Helíocles II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Heliòcles II)
Infotaula de personaHelíocles II

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle II aC Modifica el valor a Wikidata
Regne Indogrec Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle I aC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciórei Modifica el valor a Wikidata
PeríodePeríode hel·lenístic Modifica el valor a Wikidata
Família
PareAntialcides Modifica el valor a Wikidata
Moneda de bronze d'Helíocles II

Helíocles II el Just (grec antic: Ἡλιοκλῆς ὁ Δίκαιος) fou un rei indogrec emparentat amb el rei de Bactriana Helíocles I. Osmund Bopearachchi i R. C. Senior coincideixen que va governar vers 95–80 aC.

Helíocles II va tenir una sèrie de guerres amb Estrató I a Gandhara i Panjab; els dos comparteixen diversos senyals de fàbriques de monedes i Helíocles II va regravar algunes de les monedes d'Estrató I. En aquest període alguns reis combatien per l'hegemonia als territoris grecs de l'Índia i alguns van tenir el suport de caps sakes com Maues.

Genealogia[modifica]

Helíocles II tenia a la cara del darrere de les seves monedes a Zeus, que fou una deïtat comuna dels darrers reis indogrecs. J. Jakobson[1] pensa que Helíocles fou el fill del rei Antialcides Nicèfor (que emprava també un Zeus assegut) i potser net d'Helíocles I. També suggereix que fou el germà gran del rei Arquebi Nicèfor que hauria succeït a Helíocles II a Gandhara (potser després de la seva mort de malaltia, ja que Helíocles II apareix amb aspecte malalt a les seves darrers representacions). Arquebi va utilitzar el mateix revers de monedes i va combinar els epítets d'Helíocles II i d'Antialcides; a més la mateixa representació a les monedes era similar, amb els nassos en ganxo i expressió ferotge. R. C. Senior, en canvi, suggereix una connexió amb Demetri III, que va utilitzar un revers similar amb Zeus.

Monedes[modifica]

Helíocles II va emetre monedes índies de plata amb la seva imatge amb diadema, casc, i llança i al darrere Zeus; i monedes de bronze on apareix amb barba i diadema (Helíocles o Zeus) i al revers un elefant. Un bon nombre de monedes pòstumes d'Helíocles I es van trobar a Bactriana; possiblement alguna d'aquestes foren encunyades per Helíocles II, ja que els monogrames no són similars.

L'existència de nombroses reutilitzacions ajuden a situar el regne d'Helíocles II en relació amb altres reis indogrecs. Helíocles II va reutilitzar monedes d'Agatoclea, Estrató I i Hermeu. I monedes d'Helíocles II foren reutilitzades per Amintes. Això situaria el seu regnat vers 95-85 aC, de manera contemporània a Amintes i Hermeu[2]

Notes[modifica]

  1. Jakobsson, J. Relations between the Indo-Greek kings after Menander I, part 2, Journal of the Oriental Numismatic Society 193, 2007
  2. Bopearachchi, "De l'Indus à l'Oxus", pàg. 129

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Helíocles II
  • Tarn, William Woodthorpe. The Greeks in Bactria and India. Chicago: Ares, 1984. ISBN 0-89005-524-6. 
  • Narain, A.K.. The Coin types of the Indo-Greek Kings 256-54 BCE. 
  • Bopearachchi, Osmund. De l'Indus à l'Oxus, Archéologie de l'Asie Centrale (en francès). Lattes: Association imago-musée de Lattes, 2003. ISBN 2-9516679-2-2.