Trasó Indogrec

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaTrasó Indogrec

Modifica el valor a Wikidata
PeríodePeríode hel·lenístic Modifica el valor a Wikidata

Trasó (Thraso, grec ΘΡΑΣΟΝΟΣ) fou un rei indogrec al Panjab central i occidental. És el menys conegut, ja que no fou descobert fins al 1982 quan R.C. Senior va descobrir una moneda seva a l'excavació de Surana. Aquesta moneda és de tipus similar a les de Menandre I, amb la mateix Atenea al revers, i comparteix una de les marques de fàbrica de Menandre; a la moneda apareix amb el títol "Basileus Megas" ("Gran Rei"), un títol que anteriorment només havia portat Eucratides I el Gran i cap altre rei s'havia atrevit a utilitzar; aquest títol lliga malament amb un rei jove i probablement poc important (el fet que només existeixi una moneda ho demostra) com fou Trasó.

Osmund Bopearachchi el data provisionalment vers 95-80 aC, però Senior considera que Trasó fou el fill i hereu de Menandre I (rei vers 150-135 aC) en lloc d'Estrató I com es pensava generalment, i es basa en el fet que l'única moneda coneguda no havia estat utilitzada i fou trobada junt amb altres monedes anteriors.[1] Segons la teoria de Senior, Trasó fou elevat al tron en els disturbis que van seguir a la mort de Menandre, per un general que devia pensar que el títol exageradament ostentós reforçaria al seu patrocinat.

Notes[modifica]

  1. Senior, Decline of the Indo-Greeks (1998). La moneda pertany a un col·leccionista privat secret que no va permetre a Senior fotografiar-la o publicar les fotografies existents, i per tant no s'ha pogut publicar.

Referències[modifica]

  • R.C. Senior, The Indo-Greek and Indo-Scythian King Sequences in the Second and First Centuries BC, ONS 179 Supplement