Tema de Viquipèdia:La taverna/Novetats

[103a setmana] El diumenge de les referències

32
Leptictidium (discussiócontribucions)

Bon vespre a tothom. La setmana passada vam referenciar 56 articles sobre polonesos que no tenien fonts durant «El diumenge de les referències». En total, la iniciativa ja ha servit per referenciar 5.650 articles de diferents temes.

La cent-tresena edició se celebra demà, 29 de gener. La categoria que ha tocat per posar com a mínim una referència a cada article és Categoria:Ucraïna. Podeu consultar aquí els articles sense referències (107 en el moment d'escriure aquestes línies).

Notifico els participants anteriors (@TaronjaSatsuma:, @Sorenike:, @Beusson:, @Alvaro Vidal-Abarca:, @Jaumellecha:, @Pere prlpz:, @Pcm:, @Amadalvarez:, @Laurita:, @Townie:, @Medol:, @Willy31igd:, @Cataleirxs:, @Pallares:, @Castellbo:, @Jordi escarre:, @Lluis tgn:, @Vallue:, @Darth vader 92:, @Xavier Dengra:, @Rocafera:, @Davidpar:, @Mercè Piqueras:, @Magenri:, @Flamenc:, @Robertgarrigos:, @Dragonfly137:, @Socialdilema:, @Jordiff:, @Josu PV:, @Smalde:, @Bsckr:, @J bullanga:, @Brunnaiz:, @Ivan Avz F:, @AntoniBM:, @Capsella01:, @Jove:, @Ramon 3223: i @Gemma Aïsa:) i animo tota la comunitat a participar-hi.

Recordeu-vos d'afegir un comentari nou aquí sota amb tots els articles que referencieu!

Leptictidium (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

El tema d'aquesta setmana no és casual, sinó que l'hem elegit per no contraprogramar-nos amb la Viquipèdia:Viquimarató Ucraïna, que se celebra demà i en la qual també us animo a participar.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Aquestes 3 properes setmanes cal lliguem les edicions amb l'etiqueta #1lib1ref, també!

Beusson (discussiócontribucions)
Jordi escarre (discussiócontribucions)
Ramon 3223 (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Cataleirxs (discussiócontribucions)
Pallares (discussiócontribucions)
Laurita (discussiócontribucions)
Capsella01 (discussiócontribucions)
Unapeça (discussiócontribucions)
Amortres (discussiócontribucions)
Josu PV (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

31 a mitja tarda, que són un 29%. A veure si podem arribar al 30% avui!

Gemma Aïsa (discussiócontribucions)

Articles referenciats per Gemma Aïsa

Amadalvarez (discussiócontribucions)
Ivan Avz F (discussiócontribucions)

Articles referenciats per Ivan Avz F (1)

  1. Hàdiatx
Ivan Avz F (discussiócontribucions)

Recupero l'avís, encara falten referències a molts paràgrafs. Sempre comparo amb les altres viquipèdies i el veig millor referenciat que els articles anglès i francès que no tenen avís de falta de referències, però això no treu que hi ha molta informació de la que no he trobat fonts.

Castellbo (discussiócontribucions)
Pcm (discussiócontribucions)
Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Articles referenciats per Xavier Dengra (0):

  1. Riu Prípiat (encara insuficient per retirar la plantilla)

Jo sé que no soc ni molt menys dels qui més participa en aquesta iniciativa, però des de fa temps m'amoïna la davallada en la qualitat de la participació dels diumenges de les referències. M'estic trobant desenes d'articles significativament llargs que tenien la plantilla de manca de referències i que ara algú els ha posat 1-2 fonts (que potser cobreixen un o dos paràgrafs com a molt) i amb això ja els resulta suficient per afegir-los aquí o fins i tot per retirar-los la plantilla. I la resta de l'article, sovint un 70-80% sense encara cap font, què?

Què volem dir amb referenciar un article? Vol dir cobrir-los perquè deixin de tenir llacunes de contingut sense bibliografia i, per tant, retirar-ne correctament la plantilla? O posar-hi una o dues referències i au? Perquè si la idea és acumular participació per algun rànquing, no anem gens bé i ens estem fent trampes greus al solitari. Hi ha entrades que necessiten refer-se gairebé sistemàticament o bé esborrant-hi contingut massivament, o bé esmerçant-hi hores fent recerca bibliogràfica perquè són traduccions d'altres versions que ja d'origen no tenien cap referència. Això segon són moltíssimes hores de feina i dubto que en dia i escaig es puguin cobrir tants articles com veig en molts participants.

Apel·lo a una reflexió sobre els llindars d'exigència perquè podem acabar convertint una iniciativa fantàstica en una campanya quantitativa a l'engròs; estem retirant avisos molt precipitadament.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Gràcies per la teva reflexió. Entenc que per retirar la plantilla «FR» cal que l'article estigui acceptablement referenciat, no perfectament referenciat. He mirat alguns articles a l'atzar dels participants d'aquesta setmana i no he vist cap desastre, tot i que pot ser que la mostra aleatòria hagi passat per alt alguna cosa.

Leptictidium (discussiócontribucions)

Ara n'he trobat un.

Seré molt franc: si un article de 1.122 octets en total té 368 octets de referències (és a dir, un terç de tot el contingut són referències) i fins i tot així es diu que «ni de bon tros aquest article té prou refs per retirar la plantilla», aleshores em rento les mans del viquiprojecte.

El Diumenge de les referències va ser ideat com un projecte lúdic perquè articles que portaven 5, 10, 15 anys sense cap font passessin a tenir un nombre acceptable de referències segons la seva llargada. Ni més, ni menys.

Podem exigir que {{FR}} només es tregui quan l'article estigui minuciosament referenciat, o gairebé. I tant que podem fer-ho! És un punt de vista que no comparteixo, però que evidentment respecto. Però aleshores el viquiprojecte deixa de ser una cosa lúdica, es converteix en feina i, al meu parer, perd la raó de ser.

[PS: Com que el llenguatge escrit es presta a malentesos, emfatitzo que no estic empipat ni molt menys ofès pel que diu el Xavier; simplement apunto que aquesta no era la meva visió per al viquiprojecte i, per tant, en cas d'anar en aquesta direcció, servidor passaria el relleu de l'organització a algú altre. Una abraçada a tothom!]

Amortres (discussiócontribucions)

Jo interpreto que el que es diu a Viquipèdia:Citau les fonts: A causa de Viquipèdia:Verificabilitat cada fet presentat a l'article ha de ser concretament verificable; a criteri de l'editor, pot incloure tantes citacions correctes i apropiades com consideri per tal de defensar les afirmacions de l'article. Tot i així les citacions només haurien de ser absolutament indispensables: 1) Quan es cita una frase dita o escrita per una persona. 2) Quan s'escriu una frase en què el subjecte no és clarament identificable de l'estil "Els experts creuen que..." 3) Quan s'afegeix informació sobre una persona viva. 4) Quan s'afegeixen fonts a articles en els quals no heu desenvolupat els continguts. i 5)Quan s'afegeixen arxius multimèdia dels quals no disposeu de drets de còpia i reproducció o no està clar que siguin de domini públic. és que no calen referències a cada paràgraf (com si que ho seria per un article de qualitat) però entenc i fins i tot comparteixo la reflexió de Xavier Dengra i segur que he tret alguna plantilla que ell no hagués tret. Però potser ens cal revisar la política, que és de 2014 i ser més exigents en els articles, i augmentar els casos en què és indispensable referenciar (per exemple que hi hagi una per article, i/o almenys una per paràgraf i/o una per cada (per posar un número a l'atzar) 2000 caràcters.)

Jordi escarre (discussiócontribucions)

Jo, solia participar en aquest projecte, no pas per competir (soc poc competitiu) més aviat perquè pensava que podia ser bo per la Viquipèdia. En aquest projecte i en Gran Quinzena Anual de la Qualitat/2022 on hi ha molts articles que necessiten tasques de manteniment i és una bona font per trobar-ne tot l'any. I ara certament tinc dubtes de si ho he fet prou bé, quan faig una edició sempre ho faig a fi de bé i mirant de fer aportacions positives i ben fetes. I pensant que hi ha molts ulls i viquipedistes per rectificar en cas que calgui.

En tot cas donar-li les gràcies a en Leptictidium@Leptictidium per la feina feta i per ser-hi cada setmana, a ell i als qui heu fet aportacions per intentar millorar la Viquipèdia.

Xavier Dengra (discussiócontribucions)

Espero que en cap cas es malinterpreti la meva presumpció de bona fe cap a en @Leptictidium ni a cap altre usuari de la Viquipèdia que contribueix en aquesta iniciativa. Vull ser taxatiu amb això: jo no puc participar gaires diumenges (són unes 3-4h preparant la programació de tuits del cap de setmana del compte oficial), us envejo als qui ho feu i la tasca persistent de prendre cada cap de setmana un tema -fins i tot quan són pesats o avorrits- és lloable i imprescindible.

Simplement, crec que és important tenir clara la finalitat de fons i saber fins a quin punt cadascú de nosaltres troba el terme mig entre l'autoexigència com a viquipedistes contrastats (la majoria dels qui participem en aquesta iniciativa som força veterans); el balanç quantitat vs. qualitat en un sol dia; i el compliment de la política no per un AdQ, sinó per un estàndard que faci que en un article corrent siguem un pèl millors que aquell idioma del qual hem importat l'article sense fonts.

Potser sí que, com diu n'@Amortres, hauríem de revisar els nostres llindars d'exigència directament de la política de la qual bevem: la qualitat d'un AdQ ha de ser respecte de la completesa, la perfecció i el registre divulgatiu, però no pas perquè tot el contingut tingui prou referències. Això darrer hauria de ser l'habitual en cada entrada perquè altrament, per defecte, ja estem fent la vista grossa en diverses polítiques bàsiques (VER, FF i CF).

Crec que hem d'aprofitar l'oportunitat de corregir entrades aquests diumenges no per sumar una xifra o una altra, sinó perquè en els pocs que puguem esmenar la retirada de plantilla tingui el valor real i tangible que el contingut que ens hi havíem trobat ja no es pot discutir per manca de fonts. Respecte d'això d'acceptablement referenciat, recordem també que qualsevol informació no referenciada és susceptible de ser esborrada. Acceptar que retirarem un avís de deficiències quan hi ha paràgrafs de 7-8 línies o tota una secció sense cap font, no és acceptable. Ni en AdQs, ni en articles senzills.

Dit això, amb la mà al cor i amb un marge de discrepància en articles puntuals, espero que continuïs, @Leptictidium, liderant aquesta iniciativa setmana rere setmana. És de les millors dels darrers al projecte i no crec que sigui dolent que, a poc a poc, aquest ludisme que reivindiquis vagi acompanyat d'una crítica constructiva i d'un consens creixent en l'exigència (o competitivitat, o refinament, com n'hi vulgueu dir). Seguim!

Vallue (discussiócontribucions)
Leptictidium (discussiócontribucions)

67 articles i, sobretot, una nova participant aquesta setmana. Que bé! Moltes gràcies a tothom i fins diumenge que ve.

Resposta a «[103a setmana] El diumenge de les referències»