Anilina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Anilina
Aniline Aniline
General
Nom sistemàtic Fenilamina
Altres noms Fenilamina
Aminobenzè
Fórmula molecular C6H7N
SMILES NC1=CC=CC=C1
Massa molar 93.13 g/mol
Aparença líquid incolor
Nombre CAS [62-53-3]
Propietats
Densitat i fase 1.0217 g/ml, líquid
Solubilitat en aigua 3.6 g/100 mL a 20 °C
Solubilitat en etanol, acetona Miscible
Punt de fusió -6.3 °C
Punt d'ebullició 184.13 °C
Basicitat (pKb) 9.40
Viscositat 3.71 cP a 25 °C
Classificació
Classificació UE Tòxic (T)
Carc. Cat. 3
Muta. Cat. 3
Perillós pel
medi ambient (N)
NFPA 704
NFPA 704.svg
2
3
 
 

L'anilina, també coneguda com a fenilamina o aminobenzè, és un compost orgànic líquid, entre incolor i lleugerament groc, d'una olor característica. No s'evapora fàcilment a temperatura ambient. L'anilina és lleugerament soluble en aigua i es dissol fàcilment en la majoria dels dissolvents orgànics.

L'anilina es fa servir per fabricar una àmplia varietat de productes com ara l'escuma de poliuretà, productes químics agrícoles, pintures sintètiques i colorants industrials,[1] antioxidants, estabilitzadors per a la indústria del cautxú, herbicides, vernissos i explosius.

Toxicitat i perill d'usos[modifica | modifica el codi]

L'anilina pot ser tòxica si s'ingereix, inhala o per contacte amb la pell. L'anilina danya l'hemoglobina, una proteïna que transporta l'oxigen en la sang. L'hemoglobina danyada no pot transportar oxigen. Aquesta condició es coneix com a metahemoglobinemia i la seva gravetat depèn de la quantitat d'anilina a què es va exposar i de la duració de l'exposició. La metahemoglobinemia, el símptoma més notable d'intoxicació amb anilina en éssers humans, produeix cianosi (una coloració blau-porpre de la pell) després d'una exposició aguda a alts nivells d'anilina. També poden aparèixer mareigs, mals de cap, batec irregular del cor, convulsions, coma i la mort. El contacte directe amb l'anilina també pot produir irritació de la pell i els ulls.

L'exposició prolongada a nivells d'anilina més baixos pot causar símptomes similars als observats en casos d'exposició aguda a alts nivells. No hi ha dades confiables sobre si l'anilina afecta adversament la reproducció en éssers humans. Els estudis en animals no han demostrat efectes adversos de l'anilina sobre la reproducció.

No obstant això, sí que s'ha demostrat que té repercussions cancerígenes sobre rates que han ingerit aliments contaminats amb anilina durant tota la vida, ja que desenvolupen càncer de melsa; per tant, hi ha probabilitats que sigui cancerígena en éssers humans.

Notes i referències[modifica | modifica el codi]

  1. Un colorant industrial derivat és la nigrosina o negre d'anilina, resultat de l'oxidació, mitjançant el dicromat de diverses molècules d'anilina. «Anilina». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]