Tub d'escapament

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Tub d'escapament.

El tub d'escapament d'un vehicle dotat d'un motor d'explosió serveix per evacuar els gasos de combustió des del motor cap a l'exterior del vehicle. Està constituït generalment per un col·lector d'escapament que recull els gasos d'escapament que surten dels cilindres prolongat per un dispositiu d'evacuació. Un mateix motor pot disposar de diversos tubs d'escapament.

El tub d'escapament serveix, en particular, per reduir el soroll i la contaminació.

El tub d'escapament participa en el funcionament del motor:

  • Si està massa obstruït, el motor denota manca de potència.
  • En els motors de dos temps, el tub de distensió permet millorar alhora el buidatge del cilindre i la compressió.

Des de finals dels anys noranta, un nombre creixent de països ha fet obligatori el catalitzador per als nous vehicles gasolina i dièsel. El seu resultat és inqüestionable per a alguns agents contaminants, però nul per a altres. De vegades s'equipen d'un filtre de partícules.

Malgrat els avantatges de les fuites agrupades, els serveis de comercialització sovint han imposat fuites múltiples quan són visibles, com en les motocicletes. En alguns casos, un motor pot tenir diversos fuites per cilindre, encara que la majoria de les vegades la justificació és només estètica.

Els motors amb turbocompressor tenen generalment tots els seus fuites agrupats en un amb la finalitat d'haver d'utilitzar un únic turbo.

En els motors a dos temps, el tub d'escapament forma part integral del funcionament del cilindre, el que imposa fuites enterament separats.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tub d'escapament Modifica l'enllaç a Wikidata