Gàl·lia Aquitània

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia políticaGàl·lia Aquitània
Aquitania SPQR.png
Modifica el valor a Wikidata

Localització
 44° 50′ 16″ N, 0° 34′ 46″ O / 44.837778°N,0.579444°O / 44.837778; -0.579444Coord.: 44° 50′ 16″ N, 0° 34′ 46″ O / 44.837778°N,0.579444°O / 44.837778; -0.579444

CapitalBordeus Modifica el valor a Wikidata

Aquitània fou una província romana creada el 27 aC. La capital fou Burdigala (Bordeus). El seu nom era Gàl·lia Aquitània i comprenia l'Aquitània pròpia que tenia com a límit nord el Garona, com a límit sud els Pirineus, a l'oest l'oceà Atlàntic i a l'est també el Garona i la regió de Tolosa. També hi foren incloses algunes tribus celtes (14) al nord del Garona fins al Loira (al nord) i l'Alier (a l'est)

Divisió de la Gàl·lia segons les fonts clàssiques

El 56 aC Cèsar va enviar a la regió a Crassus. En aquest temps les ciutats aquitanes de Tolosa, Carcaso (Carcassona) i Narbo (Narbona) foren incloses dins la província de la Gàl·lia i després a la Gal·lia Narbonesa el que dona una idea del límit oriental d'Aquitània.

Els aquitans eren diferents als celtes i semblants als ibers (i als vascons), als quals van demanar ajut contra els romans el 56 aC. Llavors eren dirigits per un cap de guerra o rei anomenat Adiatuanus, que tenia una guàrdia personal de 600 homes anomenats els Solduris. Crassus va guanyar la batalla de Sos als sotiates i va continuar la seva feina i va anar dominat el país. Cèsar va visitar la regió el 50 aC. La submissió total es va produir el 28 aC i fou obra del procònsol Marc Valeri Messal·la, que va rebre els honors del triomf. Els romans els van deliberadament barrejar amb els celtes per esmorteir la seva marcada personalitat nacional.

Les tribus de l'Aquitània foren: tarbel·les, cocosates, bigerrions, sibuzates, ptianis, convenes, ausques, gates, garunnes, datis, sotiates, osquidats campestres, sucasses, tarusates, vocates o vasates, elusates o elusis, aturenses, bitúrigs vivisci i mèduls. Al nord del Garona les tribus foren: Petròcoris, niciòbroges, cadurcs o cadurques, rutens, gàbals, vel·lavis, arverns, lemovices, sàntons, píctons, bitúrigs cubis.

El segle II la part sud de la província es va convertir en província de Novempopulània (o Aquitania Tertia), separada de la resta de la Gàl·lia Aquitània. La resta es va dividir en dues províncies: Aquitània Primera o Aquitania Prima (al nord-est, amb capital a Bourges) i Aquitània Segona o Aquitania Secunda (nord-oest, amb capital a Burdigala o Bordeus).

El 297 Dioclecià va dividir la Gàl·lia en 120 ciutats repartides en 17 províncies. La Novempopulània, que era la província autènticament aquitana, tenia 12 ciutats corresponents als seus pobles:

Ocupada pels visigots el 412, el rei Walia (415-418) es va fer reconèixer l'Aquitània Secunda per l'emperador Flavi Honori. A la Caiguda de l'Imperi Romà d'Occident tota la regió passa a formar part del regne dels Visigots amb capital a Tolosa (460). El 507 els visigots foren derrotats a Vouillé pels francs i varen perdre la regió. Els reis merovingis en van encarregar l'administració a ducs.