McGuffin

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El McGuffin, també escrit MacGuffin, és un terme que el director de cinema Alfred Hitchcock va inventar com a excusa argumental que motiva els personatges i el flux d'una història, tot i que en realitat no té gens de rellevància.

La característica que distingeix el McGuffin d'altres menes d'excuses argumentals és la intercanviabilitat. Del punt de vista de l'audiència, el McGuffin no és l'element important de la història narrada sinó que mira de captar l'atenció de l'espectador ràpidament per a donar pas, tot seguit, a la trama real.

Un exemple de McGuffin és el personatge de George Kaplan, l'espia inexistent i irrellevant amb qui Roger Thornhill és confós en Perseguit per la mort (North by Northwest) sobre el qual Hitchcock construeix la narració que portarà el personatge de Cary Grant a un estat de confusió permanent.

Hitchcock afirmà el 1939 sobre el McGuffin:

« En històries de lladres sempre és un collaret, i en històries d'espies sempre són els documents. »

McGuffins en els films de Hitchcock[modifica]

Els films de Hitchcock contenen, lògicament, aquest element narratiu, sempre amb la premissa que el protagonista és una persona normal i corrent que es veu involucrada en una situació indesitjable a causa d'algun element que potser no apareix a la pantalla:

  • Els trenta-nou graons el protagonista troba un conegut moribund, que li recita "39 graons" abans d'expirar. La policia el confon amb un espia i per a demostrar la seva innocència haurà de desxifrar el significat d'aquesta frase.
  • Psicosi tota la trama inicial, en què na Marion fuig amb els diners robats s'interromp bruscament abans de la mitja hora de metratge. Al final resulta ser irrellevant en l'argument així que ha acomplert la missió narrativa, que és conduir el personatge interpretat per Janet Leigh fins al recòndit motel Bates. Aquest és un exemple clar de McGuffin, perquè es veu ben bé que aquest element es podria intercanviar per un altre de totalment diferent i que na Marion podria haver fugit de qualsevol altra situació.