Salvador (Puig Antich)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Salvador (pel·lícula) (Puig Antich))
Per a altres significats, vegeu «Salvador».
Infotaula de pel·lículaSalvador
Fitxa
DireccióManuel Huerga Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJaume Roures i Llop Modifica el valor a Wikidata
GuióLluís Arcarazo Martínez Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLluís Llach i Grande Modifica el valor a Wikidata
FotografiaDavid Omedes Regàs Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMediapro i Future Films Modifica el valor a Wikidata
Distribuïdor20th Century Studios Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEspanya i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena2006 Modifica el valor a Wikidata
Durada134 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcastellà
català
francès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeBarcelona i Andorra Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema biogràfic i drama Modifica el valor a Wikidata
Temapena de mort, Salvador Puig i Antich i Moviment Ibèric d'Alliberament Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióEspanya Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientaciódècada del 1970 i 1974 Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0445691 Filmaffinity: 837419 Allocine: 111314 Rottentomatoes: m/10006953-salvador Letterboxd: salvador-puig-antich Allmovie: v350364 TCM: 649140 TMDB.org: 1896 Modifica el valor a Wikidata

Salvador (Puig Antich) és una pel·lícula dirigida per Manuel Huerga, estrenada el setembre de 2006, basada en la novel·la Compte enrere: la història de Salvador Puig Antich, escrita el 2001 pel periodista català Francesc Escribano.

Salvador narra la crònica dels esdeveniments que van portar a la condemna a mort i a l'execució del jove Salvador Puig i Antich -anarquista, membre del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL) i acusat de la mort d'un policia- i com, malgrat els esforços de familiars i advocats i de les mobilitzacions socials, el règim franquista es negà a donar-li l'indult i l'executà a garrot vil, l'última execució a garrot vil de la dictadura.

En la banda sonora de la pel·lícula destaca la cançó de Lluís Llach I si canto trist, que va compondre el 1974 després de l'assassinat del jove Salvador i com a homenatge i record a la seva persona.

Argument[modifica]

A principis dels anys setanta, el MIL, un grup d'esquerres format per un grapat de militants espanyols i francesos molt joves, porta de cap a la policia al cometre diversos atracaments a Catalunya amb l'objectiu d'aconseguir diners per donar suport als sectors més combatius del moviment obrer.

En un primer moment, l'èxit de les seves accions espectaculars, provocadores i irreverents, proporciona als joves del MIL una sensació d'invulnerabilitat que acaba bruscament el setembre de 1973, quan efectius de la Brigada Político-Social paren una trampa a dos dels seus militants. En el transcurs de la seva detenció es produeix un confús tiroteig en el qual mor un jove inspector de policia.

Salvador Puig i Antich resulta greument ferit i, després de passar per l'hospital, ingressa a la presó Model de Barcelona, a l'espera d'un consell de guerra.

A partir d'aquest moment, tant les germanes com els seus advocats inicien, davant la indiferència general, una cursa contrarellotge per salvar la vida al jove activista.

Però el 20 de desembre de 1973, es produeix l'atemptat d'ETA contra el President del Govern Franquista, l'almirall Carrero Blanco i Salvador Puig i Antich esdevindrà el cap de turc que un sector del Règim Franquista reclama.

El Consell de Guerra contra Puig i Antich té lloc i el jove Salvador és condemnat a mort.

Malgrat tots els intents per salvar-lo, fins i tot una improbable i rocambolesca fuga, resultaran inútils i el 2 de març de 1974, Puig i Antich és executat mitjançant el garrot vil.

La seva mort tràgica deixa una gran empremta, durant anys, a tota una generació que encara es pregunta si va poder fer quelcom per evitar l'execució.

Repartiment[modifica]

Anecdotari[modifica]

  • L'actriu Íngrid Rubio es desplaçà a Mallorca per tal de conèixer Margalida, el personatge que ella interpreta en el film.
  • A una escena del film, apareix Pau Riba cantant una versió actual de la cançó Noia de Porcellana a la sala Zeleste. L'escena podria haver tingut lloc en el moment dels fets, però l'actor que fa de Pau Riba és ell mateix trenta anys més vell: un clar anacronisme.

Enllaços externs[modifica]