Enllaç carboni-carboni

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un enllaç carboni-carboni és un enllaç químic covalent entre dos àtoms de carboni.[1] La forma més comuna és l'enllaç simple: un enllaç compost de dos electrons, un per cadascun dels dos àtoms. L'enllaç simple carboni carboni és un enllaç sigma i es diu que està format entre un orbital híbrid des de cadascun dels àtoms de carboni. En l'età, els orbitals híbrids són sp3, però es formen enllaços simples entre àtoms de carboni amb altres hibridacions (per ex., sp2 a sp2). Els àtoms de carboni també poden formar enllaç doble anomenats alquens,o enllaç triple, anomenat alquins. L'ús d'orbitals pi formen un enllaç pi.

El carboni té la característica única, entre tots els elements, per formar llargues cadenes amb els seus propis àtoms, cosa anomenada catenació. Això unit amb la força d'enllaç del'enllaç carboni-carboni dóna lloc a un enorme nombre de formes moleculars, moltes d'elles importants per l'estructura de la vida.

Les ramificacions són comunes en els esquelets C-C. Poden ser identificats àtoms de carboni diferents respecte al nombre d'altres àtoms de carboni veïns.

Àtoms de carboni diferents respecte al nombre de carbonis veïns[modifica | modifica el codi]

  • àtom de carboni primari: un àtom de carboni veí
  • àtom de carboni secundari: dos àtoms de carboni veïns
  • àtom de carboni terciari: tres àtoms de carboni veïns
  • àtom de carboni quaternari: quatre àtoms de carboni veïns


àtoms de carboni primari, secundari, teciari i quaternari

Síntesi[modifica | modifica el codi]

Els enllaços carboni-carboni que formen reaccions són reaccions orgàniques en la qual es forma un nou enllaç carboni-carboni. Són importants en la producció de molts productes químics com són els farmacèutics i els plàstics.

Alguns exemples de reaccions que formen enllaços carboni-carboni són la reacció aldòlica, la reacció de Diels-Alder, l'addició d'un reactiu de Grignard a un grup carbonil, la reacció de Heck, la reacció de Michael i la reacció de Wittig.


Referències[modifica | modifica el codi]

  1. JerryMarch