 14 d'octubre de 2005 i es preveu que al voltant de 250.000 usuaris facin servir l'aeri cada any.

  • El telecabina és de tipus vaivé (no dóna la volta a les estacions) monocable, amb estacions a Olesa i a Esparreguera.
  • La distància de 440 m entre les pilones P4 i P5, a més de permetre el "salt" per sobre del riu Llobregat, permet que en cas d'una avinguda per la pluja de període de retorn de 500 anys, les piles quedin fora de la zona inundable.
  • Les dues pilones més altes són les més properes al riu Llobregat i fan 32 metres d'alt.
  • Les cabines es creuen al llarg tram entre les pilones P4 i P5.
  • Les cabines estan dotades d'un sistema d'intercomunicació amb el centre de control de l'aeri, mitjançant un intèrfon i càmeres de vigilància.
  • Està prevista una possible futura ampliació de l'aeri col·locant una altra cabina just al costat de les actuals, que pujarien i baixarien juntes, de manera que es podria doblar la capacitat.

Enllaços Externs

Rodalies i FGC amb totes les estacions

Usuaris i amics de l'Aeri d'Esparreguera

Coordenades estacions