Vés al contingut

Futbol a Anglaterra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Preston North End el 1888.
Liverpool el 1892.
British Ladies Football Club.
Anglaterra el 2018.

El futbol és l'esport més popular a Anglaterra, existint més de 40.000 clubs. El futbol, tal com s'entén avui dia, va néixer a Anglaterra al segle xix. Inicialment, cada escola on es practicava el futbol tenia les seves pròpies regles. La necessitat de poder competir unes contra altres feu necessari una codificació única del futbol. Les primeres regles unificades foren les regles de Cambridge de l'any 1848. Posteriorment, el primer club de futbol no pertanyent a una escola o universitat a la història, el Sheffield FC creà les seves pròpies regles l'any 1855. Les regles foren finalment unificades amb la creació de la federació anglesa, la Football Association, l'any 1863. Alguns clubs dissidents amb aquestes regles crearen les seves pròpies codificacions formant la variant del futbol que avui coneixem com Rugby Union.

Història

[modifica]

La primera competició nacional organitzada al país fou la FA Cup. Començà l'any 1871 i el primer vencedor fou el Wanderers FC, un club de Londres, fundat el 1857 amb el nom de Forest FC. Durant els primers anys el professionalisme no era permès i dominaren club d'escoles com l'Old Etonians (1865). La divisió, però, entre favorables al professionalisme, promogut pels clubs del nord, i l'amateurisme, pels del sud provocà una crisi que se solucionà l'any 1885 amb l'acceptació del primer, evitant d'aquesta manera la divisió del futbol anglès.

El professionalisme, però, necessitava competicions amb més partits i, d'aquesta manera, l'any 1888 es creà la lliga anglesa de futbol (The Football League). Fou la primera lliga de futbol professional al món. Fins aleshores, algunes altres lligues havien estat creades a Anglaterra de caràcter amateur. Dels dotze clubs fundadors, sis eren de Lancashire (Blackburn Rovers (1875), Burnley (1882), Bolton Wanderers (1874), Accrington FC (1872), Everton FC (1878) i Preston North End (1879) i sis dels Midlands, Aston Villa (1872), Derby County FC (1884), Notts County (1862), Stoke City (1868), West Bromwich Albion (1879) i Wolverhampton Wanderers (1887). El primer campió fou el Preston NE. L'any 1892 nasqué la segona divisió. De forma paral·lela havien aparegut altres lligues, com la Northern League, la Southern League (1896) o l'Amateur Football Alliance (1907), amb els equips Cambridge University, Clapham Rovers, SC Corinthians, Old Carthusians, Old Etonians, Old Westminsters i Swifts, però no aconseguiren eclipsar la Football League.

Altres dels principals clubs destacats en els inicis del futbol anglès foren: Crystal Palace (1861), Blackburn Olympic FC (1877), No Name's de Kilburn, Barnes, Royal Engineers, Blackheath, Nottingham Rangers, Northwich Victoria (1873), Bishop's Stortford (1874), Trowbrigde Town FC (1880), Darwen FC (1875), Glossop North End FC (1886), Crook Town FC (1889), Weymoth FC (1890), Maidstone United FC (1897), Bradford Park Avenue (1907), Hendon FC de Londres (1908), Burton Utd, Bootle, Middlesbrough Ironopolis, Burton Wanderers, Loughborough, Leeds City (1904), New Brighton Tower, Bradford Northern RLFC o Rugby Town AFC (1912).

Durant el primer quart de segle xx, el futbol britànic era el millor del planeta. Gran Bretanya guanyà tres medalles d'or olímpiques abans de la Primera Guerra Mundial. La primera derrota d'Anglaterra contra un país no britànic fou l'any 1929 a Madrid contra Espanya. En canvi, la primera derrota contra una selecció de fora de les Illes Britàniques a casa no arribà fins al 1953 quan fou derrotada per Hongria per 3 a 6. Pel que fa a les copes mundials, fins a la Segona Guerra Mundial Anglaterra no hi prengué part en no voler estar afiliada a la FIFA, tot i ser, possiblement, el millor equip. Posteriorment aconseguí la victòria al mundial de 1966 essent el país organitzador.

A nivell de clubs, la primera victòria a la Copa d'Europa de futbol arribà l'any 1968 amb la victòria del Manchester United FC. L'època més brillant arribà entre 1977 i 1982 amb sis victòries consecutives de clubs anglesos (Liverpool FC, Nottingham Forest i Aston Villa). Noves victòries de Liverpool i Manchester han elevat fins a 10 el nombre de títols anglesos a la màxima competició europea per a clubs.

Estructura

[modifica]

Les principals competicions de futbol a Anglaterra són governades per la Football Association (la federació anglesa de futbol). Després hi ha diverses associacions regionals que dirigeixen el futbol semi-professional o amateur.

Actualment la FA Premier League és la màxima competició de futbol al país. Aquesta competició es creà l'any 1992 amb la intenció dels principals clubs anglesos d'obtenir millors ingressos. Per sota hi ha tres divisions anomenades Football League Championship, Football League One i Football League Two. Aquestes tres categories formen The Football League i són directament organitzades per la federació anglesa.

Per sota de la Football League trobem diverses competicions normalment anomenades "non-League football". La primera és l'anomenada Football Conference, organitzada també per la F.A. i dividida en tres grups: Conference National, Conference North i Conference South. Aquestes lligues tenen algun club professional i molts de semi-professionals. A partir d'aquestes divisions comencen ha haver més d'una lliga (o grup) per nivell, formant l'anomenada piràmide de divisions, cadascuna de les lligues abastant regions més petites.

Les següents divisions són la Northern Premier League, la Southern League i la Isthmian League. Pel que fa al futbol amateur, existeixen al país moltes lligues, normalment organitzades per organismes autònoms a nivell de comtat (County Football Associations). La més important és lAmateur Football Alliance, ubicada principalment a la regió de Londres.

Nivell

Lliga / Divisió

1

FA Premier League

2

The Football League - League Championship

3

The Football League - Football League One

4

The Football League - Football League Two

5

Football Conference - Conference National

6

Football Conference - Conference North

Football Conference - Conference South

7

Northern Premier League - Premier Division

Southern Football League - Premier Division

Isthmian League - Premier Division

8

Northern Premier League - First Division

Southern Football League - Division One Midlands

Southern Football League - Division One South & West

Isthmian League - Division One North

Isthmian League - Division One South

9 a 24

County Football Associations

Pel que fa a les competicions de copa, la més important és la Copa anglesa de futbol (FA Cup), la més antiga i emblemàtica competició de copa arreu del món. La disputen al voltant de 600 equips del sistema piramidal del futbol anglès. També es disputen la FA Community Shield (o Supercopa anglesa de futbol) i la Copa de la lliga anglesa de futbol (actualment anomenada Carling Cup).

Competicions

[modifica]

Principals clubs

[modifica]

Jugadors destacats

[modifica]

Des de 1870

Des de 1890

Des de 1900

Des de 1910

Des de 1920

Des de 1930

Des de 1940

Des de 1950

Des de 1960

Des de 1970

Des de 1980

Des de 1990

Des de 2000

Des de 2010

Principals estadis

[modifica]
Antic Wembley.

Vegeu també

[modifica]

Enllaços externs

[modifica]