Tesis doctorals en xarxa

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Tesis Doctorals en Xarxa)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de lloc webTesis Doctorals en Xarxa
TDX
Tdx.jpg
URL www.tdx.cat
Tipus Repositori digital de Tesis doctorals[1]
Comercial? no
Llengua Català, castellà, anglès
Usuaris Accés obert
Escrit en DSpace
Propietari Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya
Llançament 2001
Situació actual Actiu
Modifica les dades a Wikidata

Tesis Doctorals en Xarxa (TDX) és un repositori cooperatiu[2] que conté, en format digital, tesis doctorals llegides a les universitats de Catalunya i d'altres comunitats autònomes. Creat el 2001, va ser el primer repositori digital d'aquest tipus a Espanya.[3]

La consulta de les tesis és d’accés lliure[4] i permet realitzar cerques en el text complet de les tesis, per autor/a, director/a, títol, matèria de la tesi, universitat i departament on s'ha llegit, any de defensa, etc.[5]

El repositori TDX està gestionat i coordinat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i patrocinat per la Generalitat de Catalunya.

Objectius[modifica]

Els objectius d'aquest repositori són:

 • Difondre, arreu del món i a través d'internet, els resultats de la recerca universitària.
 • Oferir als autors de les tesis una eina que incrementa l'accés i la visibilitat del seu treball.
 • Afavorir l'edició electrònica en obert de la producció científica pròpia.[6]

Universitats participants[modifica]

Les universitats que participen actualment a TDX són:

Funcionament[modifica]

Són les pròpies universitats les que s’encarreguen de difondre el repositori entre els seus estudiants de doctorat per tal que, un cop presentades i aprovades les seves tesis, lliurin la informació necessària per poder-les introduir a TDX.

Des de l’any 2007 es duen a terme també projectes de digitalització per incorporar en el repositori tesis de les quals només es conserva l’original en paper o en microfitxa. A través d'aquests projectes de digitalització ha estat possible reconvertir a format digital més de 1.400 tesis, entre les que hi ha, per exemple, una tesi de l'any 1882 de la primera dona de tot l'Estat espanyol llicenciada i doctorada en Medicina.

A partir de 2011, amb l'aparició del Reial Decret 99/2011,[7] s’estableix que tota tesi doctoral aprovada s’ha de dipositar en un repositori, i el Consell Interuniversitari de Catalunya[8] va establir que en el cas de les universitats catalanes el repositori fos TDX, a banda, si escau, que cada universitat decideixi dipositar-la també en els seus repositoris propis. Així doncs, per exemple del curs 2013-2014, TDX recollia el 93% de les tesis defensades i aprovades a les universitats de Catalunya (les que no hi consten són excepcions per relacionades normalment amb temes de drets d’autor).[9]

Els drets de l'autor de les tesis queden protegits mitjançant una declaració en la que es determinen els drets que es reserva o cedeix. En la majoria dels casos les tesis estan subjectes a llicències Creative Commons. Les condicions d'ús s'especifiquen en el registre de cada tesi (dins de les metadades).

Història[modifica]

TDX va néixer com a fruït del conveni La Universitat Digital a Catalunya 1999-2003,[10] signat el 8 de setembre de 1999, pels llavors Comissionats per a la Societat de la Informació i per a Universitats i Recerca, la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat de Lleida, la Universitat Rovira i Virgili i la Universitat Oberta de Catalunya, la Fundació Catalana per a la Recerca, el CESCA i el CBUC. Posteriorment, s'han incorporat la Universitat Jaume I (juliol 2002), la Universitat de les Illes Balears (desembre 2002), la Universitat de València (abril 2003), la Universitat Ramon Llull (octubre 2004), la Universidad de Cantabria (març 2005), la Universidad de Murcia (juliol 2005), la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (maig 2007), la Universitat Abat Oliba (desembre 2007), la Universitat Internacional de Catalunya (gener 2008) i la Universitat d'Andorra (abril 2013).[11]

Des de l’any 2011, a més, TDX participa en la cooperativa MetaArchive[12] amb l'objectiu d’assegurar la preservació de les tesis i d’estar dins d’una de les iniciatives pioneres en el món en aquest àmbit. Aquesta preservació es duu a terme a través del programari LOCKSS.

Les tesis incloses a TDX estan descrites amb metadades Dublin Core i segueixen el protocol d'interoperabilitat Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting[13] fet que permet incrementar la seva visibilitat en oferir-se conjuntament amb d'altres repositoris, com per exemple a E-theses Portal (en el que TDX hi participa representat per la Universitat Politècnica de Catalunya) o a DRIVE. A través de l’ús d’aquest protocol, TDX ofereix també, des de maig de 2007, l'opció de fer una cerca conjunta de tesis espanyoles independentment del repositori en el que estan incloses.

Referències[modifica]

 1. «Què és?». Tesis doctorals en Xarxa. [Consulta: 2 març 2015].
 2. Anglada i de Ferrer, Lluís M.; Ros Gorné, Ramon; Reoyo Tudó, Sandra «Los repositorios como componentes esenciales de las bibliotecas». 3ª Jornada sobre la Biblioteca Digital Universitaria, Córdoba (Argentina), 2005.
 3. Llueca, Ciro. Repositoris digitals: Disseny i implementació per a biblioteques, arxius i museus (pdf). Barcelona: Col·legi Oficial de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya, 25 de març del 2013, p.45. 
 4. «TDC@t: Acceso electrónico a las tesis doctorales de Cataluña». El Profesional de la información, 11, 1, gener-febrer 2002, pp. 28-34.
 5. «Sharing Solutions: Gathering Catalan Academic and Scholarly Publications Online». CBUC, 2002, pàg. 6 p.
 6. Lluís Anglada; Sandra Reoyo «Actividades open access de los consorcios del SELL y del CBUC». El Profesional de la Información, 2005.
 7. «Real Decreto 99/2011, de 28 de enero, por el que se regulan las enseñanzas oficiales de doctorado» (en castellà). BOE. [Consulta: 14 juny 2016].
 8. «Acord de la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya sobre els estudis de doctorat i el procediment per a la creació de les escoles de doctorat». Direcció General d’Universitats, 07-11-2011, pàg. 6 p.
 9. «El TDX». Memòria d'activitats del CSUC, 01-03-2015, pàg. 13-13.
 10. Vega, Ricard de la; Boix Ricart, Marc; Cambras, Joan; Comellas, Núria; Novo, Mª Teresa; Prats, Jordi; Reoyo Tudó, Sandra; Ros Gorné, Ramon; Torres, Natalia «Dipòsits col·lectius d'e-informació». CESCA, 2006.
 11. «TDX: moving forward with ETDs co-operatively». LIBER, 2010.
 12. Ros Gorné,, Ramon «Preserving Electronic Theses through the MetaArchive network». CBUC, 2011, pàg. 1 p.
 13. John MacColl «Electronic Theses and Dissertations: A Strategy for the UK». Ariadne, 2002.

Enllaços externs[modifica]