Usuari:Albert Vila Romeu/Garuda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeAlbert Vila Romeu/Garuda
Estàtua de Garuda, el vahana de Vixnu

Garuda (en sànscrit: गरुड Garuḍa, en pali: Garuḷa) és un ocell mític molt gran que agrada als ocells. Criatura que apareix tant en la mitologia hindú com en la mitologia budista. És considerat un déu menor en l'hinduisme i en el budisme.

Garuda és el nom hindú per a la constel·lació de l'Àliga.

Garuda en l'hinduisme[modifica]

En la mitologia hindú, Garuda és una divinitat menor, generalment és la muntura de Vixnu. Garuda es representa com si tingués un cos d'or, cara blanca, ales vermelles, un pic d'àguila i ales, però el cos d'un home. Porta una corona sobre el cap, és antic i enorme i pot bloquejar el sol.

El seu estatus en la religió hindú es pot mesurar pel fet que en la independència d'Upanishad, el Garudopanidad i un Purana, el Garuda Purana està dedicat a ell. Se li atribueixen diversos noms: Chirada, Gaganeshvara, Kamayusha, Kashyapi, Khageshvara, Nagantaka, Sitanana, Sudhahara, Suparna, Tarkshya, Vainateya, Vishnuratha. Els Vedes van proporcionar la referència més antiga de Garuda, encara que amb el nom de Śyena, en què aquesta poderosa au es diu que ha portat nèctar a la Terra des del cel. Els puranas, que van existir molt més tard, fan menció de Garuda com la mateixa cosa, i aquest fet indica que Śyena ('àguila') i Garuda són la mateixa cosa. Una de les cares de Śrī Pañcamukha Hanuman és Mahavira Garuda. Aquesta cara apunta cap a l'oest. El culte a Garuda es fa perquè es creu que pot eliminar els efectes del verí en el cos. Hanuman és també un dels avatars de Garuda. En el Tamil Vaishnavism, Garuda i Hanuman són coneguts com a "Periya Thiruvadi" i "Siriya Thiruvadi".

En el Bhagavad Gita (CH.10, vers 30), enmig de la Batalla de Kurukshetra, Krishna n'explica la seva omnipresència, diu: "De les aus, jo sóc el fill de Vineeta (Garuda)"; això indica la importància de Garuda.

Garuda desenvolupa un paper important com a avatar de Krishna, en el qual Krishna i Satyabhama viatgen sobre Garuda per matar Narakasura. En una altra ocasió, Lord Hari munta Garuda per salvar el devot elefant Gajendra. També es diu que les ales de Garuda, quan volen, cantaran els Vedes.

Garuda en el budisme[modifica]

En la mitologia budista, Garuḍas (pāli: garuḷā) són enormes aus depredadores amb intel·ligència i organització social. Un altre nom per a garuda és suparṇa (pāli: supaṇṇa), que significa 'amb bones ales'. Com les nāga, combinen les característiques dels animals i els déus i es poden considerar els devas més baixos.

La grandària exacta de Garuda és incerta, però les seves ales, es diu que podien fer molts quilòmetres. Això pot ser una exageració poètica, però també es diu que la cua de garuda crea vents huracanats que enfosqueixen el sol i fa volar cases. L'ésser humà és tan petit en comparació amb un garuda que una persona es podria amagar en el seu plomatge i no es veuria (Kākātī Jātaka, J. 327). També són capaços d'agafar un grapat d'arbres de rel i emportar-se'ls.

Els garudes tenen reis i ciutats i, com a mínim, alguns d'aquests tenen la potència màgica de transformar-se en forma humana quan desitgen tenir tractes amb la gent. En algunes ocasions, els reis Garuda han tingut aventures amb dones humanes en aquesta forma. Les seves cases estan en boscos del simbalī o arbres de cotó o de seda.

Els garudes són enemics de les nāga, una ètnia intel·ligent de serp o drac i són éssers als quals s'ha de caçar. El Garuda va cridar a la Nāga per portar-la davant els seus caps, però la Nāga va aprendre a empassar-se pedres perquè fos massa pesada i així Garuda no se la pogués emportar, matant-los per esgotament. Aquest secret va ser revelat als garudes pel monjo Karambiya, el qual els va ensenyar a agafar una nāga per la cua i obligar-la que vomités la pedra (Pandara Jātaka, J. 518).

Els garudes es trobaven entre els éssers anomenats per Śakra per protegir el món Sumeru i el cel Trāyastriṃśa dels atacs de les asures.

En el Mahasamyatta Sutta, Buda aconsegueix una pau temporal entre els garudes i les nāga.

La paraula Garuda en sànscrit ha estat agafada i modificada en diferents llengües de diferents països budistes. A Tailàndia, la paraula Garuda és Krut (ครุฑ). A Birmània, és ga-lon. En japonès, s'anomena Karura (la forma Garuda ガルーダ), encara que és utilitzat en la ficció japonesa.

A Tailàndia i Indonèsia, tenen Garuda com el seu símbol nacional, també l'aerolínia nacional d'Indonèsia es diu Garuda Indonèsia. Una de les formes de Garuda és utilitzada a Tailàndia com un senyal de la família reial, s'anomena Krut Pha, que significa 'Garuda actuant en els vehicles (de Vishnu)'.

El Garuda és el símbol de la ciutat d'Ulan Bator, Mongòlia. Segons les creences populars de Mongòlia, Khangard és l'esperit de la muntanya de Bojdochan, que va esdevenir un seguidor de la fe budista. Avui és considerat com el guardià de la muntanya de Bojdochan.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Albert Vila Romeu/Garuda