Diferència entre revisions de la pàgina «Volum de control»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
+enllaç
m (Robot insereix {{ORDENA:Volum De Control}})
m (+enllaç)
{{termodinàmica|secció=Sistemes}}
En [[mecànica de fluids]] i [[termodinàmica]], el '''volum de control''' és una abstracció matemàtica que s'utilitza en el procés de creació de [[model matemàtic|models matemàtics]] de processos físics. En un [[sistema de referència inercial]], és un [[volum]] fixat en l'espai o que es mou a velocitat constant a través del flux de [[fluid]] ([[gas]] o [[líquid]]). La superfície que tanca el volum de control s'anomena '''superfície de control'''.<ref>G.J. Van Wylen i R.E. Sonntag (1985), ''Fundamentals of Classical Thermodynamics'', secció 2.1 (3a edició), John Wiley & Sons, Inc., Nova York, ISBN 0-471-82933-1 (en anglès)</ref>
 
En [[estat estacionari]], el volum de control es pot entendre com un volum arbitrari en el qual la [[massa]] del fluid roman constant. Quan el fluid es mou a través del volum de control, la massa que hi entra equival a la massa que en surt. D'altra banda, en estat estacionari, i en absència de treball i transferència de calor, l'[[energia]] dins del volum de control també roman constant.
 
== Bibliografia==
* James R. Welty, Charles E. Wicks, Robert E. Wilson & Gregory Rorrer, ''Fundamentals of Momentum, Heat, and Mass Transfer'' ISBN 0-471-38149-7 (en anglès)
 
== Vegeu també ==
* [[Equacions de Navier-Stokes]]
* [[Relativitat especial]]
* [[Derivada material]]
* [[Mecànica de fluids]]
 
== Enllaços externs ==
46.118

modificacions

Menú de navegació