Perceval o el Conte del Graal

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de llibrePerceval o el Conte del Graal
Tipus obra literària
Fitxa tècnica
Autor Chrétien de Troyes
Llengua francès
Publicació França, 1176
Detalls de l'obra
Gènere Roman courtois
Sèrie
Modifica dades a Wikidata
Roman de Perceval, 1932

Perceval o el Conte del Graal és la darrera obra de Chrétien de Troyes, incompleta per la mort de l'autor. Pertany al cicle de la Matèria de Bretanya i els seus personatges han entrat a formar part de la cultura popular. Éric Rohmer la va adaptar al cinema.

Argument[modifica]

La mare de Perceval el cria lluny de la cort per por que es faci cavaller i mori però el noi arriba a la cort del Rei Artús, on aprèn a lluitar i a depurar els seus modes. S'enamora de la dama Blancaflor però abans de casar-s'hi decideix tornar a veure la seva mare. En aquest viatge es troba al Rei Pescador, acompanyat de servents que porten una llança i una copa. No fa cap pregunta i l'endemà el castell misteriós és buit. Perceval decideix dedicar la resta de la seva vida a resoldre aquest misteri, ja que la copa resulta ser el Sant Greal. En paral·lel el mostren les aventures de Gauvain i com ajuda al regne.

Anàlisi[modifica]

La cerca del Sant Greal simbolitza el sentit de la vida. Perceval no gosa preguntar ni parlar, no s'atreveix a preguntar-se sobre el sentit i per això no assoleix el calze sant.

El fet que la història restés inacabada va motivar diverses continuacions. La primera finalitza les aventures de Gauvain, fent èmfasi en el contrast amb Perceval: Perceval és un cavaller errant amb una missió mentre que Gauvain és el defensor de la cort i molt més terrenal. Wauchier de Danain va reprendre la cerca de Perceval, amb les aventures d'una espasa màgica, també deixant sense assolir el Greal per permetre noves entregues. Una d'elles és la de Gerbert de Montreuil, que lliga la història amb un altre cavaller, Tristany, de gran popularitat a l'època. Manessier sí que acaba la cerca del Greal, amb Perceval substituint l'ancià Rei Pescador com a guardià de la relíquia.

Una història basada en aquest relat és el Perzival de Wolfram von Eschenbach, que no es pot considerar una continuació sinó una altra versió més tardana dins el mateix cicle.