Vela esportiva

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La vela lleugera és la propulsió d'una embarcació, que mitjançant una vela, aprofita el vent i la fa avançar. Aquests no disposen de motor de cap tipus i naveguen a prop de la costa. La competició d'aquest esport és supervisada per la Federació Internacional de Vela (ISAF), a través de les diferents federacions nacionals com la federació espanyola de vela (RFEV).[1]

cruceros amarrados

Historia[modifica | modifica el codi]

La història de la vela ha estat molt important en el desenvolupament de la civilització, proporcionant més mobilitat, ja sigui pel comerç, el transport, la guerra, o la capacitat de pesca. Hi ha diverses opinions sobre la representació més antiga d'un vaixell de vela. Alguns investigadors diuen que va aparèixer en un disc pintat, que es va trobar a Kuwait i data de finals del segle cinquè mil·lenni abans de Crist.[2] Altres investigadors, diuen que els primers vaixells de vela lleugera es van trobar a l'antic Egipte. Els egipcis van atribuir els vaixells de vela a Isis,una deessa Egípcia, qui buscava el seu fill. Per poder anar més ràpid en el viatge, se li va ocórrer elevar un pal en mig de l'embarcació i posar un llenç capaç de rebre el vent, i fer avançar més ràpid l'embarcació. També una minoria d'investigadors diuen que els primers vaixells de vela van ser fet pels grecs. Segons la creença grega van poder ser dos homes els inventors, Dèdal quan va escapar del laberint de Creta o Eol, deu dels vents. Els avenços en la tecnologia de navegació van començar a fer-se a l'Edat Mitjana, i permeten a exploradors àrabs, xinesos, indis i europeus fer viatges més llargs i, per tant, ha contribuït a moltes grans exploracions al món. Una de les naus més elaborades en l'edat antiga va ser trirrem. Aquesta tenia tres files de rems en cada costat i una vela quadrada en el centre.

ISAF[modifica | modifica el codi]

La ISAF[3] va ser fundat l'octubre de 1907, amb el nom d'International Yacht Racing Union (IYRU). La van fundar 12 nacions europees: Alemanya, Imperi austrohongarès, Dinamarca, Espanya, Finlàndia, Franca, Itàlia, Noruega, Països Baixos, Regne Unit, Suècia i Suiza. En el 5 d'agost de 1996, quan el Comitè Olímpic Internacional va reconèixer la ISAF com la màxima autoritat en aquest esport, es va canviar de nom a ISAF, International Sailing Federation. L'ISAF es dedica a regular les normes d'aquest esport a un nivell competitiu, mitjançant el reglament de regates a vela lleugera. A més a més, la seva funció també és celebrar periòdicament competicions en cada una de les classes.

Vela lleugera i de creuer[modifica | modifica el codi]

Les embarcacions de vela lleugera estan considerades aquelles que tenen una eslora menor. Aquestes han de ser guardades a terra abans i després de la navegació. Les embarcacions de creuer són aquelles amb una major eslora. Aquestes es mantenen a l'aigua tota l'estona, és a dir que no es guarden amb un carro de varada a terra com en les embarcacions de vela lleugera.

Tipus vela lleugera[modifica | modifica el codi]

Solen ser models amb unes mides, uns pesos, i uns aparells idèntics entre ells. Aquests es diferencien en moltes classes diferents, però les més populars són: Optimist: és una embarcació per els nens que acaben de començar. És l'embarcació més petita i més lenta de totes, en la qual l'edat màxima per competir en ella són 15 anys, quan superes aquesta edat has de navegar amb una altra classe.

regata de optimist

Laser: és l'embarcació més semblant a l'optimist. Té una vela triangular que aquesta pot ser de tres mides: 4.7, radial i estàndard. El làser radial és olímpic per les dones i, en canvi, el laser Standard és olímpic pels homes.

Finn: és una classe individual molt dura. La seva vela és molt gran i això dificulta la navegació amb vent. Sol ser la classe a que es passen els que competeixen en laser Standard quan ja s'han cansat del làser.

420: és una embarcació doble. Cada cop hi ha menys vaixells d'aquesta classe perquè molts es canvien a 29er. El pas del 420 se sol fer al 470, ja que és la mateixa embarcació però amb una vela més gran i olímpica.

29er: és una embarcació doble, la qual ha estat inventada fa poc temps i cada cop és més popular. Aquesta està substituint al 420, ja que és molt més ràpida i més inestable i els regatistes s'ho passen millor. Com en el 420 es passa al 470, en el 29er es passa al 49er, que és la mateixa embarcació però més gran.

Europa: és una classe que anteriorment es va posar molt de moda, però actualment ha baixat una mica el seu prestigi. Això es deu al fet que últimament la gent que competia en aquesta embarcació va tindre diversos problemes d'esquena, i van tindre-ho que deixar.

Tornado: és una embarcació doble molt dura, a que té tres veles, la major, el floc i el spinnaker. Aquest embarcació a part de ser bastant complicada és molt ràpida i pot arribar als 56km/hora, i per això se la considera la Formula 1 de les embarcacions.

Tipus vela creuer[modifica | modifica el codi]

Aquestes embarcacions poden ser d'una classe o de diverses, és a dir que hi hagi diversos iguals, o que siguin dissenys únics. Al no estar dividits en classes no podem posar les classes més populars, però un creuer pot ser des del típic vaixell de vela amb motor, fins als típics vaixells de 4 pisos que solen sortir en les pel·lícules quan marxes de viatge per el mar.

Materials dels vaixells[modifica | modifica el codi]

Existeixen diferents materials per construir un vaixell. Aquests estan basats en l'utilitat que li donaràs i en el preu.

VAIXELLS DE FUSTA
Aquests són vaixells elegants però que requereixen un alt manteniment, especialment si es troba a prop dels tròpics. Per això cada cop hi ha menys vaixells de fusta i, a conseqüència, els especialistes que treballen en aquest material van desapareixent.
VAIXELLS DE FIBRA DE VIDRE
És el material més utilitzat amb diferència, i això es dóna per diverses raons. La primera perquè és un material més econòmic, senzill i amb un acabat perfecte. Es solen fer en embarcacions que navegaran pocs dies de l'any i que passaran la major part del temps amarrades al port.
Vaixells de ferrociment
Es van utilitzar especialment en els anys 70. És una material molt barat, però només es pot aplicat a l'estructura del vaixell. És bastant segur per la navegació i el manteniment és semblant a la de la fibra de vidre, però el problema és que són vaixells molt pesats.
 • Vaixells d'acer:

És un material molt utilitzat per vaixells grans, ja que és molt dur. Els tractaments antioxidants són bàsics, i molt delicats, en vaixells d'aquest material, ja que depèn directament de la duració del vaixell. Un avantatge podria ser que permet qualsevol disseny per complicat que sigui. Però un problema és que al no ser aïllants tèrmic l'interior del vaixell pot arribarà a tenir unes temperatures molt altes o molt baixes.

Vaixells d'alumini

La seva duresa i el seu pes són ideals, especialment si tenim en compte la seva ductilitat per poder rebre impactes accidentals sense fracturar-se. A més no necessiten cap mena de pintura per mantenir-lo, ja que resisteix perfecte la corrosió.


Els vaixells més petits, és a dir els de vela lleugera, estan fets de fibra de carboni. Aquesta s'adapta molt bé al motlle del vaixell fet inicialment, i aquesta està protegida amb una capa de massilla per donar consistència al vaixell.

Materials de la vela[modifica | modifica el codi]

29er

La figura i el material de les veles ha variat molt al llarg de tota l'historia. Es van fer diverses classes, unes de forma rodona, d'altres de forma triangular i d'altres quadrades. Els egipcis els construïen amb escorça del papir. Els Romans utilitzaven el lli, i alguns pobles del voltant utilitzaven espart i joncs. En canvi els Xinesos utilitzaven materials molt diferents, les veles les subjectaven per canyes, i les veles estaven fetes de cotó. Actualment les veles poden ser de diversos materials segons la utilitat de cada una. Es pot utilitzar el Nylon, aquest és un plàstic de gran resistència però al mateix temps molt flexible. Aquest material és perfecte per veles com el Spinnaker, ja que ha de cedir per agafar les estirades del vent embossat. Les veles que no embossen aire com la major o el floc, el material ha de ser més rígid i per tant ja no es pot utilitzar el Nylon. En aquests casos, el que s'utilitza és el Dacron, que aquest és tan resistent com el Nylon però menys flexible. També hi ha el Kevar que és un material molt rígid i lleuger, per lo tant les veles d'aquest teixit pesen molt poc i no perden la seva forma original. Aquest és molt car i pateix molt pels rajos ultraviolats del sol i per això no es fa servir tant.

Parts del vaixell[modifica | modifica el codi]

 • Màstil: pal bàsic que suporta la vela major.
 • Floc: és la vela més petita situada a la part davantera de l'embarcació.
 • Casc: part que forma el vaixell en si. És la part que flota en l'aigua.
 • Estribor: és la manera nàutica de dir dreta.
 • Babor: és la manera nàutica de dir esquerra.
 • Proa: és l'art de davant del vaixell.
 • Popa: és la part de darrere de l'embarcació.
 • ALETA: és la cantonada de darrere del casc.
 • ESCOTA: cabo que pot ser de diferents mides, que controla l'obertura de la vela major i el floc.
 • ORSA: part extraïble del vaixell amb forma rectangular, que la seva funció és reduir la força de la corrent, és a dir fer que l'embarcació navegui endavant i no vagui de costat.
 • Botavara: cilindre situat a sota de la vela major que dóna forma i consistència a la vela.
 • Timó: part essencial que controla la direcció de l'embarcació.


Part de la vela[modifica | modifica el codi]

 • Major: és la vela més gran i està situada darrere del floc.
 • FLOC: vela petita que està situada davant de tot.
 • Espinnaker: és una vela molt potent que només la porten algun tipus d'embarcació. Aquesta està guardada dins de l'embarcació i es treu quan fas un rumb obert (llarg, través, popa) estirant d'un cabo.
 • Puny de drisa: és el punt on s'acaba la vela major.
 • 'Sables: pals que es posen dins de la vela per donar-li forma.
 • Baluma: part exterior de la vela (tant de la major com del floc), per on surt el vent.
 • Gràtil: part interior de la vela per on entra el vent. És la part més sensible de la vela.
 • Pujamen: part inferior de la vela, és el punt entre la botavara i la vela.
 • Puny d'escota: és el punt exterior i inferior de la vela on es lliga la vela amb la botavara de la vela major.
 • Puny d'amura: és el punt que està més a l'exterior del floc.

Vents[modifica | modifica el codi]

els vents

El vents poden vindre de moltes direccions i solen anar variat constantment, d'això se'n diu roles. Hi ha 8 tipus de vents.

 • Tramuntana: és el vent que ve del nord. Sol ser un vent molt fort, fred.
 • Migjorn: és el vent que ve del sud. No és un vent molt fort i el mar sol estar tranquil.
 • Llevant: és el vent més fort juntament amb la tramuntana. Prové de l'est i és un ven que a part de ser fort, deixa molt mala mar de fons, és a dir molta onada.
 • Ponent: és el vent que prové de l'oest. No és gaire fort però, igual que el llevant, deixa molt mala mar de fons.
 • Mestral: és el vent que prové del nord-oest. Juntament amb la tramuntana i el llevant és un vent molt fort, però amb aquest vent la mar no sol estar molt moguda.
 • Gregal: és el vent que prové del nord-est. És un vent no massa fort però que constantment està rolant, és a dir que constantment està canviant la seva direcció.
 • Garbí: és un vent que prové del sud-oest i és molt típic a tota la Costa Durada i la Costa Brava sud. És un vent fluix que no dóna cap problema.
 • Xaloc: és el vent que prové del sud-est. És molt poc comú, però quan es dóna pot ser molt variat.

Rumbs[modifica | modifica el codi]

Una embarcació sense motor, pot navegar al rumb que vulgui però, això si, n'hi haurà que anirà més ràpid, d'altres més lent i d'altres no podràs anar directament, si no que hauràs de fer un ziga-zaga. Hi ha 4 rumbs possibles.

 • Cenyida: és la manera de navegar en contra del vent. En aquest rumb no pots navegar directament. El vent com s'ha mencionat anteriorment, entra pel gràtil i surt per la baluma, per tant si naveguéssim directament el ven ens entraria per davant i no permetria que la vela s'inflés i fes avançar l'embarcació. A causa d'això hem d'anar fent ziga-zagues i a poc a poc avançar endavant. La vela ha d'anar en una posició tancada en la qual la botavara estigui just a sobre de l'aleta.
 • Través: és el rumb que està perpendicular al vent. Amb aquest rumb pots anar directament i és el més ràpid de tots amb diferència. La vela es porta mig oberta, en una posició en que li entri el vent bé; és a dir que el gràtil no flamegi i que no estigui massa i que, per tant, el vent no flueixi amb tranquil·litat.
 • Llarg: és el segon rumb més obert i, també, el segon més ràpid, després del través. La vela s'ha de portar més oberta que en el través, ja que el vent entra més de popa. S'ha d'anar jugant i veure en quin punt la vela no flameja.
 • Popa: és el rumb més lent de tots, però a diferència de la cenyida es pot anar directe a la boia, i això fa que puguis arribar amb menys temps. La vela ha d'estar completament oberta, però mai sense passar-se d'uns 90 graus.

Virades[modifica | modifica el codi]

Són moviments que consisteixen a canviar el rumb de l'embarcació i fer que el vent entri per una altra part de l'embarcació de manera que la vela hagi de canviar de costat. Hi ha dos tipus de virades:

1. Virada per avant: és aquella virada que passes la proa per on ve el vent, girant un mínim de 90 graus. Aquest vira es du a terme quan estàs en rumb de cenyida i vols anar cap al cantó oposat.

2. Virada en rodó: També és coneguda com a trasluxada. Consisteix a passar la popa per on ve el vent, canviant la vela de costat i d'aquesta manera canviar d'amura. Es du a terme quan vas en popa i vols canviar de costat. Si estàs anat de popa rodona, és a dir que el vent t'entra directament per la popa, no cal variar el rumb per poder canviar la vela de costat.

Reglament[modifica | modifica el codi]

El reglament[4] de regates a vela (RRV), es publica cada 4 anys, en finalitzar els jocs olímpics. És publicat per la Federació Internacional de Vela (ISAF). Consisteix en un seguit de normes que no pots incomplir, amb l'objectiu de fer la vela un esport menys perillós, més ordenat i més just per ha tothom. Si incompleixes una norma, t'has de penalitzar, i depèn de la norma que es tracti, la penalització pot ser més alta o menys. Les normes principals i més importants són:

Competitivitat És la regla 69. Diu que no es pot robar ni fer malbé el material dels altres amb mala intenció, només per aconseguir un benefici cap a tu. Si incompleixes aquesta norma, es pot arribar a penalitzar amb l'extracció de la llicència federativa, és a dir que et poden deixar sense navegar.

Bavor / estribord És la regla 10. Diu que quan els vaixells estan en amures oposades, el vaixell amurat a bavor s'haurà de mantenir separat a un vaixell amurat a estribord. El vaixell amurat a estribord és aquell que es troba a la dreta del vaixell, i sempre té preferència. El vaixell amurat a bavor, és aquell en que la persona està asseguda a la dreta del vaixell i és la que s'ha de mantenir apartada.

Barlovent / Sotavent És la regla 11. Diu que quan els vaixells estan en la mateixa bordada i compromesos, el vaixell de barlovent es mantindrà separat d'un vaixell a sotavent. El vaixell de barlovent és aquell que es troba més a prop del vent, i s'ha de mantenir separat del de sotavent. El vaixell de sotavent és aquell que està més allunyat del vent.

Aigua És la regla 18, i una de les més complexes. Aquesta norma diu que a un radi de 3 eslores (una eslora és la llargada del vaixell), el vaixell que estigui més lluny de la boia s'ha de mantenir separat del que està més a prop, deixant-li espai suficient perquè aquest pugui passar-la correctament.

Regata[modifica | modifica el codi]

Una regata és una competició esportiva de velocitat, o una cursa entre embarcacions. Les regates de vela lleugera solen realitzar-se sobre un recorregut marcat per boies. A vela de creuer, a més dels recorreguts abalisats, es navega en regates de port a port. Quan el recorregut travessa diferents mars la regata s'anomena oceànica o transoceànica. Les regates més destacades són:

Sortida[modifica | modifica el codi]

salida de 29er

La sortida d'una regata és la part més important de totes. Primerament avisen als 5 minut i aixequen la bandera de classe. Després tornen a avisar als 4 minuts i aixequen la bandera de sortida. Finalment avisen quan queda 1 minut per la sortida. Aquí la gent s'alinea amb una línia imaginaria que es crea entre el comitè i una boia o un visor. Al moment de la sortida has de travessar aquesta línia, i disposar-te a anar cap a la primera boia el més ràpid possible. Durant l'últim minut, no pots creuar aquesta línia, ja que si no, depèn de la bandera que s'hagi pujat, es penalitzarà d'una manera o d'una altre.

Banderes de sortida[modifica | modifica el codi]

Quan queden 4 minuts per la sortida, el comitè aixeca una bandera de sortida, segons la bandera que hagi aixecat durant l'últim minut podrem, o no, entravessar la línia imaginaria. Aquestes poden ser:

Papa
És una bandera de quadres blancs i blaus. Aquesta vol dir durant l'últim minut, pots estar fora de la línia, però si en moment de la sortida estàs fora, has de tornar a entrar i tornar a sortir.
India
És una bandera groga amb un punt negre en el mig. Significa que durant l'últim minut de la sortida no pots estar fora de línia. Si ho estàs, has de fer una volta en el comitè o en el visor i tornar a sortir.
Zulu
És una bandera amb 4 triangles de colors negre, vermell, groc i blau. Aquesta bandera és molt poc comú i no es fa servir quasi mai. Vol dir que si estàs fora durant l'últim minut, et des conten un 15% del teu resultat final.
Negre
És una bandera de color negre. Es fa servir bastant habitualment i avisa de que si durant l'últim minut estàs fora línia quedes desqualificat directament de m.

Boies[modifica | modifica el codi]

En les regates, es posen uns flotadors molt grans, rectangulars anomenats boies. Aquest et marquen el recorregut que hauràs de fer. Quan fas el recorregut has d'imaginar una espècie de fil imaginari està enganxat a la popa del teu vaixell i marca tot el recorregut que has fet. Per haver fet correctament el recorregut, has d'imaginar que estires d'aquest fil, si totes les boies queden agafades per el fil, vol dir que ho has fet bé.

Arribada[modifica | modifica el codi]

L'arribada és el punt on s'acaba el recorregut. Està marcat per una boiarí amb una bandera blava i un vaixell també amb una bandera blava. En el vaixell es troben unes persones que són les encarregades d'apuntar i gravar en quin ordre arriben els regatistes.

Possibles recorreguts[modifica | modifica el codi]

Depèn de la classe que sigui, si és més ràpid o més lent, etc. Podem distingir entre molt tipus de recorreguts, però els més comuns són:

ZI: Consisteix a fer uns volta més en el primer tram. És a dir, que seria cenyida, popa, cenyida, través, popa, llarg.

ZO: Consisteix a fer una volta més en la segona part del recorregut. És a dir que consisteix a fer: cenyida, través, popa, cenyida, popa, llarg.

XO: Aquest recorregut consisteix a fer uns volta única en el recorregut, és a dir: cenyida, través, popa, llarg.

Triangle olímpic: és un dels recorreguts més importants de tots. Aquest és el que es va fer servir en les olimpíades. Consisteix a fer: cenyida, popa, cenyida, través, través.

Vela olímpica[modifica | modifica el codi]

La vela es va convertir en un esport olímpic en el 1900, quan es van celebrar els jocs olímpics de París. Quatre anys abans estava previst que participés en Atenes però les males condicions meteorològiques no ho van permetre. A partir d'aquí, ha estat present en tots el jocs, excepte en els de San Luis en el 1904, i patit moltes variacions en les classes i estils. Per poder anar a les olimpíades, primer de tot has de classificar al país, fent campionats continentals i mundials. Un cop el país està classificat, has de fer un seguit de competicions nacionals per decidir qui representarà el país. Es fan diverses competicions, en cada competició guanyes un seguit de punts, que com més endavant més n'aconsegueixes, i segons el nombre de punta que té cada persona es fa un rànquing. El primer d'aquest rànquing és el que anirà a les olimpíades i representarà al país.


Referències[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

 • Monica Azón, El Láser
 • Monica Azón, L'optimist
 • Frank Tyler, Historia de la navegació a vela

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vela esportiva