Motukoreaïta

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralMotukoreaïta
Motukoreaite-Phillipsite-91264.jpg
Motukoreaïta i fil·lipsita
Fórmula química Mg6Al3(OH)18[Na(H2O)6][SO4]2·6H2O
Epònim Browns Island Tradueix
Localitat tipus Browns Island, Auckland, Nova Zelanda
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.DD.35
Nickel-Strunz 9a ed. 7.DD.35
Nickel-Strunz 8a ed. VI/D.14
Dana 17.1.7.1
Heys 12.2.4
Propietats
Sistema cristal·lí trigonal
Estructura cristal·lina a = 9,172(2) Å; c = 33,51(1) Å;
Simetria 3m (3 2/m) - hexagonal escalenoedral
Color de la ratlla blanc
Propietats òptiques uniaxial
Índex de refracció nα = 1,510 nβ = 1,510
Birefringència δ = 1,510
Més informació
Estatus IMA qüestionable (Q)
Codi IMA IMA1976-033
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La motukoreaïta és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la wermlandita. Anomenada així per K.A. Rodgers, J.E. Chisholm, R.J. Davis, i C.S. Nelson l'any 1977 pel nom maorí de la localitat tipus, Motukorea, que vol dir l'illa dels corbs marins. Després de la reavaluació de la nomenclatura del grup de la hidrotalcita, la motukoreaïta va ser identificada com a mineral qüestionable que hauria de ser investigat més a fons. El rang actual de composicions adscrites a la motukoreaïta pot representar a més d'una espècie.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la motukoreaïta pertany a "07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana només; plans d'octaedres que comparteixen vores" juntament amb els següents minerals: felsőbanyaïta, langita, posnjakita, wroewolfeïta, spangolita, ktenasita, christelita, campigliaïta, devillina, ortoserpierita, serpierita, niedermayrita, edwardsita, carrboydita, glaucocerinita, honessita, hidrohonessita, ramsbeckita, mountkeithita, shigaïta, wermlandita, woodwardita, zincaluminita, hidrowoodwardita, zincowoodwardita, natroglaucocerinita, nikischerita, lawsonbauerita, torreyita, mooreïta, namuwita, bechererita, vonbezingita, redgillita, calcoalumita, nickelalumita, kyrgyzstanita, guarinoïta, schulenbergita, theresemagnanita, UM1992-30-SO:CCuHZn i montetrisaïta.

Característiques[modifica]

La motukoreaïta és un sulfat de fórmula química Mg6Al3(OH)18[Na(H2O)6][SO4]2·6H2O. Cristal·litza en el sistema trigonal. Pot deshidratar-se parcialment.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba en ciment a la vora de bretxes volcàniques meteoritzades en ambients submarins. Ha estat descrita a Àustria, Austràlia, Itàlia, Polònia i Nova Zelanda.

Referències[modifica]

  1. «Motukoreaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].