Mateo Valero i Cortés

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Mateo Valero al costat del supercomputador MareNostrum.

Mateo Valero Cortés (Alfamén, Província de Saragossa, 1952) és un professor i investigador aragonès, conegut perquè dirigeix el Centre de Supercomputació de Barcelona.

Biografia[modifica | modifica el codi]

Es va titular en enginyeria de telecomunicació per la Universitat Politècnica de Madrid en 1974, doctorant-se per la Universitat Politècnica de Catalunya en 1980. És professor de la Universitat Politècnica de Catalunya des de 1974 i catedràtic del Departament d'Arquitectura de Computadors d'aquesta universitat des de 1983. La seva investigació abasta diferents conceptes del món de l'arquitectura de computadors, disciplina en la qual ha publicat més de 400 articles entre revistes, congressos i llibres. A més, té àmplia experiència organitzant múltiples esdeveniments científics i acadèmics.

En 2007 va rebre el Premi Eckert-Mauchly de la ACM/IEEE, considerat el més prestigiós en el camp de l'arquitectura de computadors, "pel seu extraordinari lideratge en la construcció d'un centre d'investigació en arquitectura de computadors de classe mundial, les seves contribucions originals a les àrees de computació vectorial i multifemella, i per proposar nous enfocaments en paral·lelisme a nivell d'instrucció". A més, ha estat guardonat amb el Premi Narcís Monturiol el 1993, Premi Rei Jaume I el 1997, el Premi Nacional d'Investigació Julio Rey Pastor en 2001 i el Premi Nacional d'Investigació Leonardo Torres Quevedo en 2006.

Mateo Valero és Doctor honoris causa per la Universitat de Belgrad (2008), la Universitat Tecnològica de Chalmers (2008), la Universitat de Las Palmas de Gran Canària (2009) i la Universitat de Saragossa (2011). Des de 2010 és membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]