Natroglaucocerinita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralNatroglaucocerinita
Fórmula química Zn6Al3(OH)18[Na(H2O)6](SO4)2•6H2O
Epònim sodi, glaucocerinita i solució sòlida mineral
Localitat tipus Mina Serpieri, Àtica, Grècia i Mina Hilarion, Àtica, Grècia
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.DD.35
Nickel-Strunz 9a ed. 7.DD.35
Propietats
Sistema cristal·lí hexagonal
Color (no s’ha descrit)
Color de la ratlla (no s’ha descrit)
Més informació
Estatus IMA qüestionable (Q) i aprovat
Codi IMA IMA1995-025
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

La natroglaucocerinita és un mineral de la classe dels sulfats, que pertany al grup de la wermlandita. Anomenada així per la seva relació amb la glauconita. El mineral va ser aprovat per la IMA l’any 1995, tot i que encara no se n’ha publicat la descripció. Alguns autors, després de la revaluació de la nomenclatura del supergrup de l’hidrotalcita, proposen que s’investigui l’espècie més detalladament.

Classificació[modifica]

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la natroglaucocerinita pertany a "07.D - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana només; plans d'octaedres que comparteixen vores" juntament amb els següents minerals: felsőbanyaïta, langita, posnjakita, wroewolfeïta, spangolita, ktenasita, christelita, campigliaïta, devillina, ortoserpierita, serpierita, niedermayrita, edwardsita, carrboydita, glaucocerinita, honessita, hidrohonessita, motukoreaïta, mountkeithita, wermlandita, woodwardita, zincaluminita, hidrowoodwardita, zincowoodwardita, shigaïta, nikischerita, lawsonbauerita, torreyita, mooreïta, namuwita, bechererita, ramsbeckita, vonbezingita, redgillita, calcoalumita, nickelalumita, kyrgyzstanita, guarinoïta, schulenbergita, theresemagnanita, UM1992-30-SO:CCuHZn i montetrisaïta.

Característiques[modifica]

La natroglaucocerinita és un sulfat de fórmula química Zn6Al3(OH)18[Na(H2O)6](SO4)2•6H2O. Cristal·litza en el sistema hexagonal.

Formació i jaciments[modifica]

A estat descrita només a Grècia, a les colocalitats tipus del mineral.

Referències[modifica]

  1. «Natroglaucocerinite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 7 novembre 2015].