Viquiprojecte:Arxius/Activitats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Viquiprojecte: Arxius
Wiki Loves Archives!

#arxius


Els Viquipedistes són una comunitat mundial de voluntaris del coneixement. Aquí, a la Biblioteca de Palafrugell

Hi ha moltes maneres de col·laborar amb la Viquipèdia. No només es tracta d'ampliar articles, sinó que l'objectiu és obrir la institució i els seus fons a una comunitat de voluntaris del coneixement i facilitar l'accés al coneixement a la ciutadania en general. Aquí es llisten algunes de les activitats que podem organitzar plegats, ordenades més o menys per ordre de complexitat. Recordeu, però, que cada institució és diferent i aquestes activitats s'adapten sempre a les necessitats de cada centre.


Taller d'edició wiki[modifica]

Perquè organitzar un taller d'edició sobre Viquipèdia al teu arxiu? Perquè ajudaràs a difondre el coneixement mitjançant l'eina més usada actualment per accedir a la informació. La informació ha de viure en format paper i en digital i ha de ser traçable. Un voluntari d'Amical Wikimedia anirà al teu arxiu a fer el taller. Contacta amb nosaltres!!

Viquimarató[modifica]

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc -sovint una biblioteca, un museu o un arxiu- per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l'enciclopèdia. Ja s'han fet viquimaratons per ampliar l'article sobre Xavier Miserachs, Joan Miró, Ángeles Santos Torroella o Modest Cuixart, entre d'altres. És una bona manera de fer créixer un article d'una manera ràpida i també de socialitzar. Els arxivers proporcionen fonts de qualitat, i els viquipedistes només necessiten connexió a Internet, una taula i una cadira. És una activitat molt adient per a biblioteques, arxius i museus.

Alliberament d'imatges[modifica]

La Viquipèdia és un lloc amb molta visibilitat i cada cop més institucions culturals volen que les seves col·leccions o fons siguin el més accessibles possibles per a tothom. El repositori d'imatges de la Viquipèdia es diu Wikimedia Commons, i és un portal web on tot el contingut que es penja està amb llicència Creative Commons o bé en domini públic, pel que es permet fins i tot la seva reutilització comercial.

Alliberament de textos[modifica]

Institucions de renom com el MACBA, la Generalitat de Catalunya o l'Ajuntament de Palafrugell han modificat l'avís legal del seu web per fer-la compatible amb projectes com la Viquipèdia. Llegiu per exemple l'avís sobre drets de reproducció del web del MACBA. D'aquesta manera hem pogut crear desenes d'articles reaprofitant textos ja generats a la institució, i donant-los la visibilitat que té la Viquipèdia i relacionant-los amb continguts més genèrics.

D'altres institucions ens han signat un permís de reutilització de continguts per fer servir el contingut del seu web o d'alguna publicació en particular. Destaquen els permisos del CCCB, el Museu de les Arts Escèniques, el Museu Nacional d'Art de Catalunya, el Disseny Hub Barcelona, el Museu Picasso, la Fundació Josep Pla, el Museu del Suro i l'Arxiu Municipal de Palafrugell, entre d'altres.


Concursos[modifica]

Els concursos sempre són una bona manera de gamificar l'edició wiki. El 2015, per exemple, es va organitzar un concurs per traduir les biografies darrers guanyadors del Premi Sant Jordi de Novel·la al màxim número d'idiomes. Voluntaris d'arreu van crear més de 80 articles en una vintena d'idiomes.

Programes educatius[modifica]

A nivell arxivístic en català només s'han fet un parell de projectes a nivell educatiu, el més destacat amb l'Escola d'Arxivística de la Universitat Autònoma de Barcelona.


Viquipedista resident[modifica]

Un Viquipedista resident és un editor de Viquipèdia que treballa conjuntament amb una institució cultural determinada per a posar en valor a la Viquipèdia el coneixement que aquesta genera, seguint i respectant els principis i objectius tant de la institució com de l'enciclopèdia. Es tracta d'una persona que afavoreix que es creïn ponts entre la comunitat d'editors i els professionals de la institució cultural.

Institucions com el Museu Britànic, el National Archive dels Estats Units, la Smithsonian Institution, el Museu Picasso i el Museu Nacional d'Art de Catalunya ja tenen o han tingut el seu Viquipedista resident. Podeu veure la llista completa mundial de Viquipedistes residents aquí

Traduccions[modifica]

Un petit museu comarcal de la ciutat de Derby, a Anglaterra, la Derby Museum and Art Gallery, ha aconseguit que l'article sobre la seva institució i les seves obres més destacades estiguin traduïdes a més de 50 idiomes.

La Viquipèdia és una comunitat internacional. Existeixen edicions en 287 idiomes: hi ha tot un món on fer arribar els vostres continguts. Això us pot permetre fer arribar els vostres continguts a una comunitat global i també poder accedir al contingut generat per milers de persones arreu del món i traduir-ho a la vostre llengua materna.

S'han fet diversos experiments multilingüístics des d'institucions culturals, com per exemple el Derby Challenge, on un museu dels Països Baixos va entrar en contacte amb la seva comunitat local per crear en neerlandès les entrades a Viquipèdia de les seves obres més destacades, posteriorment les van traduir a l'anglès i des de la Viquipèdia en anglès es va fer una crida a nivell mundial per a traduir aquests continguts. Per a que fos més divertit, aquesta crida es va fer organitzant un concurs, on els viquipedistes que traduïen més articles guanyaven més punts, que es traduïen en premis (objectes de la botiga del museu, per exemple). Els Viquipedistes Catalans som molt actius en aquest tipus de concursos i som coneguts a nivell mundial com la Catalan Army, ja que han guanyat diversos d'aquests premis. A Catalunya es va fer un procés similar amb els codis QR de la Fundació Joan Miró, aconseguint tenir els articles relacionats traduïts entre 4 i 25 idiomes, depenent de l'entrada.