Bisbat de Conca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBisbat de Conca
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusbisbat catòlic
diòcesi sufragània arquebisbat de Toledo Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Superfície17.140 km² Modifica el valor a Wikidata
Membres180.536 (2019) Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaJosé María Yanguas Sanz (2005–) Modifica el valor a Wikidata
Part deprovíncia eclesiàstica de Toledo Modifica el valor a Wikidata

Lloc webwww3.planalfa.es… Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Bisbat de Conca és una diòcesi catòlica centrada en la ciutat de Conca i pràcticament coincident amb el territori de la província de Conca a Espanya. Té la seu a la Catedral de Santa María y San Julián.

Història[modifica]

Fou fundada després de la Conquesta de Conca per butlla del Papa Luci III el 5 de juliol de 1183, sis anys després que Alfons VIII conquistés als musulmans la ciutat de Conca, sobre el territori que corresponia a tres diòcesis visigodes anteriors: Segòbriga, Valeria (Las Valeras) i Arcàvica.[1][2] En la dècada de 1220 el metropolità Rodrigo Jiménez de Rada va intentar dividir la diòcesi en els seus dos originals, però l'oposició del bisbe García va conduir a un plet entre tots dos, que el bisbe de Burgos Mauricio va resoldre a favor del conquès.[3]

La construcció de la catedral es va iniciar 1196 en estil gòtic, en el solar de la mesquita. Les obres es van acabar en 1257.

Durant l'edat mitjana l'elecció del bisbe era formalment competència del capítol de la Catedral però amb constants intromissions de l'Arquebisbe de Toledo (sobretot en els cent primers anys d'existència de la diòcesi) o del rei de Castella. L'única elecció capitular efectiva fou a la segona meitat del segle xiii. Aleshores era una molt important diòcesi, rica amb gran extensió de territori i activitat, com ho demostra que s'hi van celebrar 19 sínodes diocesans entre 1364 i 1493.

El 1745 es va fundar el seminari diocesà, dedicat al bisbe Sant Julià. El 1902 es va reconstruir la façana de la catedral, que s'havia esfondrat. El 7 agost de 1936 el bisbe Cruz Laplana y Laguna va ser assassinat durant la persecució religiosa durant la Guerra Civil Espanyola. El 28 d'octubre de 2007 va ser beatificat. El 2 de novembre de 1949 cedeix una part del seu territori a favor de la diòcesi d'Albacete.

Episcopologi[modifica]

Categoria principal: bisbes de Conca

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bisbat de Conca